Με στόχο να υπάρξει εξισορρόπηση της απόδοσης μεταξύ των κατασκευαστών, η F1 ετοιμάζει μια σειρά από μέτρα ώστε να μην έχει ένας κατασκευαστής τεράστιο προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Formula 1, Stefano Domenicali, τάχθηκε υπέρ της ιδέας δημιουργίας ενός μηχανισμού «catch-up» (εξίσωσης), ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία ομάδα δεν θα αποκτήσει δυσανάλογο πλεονέκτημα από την αρχή της νέας εποχής κινητήρων που ξεκινά το 2026.
Οι τεχνικές προδιαγραφές των κινητήριων μονάδων για το 2026 έχουν ήδη καθοριστεί και υπογραφεί. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία εντός paddock πως η μετάβαση στη νέα υβριδική φιλοσοφία, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ηλεκτρική ισχύ και τη χρήση βιώσιμων καυσίμων, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλες διαφορές απόδοσης μεταξύ των κατασκευαστών.
Μιλώντας στο Motorsport.com, ο Domenicali τόνισε:
«Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση ώστε να μην καταλήξουμε με μία ομάδα μπροστά και τις υπόλοιπες να μην έχουν καμία ελπίδα. Δεν θα ήταν καλό για κανέναν».
Ακούστε την εκπομπή μας για τη Formula 1 με την ανάλυση του Grand Prix Μπαχρέιν και τη νίκη του Oscar Piastri που… μυρίζει πρωτάθλημα
Η ανησυχία δεν είναι θεωρητική. Το 2014, με την είσοδο των V6 turbo υβριδικών κινητήρων, η Mercedes κυριάρχησε πλήρως για χρόνια χάρη στο αρχικό της τεχνολογικό προβάδισμα, και αυτό είναι κάτι που οι υπεύθυνοι του σπορ δεν επιθυμούν να επαναληφθεί.
Ο μηχανισμός που εξετάζεται δεν έχει ακόμη καθοριστεί με λεπτομέρειες, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει εργαλεία όπως επιπλέον ώρες στον προσομοιωτή ή στον πάγκο δοκιμών, ή ελευθερίες στην ανάπτυξη, για όσες ομάδες εμφανίζουν υστέρηση στην απόδοση της μονάδας ισχύος τους.
Η ιδέα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά έχει ήδη τεθεί υπό συζήτηση μεταξύ της FIA και των εμπλεκομένων κατασκευαστών. Ο Domenicali επεσήμανε πως «πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής πρόκλησης και της ανάγκης για πραγματικό ανταγωνισμό».
Το 2026 αναμένεται να είναι χρονιά ορόσημο για τη Formula 1, καθώς μαζί με τη νέα γενιά κινητήρων θα υπάρξει και σημαντική αλλαγή στον σχεδιασμό των μονοθεσίων. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα, θα καθορίσουν το τοπίο του σπορ για πολλά χρόνια.