Μετά από τον αγώνα-φιάσκο του 2025, οι προτάσεις για το πώς θα γίνει το GP Μονακό πιο συναρπαστικό έχουν ήδη… πέσει στο τραπέζι.
Το Grand Prix του Μονακό θεωρείται διαχρονικά ένα από τα πιο ιστορικά και εμβληματικά της Formula 1. Ωστόσο, πίσω από τη λάμψη των πολυτελών γιοτ, της κοσμικής ζωής και του prestige, κρύβεται ένα διαχρονικό αγωνιστικό πρόβλημα: η σχεδόν πλήρης αδυναμία για προσπεράσεις. Το φετινό Grand Prix του 2025 δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με την αγωνιστική δράση να χαρακτηρίζεται από μονοτονία και στρατηγικό αδιέξοδο – ακόμα και με την εισαγωγή του κανόνα των υποχρεωτικών δύο στάσεων.
Η FIA, σε συνεργασία με τη Formula 1, επιχείρησε φέτος να αυξήσει το στρατηγικό ενδιαφέρον του αγώνα μέσω της υποχρεωτικής εφαρμογής δύο στάσεων στα pit. Η λογική πίσω από τον κανονισμό ήταν να προκληθούν περισσότερες μεταβολές θέσεων μέσω εναλλακτικών στρατηγικών και παραθύρων undercut ή overcut.
Ωστόσο, στην πράξη το πείραμα απέτυχε. Η φύση του στενού και τεχνικού σιρκουί του Μόντε Κάρλο δεν επιτρέπει ούτε το προσπέρασμα, ούτε σημαντική διαφοροποίηση ρυθμού ώστε να δημιουργηθούν διαφορές μεταξύ των οδηγών. Αποτέλεσμα; Μία ακόμα «παρέλαση» με τους οδηγούς να περιορίζονται στη διατήρηση της θέσης εκκίνησης, εκτελώντας απλώς τα pit stops χωρίς να αλλάζει η ουσία του αγώνα.
«Το Μονακό δεν επιτρέπει αγωνιστική έκφραση. Μπορείς να είσαι δύο δευτερόλεπτα ταχύτερος και παρόλα αυτά να μένεις κολλημένος πίσω από κάποιον άλλον», τόνισε ο πρόεδρος της GPDA και πρώην οδηγός της F1, Alexander Wurz.
Ακούστε την εκπομπή μας για την F1 με την ανάλυση του Grand Prix Μονακό και τη νίκη του Lando Norris έναντι του Charles Leclerc σε έναν αγώνα που δεν ήταν αγώνας
Οι προτάσεις του GPDA για το Μονακό
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές, ο Alexander Wurz, πρόεδρος της Ένωσης Οδηγών Grand Prix (GPDA), παρουσίασε δύο συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ανανεώσουν το Μονακό χωρίς να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του.
1. Μεταφορά της Nouvelle Chicane
Η πρώτη πρόταση αφορά τη μετακίνηση της Nouvelle Chicane μετά το τούνελ. Αντί για την τρέχουσα θέση της, ο Wurz πρότεινε να φέρουν τη στροφή πιο κοντά στην Tabac, ώστε να επιμηκυνθεί το σημείο φρεναρίσματος και να αυξηθούν οι ευκαιρίες για επιθετική προσπέλαση.
«Η νέα διαδρομή θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο το να κλείσεις την εσωτερική γραμμή στην άμυνα. Αυτό ανοίγει το παράθυρο για ρίσκο και δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
2. Ανασχεδιασμός της Rascasse
Η δεύτερη πρόταση αφορά την αλλαγή στο apex της θρυλικής στροφής Rascasse, που θα μεταφερθεί ελαφρώς πιο έξω. Αυτό θα δημιουργήσει μια πιο ανοιχτή γωνία εισόδου, διευκολύνοντας τις προσπάθειες προσπέρασης στην έξοδο της στροφής και ενισχύοντας την πίεση στους προπορευόμενους.
«Πιστεύω ότι είναι δυνατό να γίνουν αλλαγές στο Μονακό, ακόμα και χωρίς να αλλάξουμε τη μαγεία του. Πρέπει όμως να τολμήσουμε να εξετάσουμε κάθε πτυχή».
3. Τροποποίηση της στροφής Fairmont Hairpin:
Η τρίτη πρόταση του Wurz αφορά την τροποποίηση της διάσημης στροφής Fairmont Hairpin (στροφή 6), με στόχο τη διεύρυνση του χώρου και την αύξηση των δυνατοτήτων για προσπεράσεις. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για αγωνιστική δράση σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πίστας.
Παρά τις έντονες φωνές υπέρ της διατήρησης της παράδοσης, είναι προφανές πως το Γκραν Πρι του Μονακό δεν μπορεί να παραμείνει στατικό, ειδικά όταν η υπόλοιπη Formula 1 εξελίσσεται ραγδαία. Η εποχή των υβριδικών κινητήρων, της τεχνολογίας DRS και της στρατηγικής πολυπλοκότητας απαιτεί πίστες που επιτρέπουν δράση και όχι αγωνιστικό τέλμα.
Η συζήτηση για αλλαγές στο layout του Μονακό δεν είναι νέα, αλλά οι φωνές εντός του paddock – όπως αυτή του Wurz– αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα.
-
Κάντε μας like στο facebook
-
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
- Βρείτε μας στο TikTok
- Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
- Μπείτε στον server μας στο Discord