
Ο Franco Colapinto αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στο φετινό πρωτάθλημα της F1 και θα πάρει τη θέση του Jack Doohan στην Alpine.
Η Alpine F1 επιβεβαίωσε και επίσημα ότι ο Franco Colapinto θα αντικαταστήσει τον Jack Doohan από τον επόμενο αγώνα στην Ίμολα και για τα επόμενα πέντε Grand Prix της σεζόν 2025. Η απόφαση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Oliver Oakes από τη θέση του team principal και την πλήρη ανάληψη ηγεσίας από τον Flavio Briatore.
Ο Αυστραλός rookie Doohan έδειξε κατά διαστήματα καλό ρυθμό στις κατατακτήριες, αλλά δυσκολεύτηκε σε συνθήκες αγώνα και είχε εμπλοκή σε αρκετά συμβάντα. Στον τελευταίο αγώνα στο Μαϊάμι εγκατέλειψε μετά από σύγκρουση στον πρώτο γύρο με τον Liam Lawson, αλλά ήδη οι φήμες της αντικατάστασής του είχαν φουντώσει.
Ο Briatore εξήγησε πως η ομάδα θέλει να εκμεταλλευτεί την ανταγωνιστικότητα του μονοθεσίου και να αξιολογήσει όλες τις επιλογές της ενόψει 2026:
«Αφού εξετάσαμε τους πρώτους αγώνες της σεζόν, καταλήξαμε στην απόφαση να τοποθετήσουμε τον Colapinto στο μονοθέσιο δίπλα στον Pierre Gasly για τους επόμενους πέντε αγώνες. Με το grid να είναι τόσο ανταγωνιστικό φέτος και το μονοθέσιο να έχει βελτιωθεί δραστικά τους τελευταίους 12 μήνες, βρισκόμαστε σε μια θέση όπου βλέπουμε την ανάγκη για rotation στο οδηγικό μας δίδυμο. Γνωρίζουμε επίσης ότι η σεζόν του 2026 θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την ομάδα, και μια πλήρης και δίκαιη αξιολόγηση των οδηγών μέσα στο 2025 είναι το σωστό βήμα για να μεγιστοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας για την επόμενη χρονιά. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον Jack, καθώς έχει φερθεί με απόλυτο επαγγελματισμό στον ρόλο του ως οδηγός αγώνων μέχρι στιγμής φέτος. Οι επόμενοι πέντε αγώνες θα μας δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, και στη συνέχεια θα επανεξετάσουμε τις επιλογές μας».
Ακούστε την εκπομπή μας για τη Formula 1 με την ανάλυση του Grand Prix Μαϊάμι, της νίκη του Oscar Piastri, τη μάχη με τον Max Verstappen και το μπάχαλο της Ferrari
Ο Colapinto, που εντυπωσίασε στην περσινή του θητεία στη Williams με πόντους σε Μπακού και Όστιν, αλλά και με σοβαρά λάθη σε Βραζιλία και Λας Βέγκας, είχε ήδη προετοιμαστεί με δοκιμές και δουλειά στον προσομοιωτή της Alpine. Θα συνοδεύσει τον Pierre Gasly στο επερχόμενο τριπλό αγωνιστικό μπλοκ: Ίμολα, Μονακό και Βαρκελώνη. Ο Αργεντινός δήλωσε έτοιμος:
«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που μου δίνει την ευκαιρία να αγωνιστώ κανονικά στους επόμενους πέντε αγώνες. Θα δουλέψω σκληρά μαζί με την ομάδα για να προετοιμαστούμε για τον επόμενο αγώνα στην Ίμολα και το απαιτητικό triple-header που ακολουθεί, το οποίο σίγουρα θα είναι έντονο και μεγάλη πρόκληση για όλους. Έχω παραμείνει σε εγρήγορση και είμαι όσο πιο έτοιμος γίνεται, χάρη στο πρόγραμμα δοκιμών της ομάδας και τη δουλειά στον προσομοιωτή στο Ένστον. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να προσαρμοστώ γρήγορα και να πετύχουμε μαζί με τον Pierre τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Ο Jack Doohan δήλωσε:
«Είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα να πετύχω το όνειρο της ζωής μου, να γίνω επαγγελματίας οδηγός στη Formula 1, και θα είμαι για πάντα ευγνώμων στην ομάδα που με βοήθησε να το κατακτήσω. Προφανώς, αυτό το τελευταίο κεφάλαιο είναι δύσκολο για μένα, γιατί ως επαγγελματίας οδηγός, φυσικά, θέλω να αγωνίζομαι. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμώ την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση της ομάδας. Έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους ως ομάδα και θα συνεχίσω να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλω στην επίτευξή τους. Για την ώρα, θα μείνω συγκεντρωμένος, θα συνεχίσω τη σκληρή δουλειά, θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον τους επόμενους πέντε αγώνες και θα συνεχίσω να κυνηγάω τους δικούς μου προσωπικούς στόχους».
Ο Doohan θα παραμείνει στο δυναμικό της Alpine ως αναπληρωματικός οδηγός. Η απόφαση για το ποιος θα οδηγήσει το δεύτερο μονοθέσιο από το Grand Prix Αυστρίας και μετά θα ληφθεί στη συνέχεια της σεζόν.