Δύσκολο ξεκίνημα για McLaren στο 2026, αλλά ο Zak Brown στέλνει μήνυμα αντεπίθεσης πριν τον αγώνα στη Suzuka.
Η McLaren Racing μπήκε στο 2026 ως η ομάδα που έπρεπε να νικηθεί, έχοντας κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα κατασκευαστών. Δύο αγώνες μετά, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Με μόλις 18 βαθμούς σε δύο Grand Prix και ένα sprint, η ομάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, μακριά από το επίπεδο που είχε δείξει το 2025. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά η συνολική εικόνα απόδοσης.
Στη Μελβούρνη, ο Oscar Piastri δεν κατάφερε καν να εκκινήσει μετά από ατύχημα πριν τον αγώνα, ενώ ο Lando Norris περιορίστηκε στην πέμπτη θέση, μακριά από τη μάχη της νίκης. Στην Κίνα, η κατάσταση επιδεινώθηκε, με αμφότερους τους οδηγούς να τίθενται εκτός αγώνα λόγω τεχνικών προβλημάτων πριν καν σβήσουν τα φώτα.
Brown: «Έχουμε τους καλύτερους – θα επιστρέψουμε»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Zak Brown επιχείρησε να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση εντός ομάδας ενόψει Suzuka. Σε ομιλία του προς το προσωπικό της McLaren, εμφανίστηκε απόλυτος για την προοπτική της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1:
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την Ιαπωνία. Έχουμε τους δύο καλύτερους οδηγούς στον κόσμο, έχουμε την καλύτερη αγωνιστική ομάδα, έχουμε την καλύτερη κουλτούρα. Ανυπομονώ για τη στιγμή που θα κερδίσουμε ξανά. Και σας το εγγυώμαι, η επόμενη μας νίκη θα έρθει πιο σύντομα απ’ όσο νομίζουμε».
Δείτε στο παρακάτω την εκπομπή Slipstream με την Ανάλυση του GP Κίνας, της παρθενικής νίκης του Kimi Antonelli και τις δηλώσεις του Max Verstappen με ένα μόνο κλικ.
Η τοποθέτηση αυτή δεν είναι τυχαία. Στόχος είναι να κρατηθεί η ομάδα ενωμένη σε μια περίοδο όπου το momentum έχει χαθεί.
Το πραγματικό πρόβλημα της MCL40
Πίσω από τα αποτελέσματα, υπάρχει ένα πιο συγκεκριμένο ζήτημα: η απόδοση της MCL40.
Παρά το γεγονός ότι η McLaren χρησιμοποιεί την ίδια μονάδα ισχύος με τη Mercedes, η διαφορά στην πίστα είναι εμφανής. Στη Μελβούρνη, ο Norris τερμάτισε σχεδόν ένα λεπτό πίσω από τη Mercedes του George Russell, ενώ στην Κίνα οι χρόνοι των κατατακτηρίων έφεραν τους δύο οδηγούς περίπου μισό δευτερόλεπτο μακριά από την κορυφή.
Ο Andrea Stella έδωσε την πιο ξεκάθαρη εξήγηση μετά τις κατατακτήριες στη Σανγκάη:
«Το πρόβλημα είναι κυρίως αεροδυναμικό. Στις κατατακτήριες καταλαβαίνεις την πραγματική διαφορά, γιατί όλοι χρησιμοποιούν τα ελαστικά στο ίδιο παράθυρο».
Με απλά λόγια, η McLaren δεν παράγει το επίπεδο κάθετης δύναμης που απαιτείται για να κινηθεί στο όριο, κάτι που εξηγεί και τη σταθερή υστέρηση απέναντι στους άμεσους ανταγωνιστές της.
Το στοίχημα της αντεπίθεσης
Η McLaren έχει βρεθεί ξανά σε παρόμοια θέση στο παρελθόν. Το 2024 ξεκίνησε με δυσκολίες, αλλά μέσα στη σεζόν εξελίχθηκε στην πιο δυνατή ομάδα του grid, κάτι που αποτέλεσε τη βάση για την κυριαρχία του 2025.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο σε μια πολύ πιο απαιτητική συγκυρία.
Η διακοπή στο καλεντάρι μετά τη Suzuka, λόγω των ακυρώσεων σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, δίνει χρόνο για εξέλιξη. Ωστόσο, οι λύσεις θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Μαϊάμι για να αξιολογηθούν στην πίστα.
Μέχρι τότε, η McLaren καλείται να διαχειριστεί μια σπάνια κατάσταση για τα δεδομένα της: να κυνηγά αντί να οδηγεί τις εξελίξεις.



