Η F1 αλλάζει σετ κανονισμών από το 2026, έπειτα απο 4 χρόνια όπου έγιναν λάθη και το θέαμα δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα.
Με την αυγή του 2026, η Formula 1 αφήνει πίσω της μια τετραετία (2022-2025) που σημαδεύτηκε από την επιστροφή του ground effect, αλλά και από σημαντικές τεχνικές προκλήσεις. Σε μια σπάνια κίνηση αυτοκριτικής, ο Νικόλας Τομπάζης, Διευθυντής Μονοθεσίων της FIA, παραδέχθηκε ότι η Ομοσπονδία «αστόχησε» σε ορισμένα κρίσιμα σημεία των προηγούμενων κανονισμών.
Το βασικότερο πρόβλημα της απερχόμενης γενιάς μονοθεσίων ήταν η ακραία ευαισθησία τους στο ύψος από το έδαφος (ride height). Για να αποδώσουν τα μονοθέσια, έπρεπε να κινούνται πολύ χαμηλά και με εξαιρετικά σκληρές αναρτήσεις, γεγονός που οδήγησε στο περιβόητο porpoising (αναπηδήσεις).
«Το γεγονός ότι το βέλτιστο ύψος των μονοθεσίων κατέβηκε τόσο χαμηλά, ήταν μια αστοχία των κανονισμών του 2022. Ήταν κάτι που διέφυγε από εμάς, αλλά και από τις ομάδες».
Δείτε τη νέα μας εκπομπή για την F1 με την ανασκόπηση όλων όσων έγιναν στην αγωνιστική σεζόν του 2025 με ένα κλικ στο παρακάτω βίντεο
Οι συνέπειες δεν ήταν μόνο αεροδυναμικές αλλά και σωματικές. Ο Max Verstappen είχε παραπονεθεί έντονα, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο Λας Βέγκας ότι «η πλάτη μου διαλύεται», υπογραμμίζοντας την καταπόνηση που δέχονταν οι οδηγοί από τις σκληρές ρυθμίσεις.
Ένα άλλο παρεπόμενο της εμμονής με το χαμηλό ύψος ήταν η φθορά στη σανίδα (plank) στο κάτω μέρος του μονοθεσίου. Είδαμε αποκλεισμούς «φωτιά» (όπως των McLaen στο Λας Βέγκας), με τον Τομπάζη να εξηγεί ότι η FIA θέλει να αποφύγει την πλήρη τυποποίηση (standardization) των εξαρτημάτων για να διατηρηθεί η Formula 1 ως μια τεχνολογική μάχη και όχι ως ένα πρωτάθλημα τύπου Formula 2.
Γιατί η FIA δεν επέβαλε στάνταρ αναρτήσεις;
- Τεχνολογικό DNA: Η F1 πρέπει να παραμείνει η κορυφή της μηχανικής.
- Πολυπλοκότητα: Κάθε ομάδα έχει διαφορετική χωροταξία (κινητήρας, ERS), καθιστώντας ένα κοινό σύστημα ανάρτησης εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του.
Το μεγάλο στοίχημα για το 2026 είναι η εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν ένα πιο επίπεδο πάτωμα (floor), το οποίο θα είναι λιγότερο εξαρτημένο από το ground effect σε σχέση με τα τωρινά μονοθέσια.
Σύμφωνα με τον Τομπάζη:
«Το βέλτιστο ύψος οδήγησης θα είναι υψηλότερο, η αύξηση της κάθετης δύναμης (downforce) όσο χαμηλώνει το αυτοκίνητο δεν θα είναι τόσο απότομη και συνεπώς η πιθανότητα εμφάνισης porpoising μειώνεται δραματικά».
Παρά την αισιοδοξία του, ο Έλληνας τεχνικός παραμένει επιφυλακτικός, γνωρίζοντας ότι η Formula 1 πάντα βρίσκει τρόπους να εκπλήσσει –θετικά ή αρνητικά– τους νομοθέτες της.



