Η Red Bull, δια στόματος Christian Horner, επιθυμεί να καθυστερήσει η εφαρμογή των νέων κανονισμών για τους κινητήρες της Formula 1.
Το περασμένο Σάββατο στην πίστα του Red Bull Ring, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στη F1, την FIA και εκπροσώπους ομάδων και κατασκευαστών. Η συνάντηση αυτή είχε ως κύριο θέμα τους κανονισμούς για την επόμενη γενιά κινητήρων.
Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 5 Ιουλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό
Από τη συνάντηση αυτή δεν υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση από οποιαδήποτε πλευρά. Όμως ο επικεφαλής της Red Bull, Christian Horner μίλησε αναφορικά με τις επιθυμίες της ομάδας του για τη νέα γενιά κινητήρων.
Πιστεύω πως πρέπει να ξεκινήσουμε από λευκό χαρτί με τους νέους κινητήρα. Θα ήθελα να είχαμε περισσότερο χρόνο και να καταλήξουμε σε κάτι εντυπωσιακό, διαφορετικό με το σήμερα και σχετικό με την τεχνολογία, όπου συνάδει με κριτήρια κόστους, απόδοσης και θα προσφέρουν υγιή ανταγωνισμό. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τον ήχο που θα παράγουν. Σε αυτά τα κριτήρια πρέπει εστιάσουμε και είναι κρίμα να συνεχίσουμε με έναν πανάκριβο κινητήρα τον οποίο θα προσπαθήσουμε απλά να τον κάνουμε πιο φθηνό. Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικά αν πρόκειται για το 2026, να είχαμε έναν κινητήρα ο οποίος θα είναι βιώσιμος, φιλικός προς το περιβάλλον και θα λειτουργεί με βιοκαύσιμο.
Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Στυρίας.
Με τη φυγή της Honda, η Red Bull έστησε το δικό της τμήμα κινητήρων ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται με τους κινητήρες των Ιαπώνων. Η αυστριακή ομάδα θα χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία, ενώ οι κινητήρες θα συνεχίζουν να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο στην Ιαπωνία.
Μην χάσετε την Τρίτη 6/7 στις 21:00 την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Αυστρίας.
Εν συνεχεία, ο Horner μίλησε για το γεγονός πως πρέπει η επόμενη γενιά κινητήρων να είναι οικονομικά βιώσιμη.
Το κόστος πρέπει ελέγχεται με κάποιο τρόπο όπως με spec κομμάτια. Φυσικά οι τωρινοί κινητήρες είναι πολύ ακριβοί. Δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί κάποιου είδος cost cap στο κομμάτι αυτό, είναι αρκετά δύσκολο στους κινητήρες. Εάν ξεκινήσουμε από λευκό χαρτί στο οποίο αναφέρεται πως θα ελέγχεται η εξέλιξη στο δυναμόμετρο του εργοστασίου για παράδειγμα ευνοεί την εφευρετικότητα των κατασκευαστών. Πρέπει επίσης να υπάρχει και ένα δίχτυ ασφαλείας εάν ένας κατασκευαστής ακολουθήσει λάθος πορεία, να μπορέσει να βελτιωθεί.
Η F1 αναμένεται να εφαρμόσει τους νέους κανονισμών κινητήρων το 2025 και σκοπεύει να προσελκύσει ενδιαφέρον από αρκετούς νέους κατασκευαστές.
Δείτε το GP Μ. Βρετανίας για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα F1.