spot_img

GP Καναδά QP: Ιστορική pole position Russell, έκανε ίδιο χρόνο με τον Verstappen

O George Russell ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του QP για το GP Καναδά, σε μία μάχη για την pole position στην οποία το χρονόμετρο σταμάτησε την ίδια στιγμή. 

Οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Καναδά ήταν μια περίοδος που τα είχε όλα: θέαμα, εκπλήξεις, ανατροπές και μια ιδιαίτερα σπάνια συγκυρία. Ο George Russell της Mercedes κατέκτησε την pole position, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, έχοντας όμως σημειώσει ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Max Verstappen.

Αυτό συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά στην ιστoρία της Formula 1 και ο Russell πήρε την pole γιατί σημείωσε το χρόνο του νωρίτερα. Έτσι, ο Βρετανός θα εκκινήσει από την pole και ο Ολλανδός πρωταθλητής με τη Red Bull θα βρίσκεται στη 2η θέση. Πίσω τους θα έχουν δύο McLaren, με τον Lando Norris στην 3η θέση και τον Oscar Piastri στην 4η.

«Σοκ» για τη Scuderia Ferrari στις κατατακτήριες δοκιμές. Αμφότεροι οι Charles Leclerc και Carlos Sainz αποκλείστηκαν από το Q2 και στον αγώνα της Κυριακής έχουν να ανέβουν ένα… βουνό.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream για την F1 με την ανάλυση του GP Μονακό πατώντας play στο παρακάτω βίντεο. 

Q1

Το ξεκίνημα των κατατακτήριων στο Μόντρεαλ βρήκε την πίστα στεγνή, σε αντίθεση με τις προβλέψεις, αλλά με την απειλή της βροχής να παραμένει άμεση. Έτσι όλοι οι οδηγοί βγήκαν από το ξεκίνημα στην πίστα για να προλάβουν να κάνουν όσο γινόταν περισσότερους γύρους με τα σλικ ελαστικά.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η πίστα βελτιωνόταν σε κάθε πέρασμα και οι θέσεις στον πίνακα άλλαζαν διαρκώς. Αυτό σήμαινε επίσης ότι σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να αισθάνεται ασφαλής, αν δεν βεβαιωνόταν ότι θα βρισκόταν στην πίστα την κατάλληλη στιγμή για κάνει έναν καλό χρόνο και να περάσει στο Q2.

Στα τελευταία λεπτά στην πίστα επικράτησε φρενίτιδα, με όλα σχεδόν τα μονοθέσια να επιχειρούν γρήγορους γύρους. Ακόμα και ο Max Verstappen κινδύνευσε για λίγο, αλλά στο τέλος σημείωσε τον καλύτερο χρόνο του πρώτου σκέλους, μπροστά από τον εντυπωσιακό Yuki Tsunoda.

Σε αυτές τις συνθήκες πολύ συχνά συμβαίνουν εκπλήξεις, και αυτές οι κατατακτήριες το επιβεβαίωσαν. Ο Sergio Perez, λίγες ημέρες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με τη Red Bull έμεινε στη 15η θέση και αποκλείστηκε. Μαζί με τον Μεξικανό εκτός συνέχειας έμειναν οι Bottas, Ocon, Hulk και Zhou. Μίνι-έκπληξη ήταν ακόμα η 9η θέση του Sargeant με τη Williams.

Q2

Με τη βροχή να πλησιάζει, και πάλι οι οδηγοί βιάστηκαν να βγουν στην πίστα αμέσως μόλις άναψε το πράσινο φως στην έξοδο του pit lane. Ταυτόχρονα, άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες σταγόνες, κάτι που σήμαινε ότι οι 15 που συνέχιζαν δεν θα είχαν πολλές ευκαιρίες για γρήγορο γύρο με τα slick ελαστικά.

Η πίστα παρέμεινε στεγνή αρκετά για να μπορέσουν όλοι οι οδηγοί να κάνουν τις προσπάθειές τους, οι περισσότεροι επιλέγοντας τη στρατηγική των δύο γρήγορων γύρων με το ίδιο σετ ελαστικών. Σε αυτό το κομμάτι, ο George Russell με τη Mercedes ήταν ο ταχύτερος, μπροστά από τους Piastriκαι Hamilton.

Οι οδηγοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν και δεύτερη γρήγορη προσπάθεια, με φρέσκα ελαστικά, και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τους χρόνους τους. Όντως, οι χρόνοι έπεσαν και όσο έπεφταν άρχιζαν να αχνοφαίνονται οι εκπλήξεις. Ο Verstappen βρέθηκε για λίγο στη ζώνη του αποκλεισμού αλλά με έναν καλό γύρο κατάφερε να τον αποφύγει. Την ίδια στιγμή, οι δύο Mercedes ανέβαιναν στις δύο πρώτες θέσεις, με τον Russell μπροστά από τον Hamilton.

Η διαφαινόμενη έκπληξη έγινε πραγματικότητα όταν και οι δύο Ferrari αποκλείστηκαν, με τον Leclerc στην 11η θέση και τον Sainz στη 12η. Ήταν ένα στρατηγικό σφάλμα από τη Scuderia, που δεν έβαλε φρέσκα ελαστικά στους οδηγούς της. Μαζί με τα δύο κόκκινα μονοθέσια εκτός συνέχειας έμειναν οι Sargeant, Magnussen και Gasly.

Q3

Στο ξεκίνημα του τρίτου σκέλους, οι οδηγοί βγήκαν στην πίστα με σλικ ελαστικά για να κάνουν νωρίς τους γρήγορους γύρους τους. Δεν έδειχναν όμως να ανησυχούν ιδιαίτερα αν θα προλάβουν, καθώς η βροχή δεν ήρθε τελικά για να τους αναγκάσει να βάλουν ενδιάμεσα ελαστικά.

Έτσι, η κατάσταση εξελίχθηκε πιο «φυσιολογικά» με τους οδηγούς να κάνουν πρώτα μία γρήγορη προσπάθεια και μετά να επιστρέφουν στα γκαράζ τους για φρέσκα ελαστικά. Στην πρώτη γρήγορη προσπάθεια οι Mercedes για άλλη μία φορά επιβεβαίωσαν την ταχύτητά τους, με τον Russell στην πρώτη θέση και τον Χάμιλτον στη δεύτερη.

Όλα κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά και στον τελευταίο γρήγορο γύρο των οδηγών με φρέσκα ελαστικά. Ο Russell  δεν βελτίωσε το χρόνο του αλλά δεν είδε κανέναν να τον περνάει. Είδε όμως τον Φερστάπεν να τον ισοφαρίζει. Οι δύο οδηγοί σημείωσαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο, στο χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά επειδή ο Russell τον σημείωσε πρώτος, ήταν αυτός που κατέκτησε την pole position, αφήνοντας τον Verstappen στη 2η θέση. Οι δύο McLaren βρέθηκαν στην 3η και 4η θέση, με τον Norris και τον Piastri αντίστοιχα, Ακολούθησαν οι Ricciardo, Alonso, Hamilton, Tsunoda, Stroll και Albon.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα QP GP Καναδά

Image

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord
  • Μπείτε στη λίγκα μας στο F1 Fantasy

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles