spot_img

GP Ολλανδίας: Ο Norris κέρδισε μέσα στο «σπίτι» του Verstappen

Με μία θαυμάσια εμφάνιση ο Lando Norris ήταν αυτός που πανηγύρισε τη νίκη στο GP Ολλανδίας και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο το δεύτερο μισό της σεζόν. 

Το GP Ολλανδίας, ο 15ος φετινός αγώνας της Formula 1 για το 2024, δεν είχε δει άλλο νικητή εκτός από τον Max Verstappen τα τελευταία τρία χρόνια που επέστρεψε στο καλεντάρι. Στον αγώνα του 2024 όμως ο Lando Norris με τη McLaren κυριάρχησε απόλυτα, παίρνοντας μια εύκολη -όπως εξελίχθηκε- νίκη. O Βρετανός έκανε κακή εκκίνηση, όμως κατάφερε να επανορθώσει στη συνέχεια. Ανέκτησε την πρωτοπορία και εξαφανίστηκε στον ορίζοντα για τη δεύτερη νίκη της καριέρας του.

Ο Verstappen με τη Red Bull έμεινε στη 2η θέση παίρνοντας πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών. Ο Charles Lelerc με την -όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστική- Ferrari έκανε έναν από τους καλύτερους φετινούς του αγώνες και ανέβηκε στο βάθρο, παίρνοντας την 3η θέση στον αγώνα.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream για την F1 με την ανάλυση του GP Βελγίου και την ανασκόπηση του πρώτου μισού της σεζόν πατώντας play στο παρακάτω βίντεο. 

Ο Αγώνας

Με σχετικά καλό καιρό και σε στεγνή πίστα, 19 μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους στο grid του Ζάντβορτ, καθώς ο Magnussen ξεκινούσε από το pit lane. Όλοι οι οδηγοί της πρώτης 10άδας είχαν επιλέξει τη μεσαία (κίτρινη) γόμα της Pirelli, ενώ ο Hamilton πιο πίσω (στη 14η θέση) ξεκινούσε με τη μαλακή (κόκκινη).

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Max Verstappen ξεκίνησε πολύ καλύτερα από τον Lando Norris και έστριψε πρώτος, ενώ ο George Russell πέρασε τον Oscar Piastri για να πάρει την 3η θέση από τον Αυστραλό που έμεινε 4ος και δέχτηκε γι λίγο πίεση από το Charles Leclerc, που πέρασε τον Sergio Perez. Πιο πίσω, ο Lewis Hamilton κέρδισε δύο θέσεις και ανέβηκε στη 12η.

Στους πρώτους γύρους, ο Verstappen αμέσως ξέφυγε πάνω από ένα δευτερόλεπτο από τον Norris και βγήκε εκτός του DRS του Βρετανού της McLaren. Ο Russell κρατούσε δύσκολα πίσω του τον Piastri, ο οποίος είχε μεν τη βοήθεια του DRS αλλά δεν κατάφερνε να περάσει, ενώ πίσω του είχε σχηματιστεί ένα «τρενάκι» από τους Leclerc και Perez.

Ο Sainz κέρδισε άλλη μία θέση, περνώντας τον Alonso, ανέβηκε στην 8η θέση και αμέσως άρχισε να πιέζει τον Gasly για την 7η, τον οποία κατάφερε επίσης να περάσει. Ο Hamilton πέρασε σχετικά δύσκολα τον Χούλκενμπεργκ και ανέβηκε 11ος, βάζοντας στο στόχαστρο τον Stroll και τη βαθμολογούμενη 10άδα.

Με το πέρασμα των γύρων, ο Norris ανέβασε το ρυθμό του και έφτασε πιο κοντά στον Verstappen, φτάνοντας μάλιστα κατά περιπτώσεις σε ακτίνα DRS. Εκμεταλλευόμενος ένα μικρό λάθος του Ολλανδού έφτασε πολύ κοντά του και κατάφερε να τον περάσει σχετικά εύκολα στο 18ο γύρο, σε ένα σημείο του αγώνα που ομάδες και οδηγοί έπρεπε να αποφασίσουν αν θα κάνουν ένα ή δύο pit stop.

Όσο συνέβαιναν αυτά, ο Leclerc συνέχιζε να πιέζει τον Piastri για την 4η θέση αλλά να μην μπορεί να περάσει. Αντιθέτως, λίγο πιο πίσω ο Hamilton πέρασε και τις δύο Aston Martin των Stroll και Alonso για να ανέβει στην 9η θέση και να αρχίσει να επιτίθεται στον Γκασλί.

Ο Lewis Hamilton είχε ξεκινήσει με τη μαλακή γόμα και ήταν φυσιολογικά ήταν ο πρώτος από τους πρωτοπόρους που μπήκε για pit stop στον 24ο γύρο. Ο Leclerc μπήκε ένα γύρο αργότερα, με σκοπό να κάνει το undercut στον Piastri και πιθανώς στον Russell. Η στρατηγική της Ferrari λειτούργησε και ο Μονεγάσκος βρέθηκε μπροστά από τον Russell, που σταμάτησε ένα γύρο αργότερα, ενώ ο Piastri παρέμεινε στην πίστα.

Ο Norris στο μεταξύ «πετούσε» στην πρώτη θέση και και μέχρι να μπει στα pit ο Verstappen, στον 28ο γύρο, είχε φτιάξει μια διαφορά που ξεπερνούσε τα 6 δευτερόλεπτα. Για να καλύψει τον Verstappen , ο Norris έκανε το pit stop του ένα γύρο αργότερα, επιστρέφοντας στην πίστα με άνεση μπροστά από τον Ολλανδό, παρά το σχετικά αργό pit stop.

Έτσι, στην πρωτοπορία βρέθηκε ο Piastri, με τον Sainz στη 2η θέση, αφού οι δύο τους δεν είχαν μπει ακόμα για το δικό τους pit stop, ακολουθώντας μια ελαφρώς διαφορετική στρατηγική. Ο Sainz σταμάτησε νωρίς και άλλαξε ελαστικά αλλά ο Piastri έκανε ένα πολύ μεγάλο stint και φτάσαμε στον 34ο γύρο για να κάνει το pit stop του. Ο Αυστραλός επέστρεψε στην πίστα στην 5η θέση, πίσω από τους Leclerc και Russell, αλλά με αρκετά πιο φρέσκα ελαστικά.

Όταν καταλάγιασε η σκόνη των pit stop, ο Norris βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα, με μια σημαντική διαφορά 8 δευτερολέπτων από τον Verstappen, η οποία μάλιστα αυξανόταν όσο περνούσαν οι γύροι. Η έκπληξη ήταν η 3η θέση του Charles Leclerc, ο οποίος μετά τις κατατακτήριες έλεγε ότι μόνο με ένα θαύμα θα βρισκόταν στο βάθρο.

Τον οδηγό της Ferrari είχαν βάλει στο στόχαστρο ο Russell και ο Piastri που τον ακολουθούσαν. Ο Piastri έδειχνε να εκμεταλλεύεται επιτέλους την ταχύτητα της McLaren και πλησίαζε γοργά τον Ράσελ, τον οποίο έφτασε σχεδόν αμέσως. Οι Perez και Sainz βρίσκονταν στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα ενώ ο Hamilton είχε ανέβει στην 8η. Ο Hulkenberg έκανε μοναχικό αγώνα στην 9η θέση αλλά για τη 10η δινόταν επικές μάχες ανάμεσα Gasly, Alonso, Albon και Stroll.

Ο Piastri με το ταχύτερο μονοθέσιο και τα πιο φρέσκα ελαστικά πέρασε εύκολα τον Russell και ανέβηκε στην 4η θέση. Επόμενος στόχος ήταν ο Leclerc και η 3η θέση, ενώ με 30 γύρους να απομένουν, ο Φερστάπεν και η 2η θέση έδειχναν να είναι εφικτά. Ο Piastri έφτασε πίσω από τον Leclerc αλλά ο οδηγός της Ferrari δεν του έδινε τη δυνατότητα να προσπεράσει.

Ο Sainz λίγο πιο πίσω έκανε επίσης πολύ καλό αγώνα, καθώς πέρασε τον Perez και ανέβηκε στην 7η θέση. Οι Red Bull έδειχναν εκτός ρυθμού στην Ολλανδία αφού και ο Verstappen , που βρισκόταν στη 2η θέση, είχε μείνει 14 δευτερόλεπτα πίσω από τον Norris και η διαφορά άνοιγε συνεχώς.

Ο Sainz μάλιστα κέρδισε άλλο μία θέση, όταν ο Russell μπήκε στα pit για μια δεύτερη αλλαγή ελαστικών, από σκληρά σε μαλακά, όπως είχε κάνει και ο Hamilton νωρίτερα, και έπεσε 7ος, ανεβάζοντας τον Ισπανό της Ferrari στην 5η θέση.

Μέχρι το τέλος η διαφορά ανάμεσα Norris και τον Verstappen συνέχισε να μεγαλώνει και ο οδηγός της McLaren είδε πρώτος την καρό σημαία και πανηγύρισε τη δεύτερη φετινή του νίκη πάνω από 20 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Verstappen , κάτι που τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να το κάνει μόνο ο Ολλανδός στους αντιπάλους του. Ο Verstappen πήρε τη 2η θέση και μάλλον πρέπει να είναι ικανοποιημένος από αυτήν, καθώς η Red Bull έδειξε να είναι μακριά από το ρυθμό του πρώτου.

Για την 3η θέση δόθηκε μια ανέλπιστη μάχη ανάμεσα στον Leclerc με τη Ferrari και τον Piastriμε τη ΜcLaren, την οποία κέρδισε ο Μονεγάσκος και ανέβηκε στο βάθρο για δεύτερο αγώνα στη σειρά. Ο Piastriτερμάτισε στην 4η θέση και ακολούθησαν οι Sainz, Perez, Russell, Hamilton, Gasly και Alonso.

Το πρόγραμμα της Formula 1 συνεχίζεται χωρίς διακοπή, με το GP Ιταλίας στη θρυλική Μόντσα να ακολουθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (30 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου).

Αποτελέσματα GP Ολλανδίας

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord
  • Μπείτε στη λίγκα μας στο F1 Fantasy

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles