spot_img

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φετινό Le Mans

Οι 24H του Le Mans είναι μία ημέρα μακριά και σου παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον θρυλικό αγώνα που δεν πρέπει να χάσεις.

Αν είσαι πραγματικός λάτρης της ταχύτητας, πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσεις το Le Mans, τον καλύτερο αγώνα της χρονιάς. Ανήκει στο Big 3 των κορυφαίων αγώνων των motorsport, μαζί με το GP του Μονακό και τα 500 μίλια της Indianapolis.

Ο φετινός αγώνας αναμένεται με αγωνία και σίγουρα όποιος παρακολουθήσει και τις 24H θα το απολαύσει όσο τίποτα. Ας δούμε όμως κάποια πράγματα που αξίζουν προσοχή.

Η Τιτανομαχία Toyota και Porsche

H Toyota έρχεται με φόρα στο Le Mans, με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες και θέλει να σπάσει τη κατάρα που τη κυνηγάει στον μεγάλο αγώνα για πάνω από 20 χρόνια. Πέρυσι έχασε τη νίκη στον τελευταίο γύρο, όμως φέτος έφερε 3 LMP1 με τη νίκη να είναι ο μόνος στόχος. Από την άλλη, η Porsche έρχεται από 2 συνεχόμενες νίκες στο Mans και θέλει με το ανανεωμένο all-star lineup να επικρατήσει. Κανένας δεν θα δείξει έλεος και ο 85ος αγώνας θα είναι τρομερός.

Η χρονιά των ρεκόρ

Το 2017 θα μείνει στην ιστορία ως ένας αγώνας όπου τα ρεκόρ σπάνε ένα ένα. Στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Kamui Kobayashi της Toyota, έσπασε το ρεκόρ χρόνου κατά 2.1 δευτερόλεπτα στις κατατακτήριες και αναμένεται και στον αγώνα να σπάσει. Στην LMP2 είδαμε το ρεκόρ χρόνου να σπάσει για σχεδόν 10 δευτερόλεπτα. Τα νέα αγωνιστικά πιάνουν τελικές στα 340 χλμ/ώρα και σίγουρα απολαμβάνεις όσο τίποτα να τα βλέπεις. Ρεκόρ είχαμε και στις GTE κατηγορίες, με την Aston Martin να παίρνει την pole position με νέο ρεκόρ χρόνου για την κατηγορία. Αναμένουμε λοιπόν και στον αγώνα να σπάσουν πολλά νέα ρεκόρ, όπως η συνολική απόσταση αγώνα, εφόσον δεν έχουμε πολλά safety cars.

Τρομερός ανταγωνισμός

Εάν θέλεις να δεις τρομερές μάχες με πολλά αγωνιστικά, να επικεντρωθείς περισσότερο στην GTE-Pro. Aston Martin, Porsche, Ferrari, Ford και Corvette είχαν διαφορά μεταξύ τους λιγότερη από 1 δευτερόλεπτο στις κατατακτήριες, με τον γύρο να είναι στα 3 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Στην GTE-Am επικρατεί παρόμοια κατάσταση, ενώ μη νομίζετε ότι θα έχουμε λιγότερη δράση στις LMP κατηγορίες.

Ο Καιρός

Οι καιρικές συνθήκες ήταν πάντα απρόβλεπτες στο Le Mans, όμως φέτος θα είναι πολύ απαιτητικές. Ο καιρός θα είναι πολύ ζεστός, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 30 βαθμούς στον αέρα, κάνοντας τη ζωή των οδηγών και των αγωνιστικών δύσκολη. Η αξιοπιστία θα είναι κρίσιμη και δεν αποκλείεται να έχουμε και δράματα της τελευταίας στιγμής. Βέβαια, όσο εύκολα σπάει ο κινητήρας της Honda στην F1, τόσο εύκολο και απλό είναι να βρέξει στο Le Mans, οπότε να τα περιμένεις όλα.

Δες όσο γουστάρει η ψυχή σου

Δεν είναι απαραίτητο να δεις και τις 24 ώρες και είναι απόλυτα λογικό.Ο αγώνας ξεκινάει στις 4 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος το Σάββατο. Μπορείς φυσικά να κλείσεις για λίγο τα μάτια σου. Μια εξαιρετική ώρα όμως για να παρακολουθήσεις, είναι όταν ξημερώνει, με το τοπίο να είναι μαγευτικό και τότε συνήθως είναι η ώρα που γίνονται οι ταχύτεροι γύροι λόγω της κατάστασης της πίστας. Πέραν και από τις βραδυνές ώρες, ο τερματισμός είναι πάντα ξεχωριστός και σε γεμίζει συγκίνηση, ενώ οι πανηγυρισμοί στο τέλος πάντα είναι εντυπωσιακοί. Φρόντισε να παρακολουθήσεις όσο περισσότερο μπορείς.

Εστίασε σε ορισμένα αγωνιστικά

Το grid για το φετινό Le Mans αποτελείται από 4 κατηγορίες και 60 αγωνιστικά. Δεν μπορείς να τα ελέγχεις όλα. Επέλεξε συγκεκριμένα αυτοκίνητα από κάθε κατηγορία και εστίασε σε αυτά. Μπορείς να κατεβάσεις στο επίσημο app του WEC, στο οποίο θα μπορείς να έχεις Onboard κάμερες από πολλά αυτοκίνητα. Μπορείς να ακολουθήσεις και τον αγώνα στο Twitter, αλλά και από το site μας automotonews.gr καθώς θα έχουμε πλήρη κάλυψη με πολλά άρθρα για την εξέλιξη του αγώνα.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles