spot_img

Σαν σήμερα, 31 Ιουλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1927 διεξήχθη το GP Ισπανίας σε μια διαδρομή 17,3 χιλιομέτρων στο Lasarte του San Sebastián, ένα event βασισμένο στους τότε κανονισμούς της Formula Libre. Ο αγώνας σχεδόν 700 χιλιομέτρων απαρτίστηκε από επτά αυτοκίνητα στην εκκίνηση και τελικά τερμάτισαν μόλις τρία, με νικητή τον Robert Benoist σε μια Delage. Ο Γάλλος τερμάτισε έπειτα από 5 ώρες και σχεδόν 21 λεπτά, ξεπερνώντας την Bugatti 39A του Ιταλού Caberto Conelli και την έτερη Delage του συμπατριώτη Edmond Bourlier.

Σαν σήμερα το 1954 σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 30 χρονών ο Onofre Marimón, ένας προστατευόμενος οδηγός του θρυλικού Juan Manuel Fangio στην F1. Ο Αργεντινός προσπαθούσε να βελτιώσει τον χρόνο του στις κατατακτήριες δοκιμές ενόψει του GP Γερμανίας στο Nürburgring, μέχρι που έχασε –ενδεχομένως λόγω αστοχίας στα φρένα– τον έλεγχο της Maserati 250F στην στροφή Breidscheid κοντά στη γέφυρα του Adenauer, πέφτοντας έτσι σε ένα απότομο χαντάκι εκτός πίστας. Ο χαμός του Marimón σήμανε παράλληλα τον πρώτο θάνατο οδηγού σε επίσημο Grand Prix της F1, βάζοντας άδοξα τέλος σε μια σύντομη καριέρα 11 αγώνων, δύο βάθρων και μιας νίκης στο μη-πρωταθληματικό GP Ρώμης της ίδιας χρονιάς.

Σαν σήμερα το 1977, το GP Γερμανίας της F1 διεξήχθη στο Hockenheimring και σηματοδότησε την οριστική απόσυρση του Nürburgring Nordschleife από το καλεντάρι. Ο αείμνηστος Niki Lauda, έχοντας γλυτώσει τα χειρότερα μετά το μεγάλο του ατύχημα στην «Πράσινη Κόλαση» έναν χρόνο νωρίτερα, κατάφερε να κερδίσει με άνεση οδηγώντας μια Ferrari 312T2B. Ο Αυστριακός, αφού εκκίνησε τρίτος, κέρδισε μια θέση έπειτα από την εγκατάλειψη του John Watson και τελικά προσπέρασε τον poleman Jody Scheckter στον 13ο από τους 47 γύρους. Ο Νοτιοαφρικανός της Wolf συμβιβάστηκε με την δεύτερη θέση και ο Hans-Joachim Stuck τερμάτισε τρίτος για το πρώτο του βάθρο στην F1, ενώ ο rookie Patrick Tambay της Theodore βαθμολογήθηκε για πρώτη φορά όντας 6ος. Βασική ιστορία του event υπήρξε η ανορθόδοξη εμφάνιση του Hans Heyer· ο Γερμανός της ATS πήρε παράνομα την εκκίνηση χωρίς να έχει προκριθεί και δεν τον αντιλήφθηκαν, μέχρι να εγκαταλείψει στον 10ο γύρο.

Σαν σήμερα, επίσης το 1977, ο Benny Parsons κράτησε πίσω του τον θρυλικό Richard Petty στην οβάλ πίστα του Pocono και κέρδισε για μόλις 0.45 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας την 7η νίκη του στην μεγάλη κατηγορία του NASCAR. Ο πρωταθλητής του 1973 είχε εκκινήσει 4ος και προηγήθηκε στους 118 από τους 200 γύρους του αγώνα 350 μιλίων, με την πρωτοπορία να αλλάζει χέρια συνολικά 46 φορές μεταξύ 7 διαφορετικών οδηγών. Με την δεύτερη θέση του, ο Petty αναρριχήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας οδηγών ξεπερνώντας τον Cale Yarborough, ο οποίος ολοκλήρωσε στην 6η θέση. Ο poleman Darrell Waltrip τερμάτισε τρίτος, πίσω από τους Parsons και Petty.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1978 γεννήθηκε στο Sheffield ο αείμνηστος οδηγός της F1 και νικητής στο IndyCar των Η.Π.Α., Justin Wilson. Πρωταθλητής στην Formula 3000 το 2001, αυτός ο πανύψηλος και αγαπητός Βρετανός από το Yorkshire τελικά εξασφάλισε τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να αγωνιστεί το 2003 στην F1, με την Minardi και την Jaguar – μάλιστα βαθμολογήθηκε τερματίζοντας 8ος στο Αμερικανικό GP της Indianapolis. Τελικά, μια σειρά παρασκηνιακών πολιτικών εξελίξεων τον έθεσε εκτός F1 στα τέλη της χρονιάς παρά τις καλές του επιδόσεις και ο Wilson μεταφέρθηκε σύντομα στις Η.Π.Α. για συμμετοχή στα Champ Cars. Αφού τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα για το 2006-2007 με την ομάδα RuSPORT, εξελίχθηκε σε έναν διάσημο οδηγό του καινούριου IndyCar και πρόλαβε να κερδίσει τρεις φορές σε 120 εμφανίσεις, πριν σκοτωθεί τραγικά στο Pocono το 2015.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 30 Ιουλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1980 γεννήθηκε στο Kannonkoski της Φινλανδίας ο βετεράνος των αγώνων rally, Mikko Hirvonen. Η καριέρα του «Ιπτάμενου Φινλανδού» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC) ξεκίνησε το 2002 και έκτοτε τον είδε να εξελίσσεται αρχικά σε άσσο της Ford, βοηθώντας την μάλιστα να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές το 2006 και 2007. Ο Hirvonen από την πλευρά του ήταν εξαιρετικά σταθερός ως οδηγός αλλά περιορίστηκε –όπως και πολλοί άλλοι– στη σκιά του ασταμάτητου Sébastien Loeb· το 2009 έχασε οριακά τον τίτλο για μόλις 2 βαθμούς. Οι δύο αντίπαλοι ήταν πλέον ομόσταυλοι στη Citroën από το 2012, με τον Hirvonen να περιορίζεται σε πιο υποστηρικτικό ρόλο και να μην διαπρέπει ιδιαίτερα. Το 2014 επέστρεψε στην Ford με την M-Sport για μια τελευταία χρονιά στο WRC, πριν αποσυρθεί με συνολικά 15 νίκες (14 με την Ford και μία με τη Citroën) και γίνει σταθερός συμμετέχων στα μαραθώνια rally και το Ντακάρ.

Σαν σήμερα το 1994, το GP Γερμανίας της F1 έμεινε στην ιστορία κυρίως για την πυρκαγιά που ξέσπασε προσωρινά στο pit box του Jos Verstappen, όταν ίδιος μπήκε στα pits στον 15ο γύρο· ευτυχώς δεν υπήρξαν δράματα για τους μηχανικούς της Benetton και τον Ολλανδό οδηγό. Ο Gerhard Berger της Ferrari είχε τα ηνία του αγώνα από την pole position σε όλη τη διάρκειά του και κατέκτησε την 9η νίκη του στην F1, με το βάθρο να κλείνει από τους Olivier Panis και Éric Bernard της Ligier – αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη παρουσία στο βάθρο για τους δύο Γάλλους στο πρωτάθλημα, με του Bernard μάλιστα να είναι και η μοναδική. Η εκκίνηση είχε στιγματιστεί από μια μεγάλη αλυσιδωτή σειρά συγκρούσεων που προκάλεσε ο Mika Häkkinen, ωθώντας εκτός αγώνα συνολικά 10 οδηγούς. Η McLaren έμελλε να τον αντικαταστήσει προσωρινά με τον Philippe Alliot για τον επόμενο αγώνα στην Ουγγαρία.

Σαν σήμερα, επίσης το 1994, ο αείμνηστος Colin McRae σημείωσε την δεύτερη νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC) επικρατώντας στη Νέα Ζηλανδία, στο ίδιο μέρος όπου θριάμβευσε με ένα Subaru Legacy της Prodrive την προηγούμενη χρονιά. Αυτήν τη φορά, ο Σκωτσέζος είχε οδηγήσει τον διάδοχο του Legacy: το περιβόητο και ταχύτατο Impreza 555. Έχοντας για συνοδηγό τον Derek Ringer, ο McRae ξεπέρασε για 2 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα το τετρακίνητο Toyota Celica Turbo του τότε πρωταθλητή Juha Kankkunen. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε ένα Mitsubishi Lancer Evo δεύτερης γενιάς με οδηγό τον Armin Schwarz.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2005, ο Kimi Räikkönen τέθηκε επικεφαλής του GP Ουγγαρίας μετά την εγκατάλειψη του ομόσταυλου Juan Pablo Montoya και κατέκτησε άνετα τη νίκη, μπροστά από τον πρωταθλητή Michael Schumacher. Ο Γερμανός ήταν κυρίαρχος στο πρώτο μισό του αγώνα από την pole position, αλλά προσπεράστηκε στην φάση των pit stops από τις δύο McLaren και δεν μπόρεσε να αντεπιτεθεί, τερματίζοντας τελικά δεύτερος και σχεδόν 36 δευτερόλεπτα πίσω από τον Φινλανδό άσσο. Οι δύο οδηγοί πλαισιώθηκαν από τον έτερο Schumacher, τον Ralf, ο οποίος σημείωσε με την τρίτη θέση το πρώτο δικό του βάθρο στη σεζόν με την Toyota. Η πρωταγωνίστρια της σεζόν Renault είχε έναν μετριότατο αγώνα, διότι οι Giancarlo Fisichella και Fernando Alonso ολοκλήρωσαν μόλις στις θέσεις 9 και 11 αντίστοιχα, εκτός βαθμών.

Σαν σήμερα, επίσης το 2005, στο GP Γερμανίας του MotoGP, ο Valentino Rossi γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο την 150η του εμφάνιση σε Grand Prix κατακτώντας την 76η νίκη της καριέρας του, όγδοη στη σεζόν. Ο αγώνας 30 γύρων του Sachsenring είχε αρχικά διακοπεί στον πέμπτο γύρο, έπειτα από ένα ατύχημα του John Hopkins που άφησε την τρακαρισμένη Suzuki στη μέση της πίστας. Στο δεύτερο μέρος, ο «Γιατρός» ξεχώρισε μαζί με τον Sete Gibernau και μαζί προσπέρασαν τον poleman Nicky Hayden, μονοπωλώντας έπειτα το ενδιαφέρον. Ο Ισπανός της Movistar Honda έμοιαζε να έχει τον έλεγχο αλλά έκανε λάθος στην πρώτη στροφή του τελευταίου γύρου, αφήνοντας έτσι ελεύθερο πεδίο στον Rossi να του κλέψει τη νίκη. Ο Hayden τους πλαισίωσε τελικά στο βάθρο και ακολουθήθηκε από τον ομόσταυλο Max Biaggi. Ο Alex Barros, αφού μέτρησε ήδη τρεις πτώσεις στο αγωνιστικό τριήμερο, έκλεισε την πρώτη πεντάδα με την Camel Honda.

Σαν σήμερα το 2011, το GP Ουγγαρίας της F1 προσέφερε έναν αγώνα με μεικτές συνθήκες καιρού και οδοστρώματος, θέτοντας μάλιστα ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό πραγματοποίησης pit stop (88) – το ρεκόρ αυτό είχε ήδη καταρριφθεί τον Μάιο της ίδιας χρονιάς στο GP Τουρκίας. Ο επεισοδιακός αυτός αγώνας είχε ως αρχικό επικεφαλής τον Lewis Hamilton, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από τις ψιχάλες που εμφανίστηκαν στον 40ο γύρο και έκανε τετακέ στο chicane των στροφών 6-7. Η απρόσεχτη επαναφορά του οδήγησε εκτός πίστας τον Paul di Resta και γι’αυτό τιμωρήθηκε με μια ποινή διέλευσης η οποία, μαζί με την λανθασμένη επιλογή ελαστικών, τον έριξε τελικά στην 4η θέση. Οι εξελίξεις αυτές προβίβασαν στην πρωτοπορία τον ομόσταυλο Jenson Button, που κράτησε πίσω τον πρωταθλητή και poleman Sebastian Vettel για να κερδίσει στη 200η του εμφάνιση στην F1. Το βάθρο έκλεισε από τον Fernando Alonso της Ferrari.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2016, ο Nico Rosberg έκανε κακή εκκίνηση από την pole position στο Grand Prix της πατρίδας του και έπεσε πίσω τόσο από τον ομόσταυλο Lewis Hamilton, όσο και από τις Red Bull των Daniel Ricciardo και Max Verstappen. Μάλιστα, ο Γερμανός της Mercedes δεν μπόρεσε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος καθώς δέχτηκε ποινή χρόνου για μια άγαρμπη προσπέραση στον Verstappen, ενώ ήρθε επίσης αντιμέτωπος με ένα αργό pit stop. Τελικά περιορίστηκε στην 4η θέση, με τον Hamilton να κερδίζει με άνεση στο Hockenheimring μπροστά από τους άσσους της αυστριακής ομάδας.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles