spot_img

Οι αναβαθμίσεις που ετοιμάζει η Ferrari για το Μαϊάμι

Τι ετοιμάζει η Ferrari μετά τη διακοπή της F1: νέο πάτωμα, Macarena wing v2 και κρίσιμες δοκιμές πριν το GP Μαϊάμι.

Η απρόσμενη παύση του καλεντάρι της Formula 1 δίνει στις ομάδες κάτι που σπάνια έχουν μέσα στη σεζόν: χρόνο. Και για τη Ferrari, αυτό το διάστημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς καλείται να απαντήσει άμεσα στο ξεκάθαρο μειονέκτημα που έχει απέναντι στη Mercedes.

Μετά τους τρεις πρώτους αγώνες του 2026, η εικόνα της SF-26 είναι διπλή. Από τη μία, το μονοθέσιο αποδίδει καλά σε επίπεδο αεροδυναμικής και κάθετης δύναμης. Από την άλλη, η υστέρηση στον κινητήρα παραμένει εμφανής και καθορίζει τη διαφορά από την κορυφή.

Στο Maranello δεν υπάρχει αμφιβολία για το πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο έλλειμμα. Η διαφορά από τη Mercedes προέρχεται κυρίως από την απόδοση της μονάδας ισχύος, με το deficit να εκτιμάται περίπου στους 20 ίππους.

Αυτό το δεδομένο είναι που διατηρεί τη Ferrari αισιόδοξη ότι θα ενταχθεί στο καθεστώς ADUO, εξασφαλίζοντας επιπλέον δυνατότητες εξέλιξης μέσα στη χρονιά.

Η επερχόμενη συνεδρίαση της F1 Commission στις 9 Απριλίου θα είναι καθοριστική, καθώς εκεί θα συζητηθούν τόσο οι κανονισμοί όσο και το τελικό «cut-off» για την αξιολόγηση των κινητήρων. Αν και αρχικά είχε τεθεί ως όριο το Μαϊάμι, δεν αποκλείεται να μετατεθεί στο Μονακό λόγω των ακυρώσεων σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία.

Δείτε στο παρακάτω την εκπομπή Slipstream με την Ανάλυση του GP Ιαπωνίας, της νίκης του Antonelli και την επιστροφή της McLaren με ένα μόνο κλικ.

Δοκιμές στο Fiorano και προετοιμασία για το μέλλον

Παράλληλα με την εξέλιξη της SF-26, η Ferrari έχει προγραμματίσει και δοκιμές με την Pirelli στο Fiorano, με στόχο την εξέλιξη των βρόχινων ελαστικών του 2027 και συγκεκριμένα της νέας “super intermediate” γόμας.

Το πρόγραμμα αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως, πέρα από τη μάχη του 2026, οι ομάδες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη φάση κανονισμών.

Monza: το κρίσιμο filming day και η “Macarena” v2

Η Ferrari έχει ορίσει για τις 22 Απριλίου το πρώτο της filming day (200 χλμ) στην πίστα της Monza, με τους Lewis Hamilton και Charles Leclerc να μοιράζονται το μονοθέσιο.

Η επιλογή της Monza δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μία από τις πιο απαιτητικές πίστες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ενέργειας, άρα ιδανικό πεδίο δοκιμών για τις αλλαγές που ετοιμάζει η ομάδα.

Εκεί αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της η αναβαθμισμένη έκδοση της “Macarena” πίσω πτέρυγας. Η αρχική εκδοχή που δοκιμάστηκε νωρίτερα δεν θεωρείται ακόμη έτοιμη για χρήση σε αγώνα, κυρίως λόγω έλλειψης σταθερότητας στο πίσω μέρος υπό φρενάρισμα.

Η νέα εκδοχή στοχεύει να είναι:

  • πιο ελαφριά
  • πιο αποδοτική αεροδυναμικά
  • πιο προβλέψιμη σε φάσεις εισόδου στη στροφή

Η Ferrari δίνει μάχη με τον χρόνο ώστε να την αξιολογήσει στη Monza και να αποφασίσει αν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ήδη από το Μαϊάμι.

Νέο πάτωμα και αεροδυναμικές παρεμβάσεις

Το βασικό upgrade στο άμεσο πλάνο αφορά ένα νέο πάτωμα, το οποίο αρχικά προοριζόταν για το Μπαχρέιν. Η ακύρωση των αγώνων άλλαξε τον σχεδιασμό και πλέον θα δοκιμαστεί στο filming day.

Το συγκεκριμένο component στοχεύει σε αύξηση της παραγόμενης κάθετης δύναμης, χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά την αεροδυναμική αντίσταση.

Παράλληλα, θα γίνουν:

  • μικρότερες αεροδυναμικές αλλαγές
  • παρεμβάσεις για μείωση βάρους
  • βελτιώσεις στη διαχείριση ψύξης (με ορίζοντα το Μαϊάμι)
  • Επιπλέον, αναμένεται να επιστρέψουν και τα halo wings που είχαν εμφανιστεί στην Κίνα, μετά από διορθώσεις ώστε να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς.

Αλλαγή φιλοσοφίας εξέλιξης

Η προσέγγιση της Ferrari στο 2026 διαφέρει σε σχέση με το παρελθόν. Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Loic Serra, η ομάδα είχε επιλέξει μια πιο σταδιακή εισαγωγή αναβαθμίσεων, αντί για μεγάλα πακέτα.

Ωστόσο, η απουσία των αγώνων του Απριλίου αναγκάζει τη Scuderia να αναθεωρήσει εν μέρει αυτή τη στρατηγική, συγκεντρώνοντας περισσότερα στοιχεία σε ένα πιο συμπαγές πακέτο για το Μαϊάμι.

Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες πίσω πτέρυγας

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ferrari δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει πλήρως την υπάρχουσα λύση πίσω πτέρυγας.

Αντίθετα, θέλει να διατηρήσει δύο επιλογές:

την κλασική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε στους πρώτους αγώνες
τη νέα “Macarena” έκδοση

Η επιλογή θα γίνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε πίστας, με ειδικές περιπτώσεις όπως το Μονακό να ευνοούν πιθανώς την πιο παραδοσιακή λύση.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Βρείτε μας στο TikTok
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles