spot_img

GP Αζερμπαϊτζάν QP: O «Βασιλιάς του Μπακού» Leclerc στην pole

Ο Charles Leclerc ήταν ο πρωταγωνιστής στο QP του GP Αζερμπαϊτζάν με εντυπωσιακή διαφορά από τον ανταγωνισμό και αύριο έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Αζερμπαϊτζάν είχαν τον ίδιο πρωταγωνιστή με τα τρίa τελευταία χρόνια. Ο Charles Leclerc της Scuderia Ferrari πήρε την pole position στο Μπακού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και βρίσκεται στην καλύτερη θέση για τον αγώνα της Κυριακής. Ο Oscar Piastri με τη McLaren θα έχει τη δεύτερη θέση και ο Carlos Sainz με την άλλη Ferrari συμπλήρωσε το 1-3 της Scuderia.

Από την 6η θέση θα εκκινήσει ο Max Verstappen έπειτα από μία πολύ μέτρια εμφάνιση στο Q3. Kαταστροφικές ήταν οι κατατακτήριες για τον Lando Norris, που θα εκκινήσει από τη 17η θέση καθώς αποκλείστηκε από το Q1.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream για την F1 με την ανάλυση της νίκης του Charles Leclerc στο GP Ιταλίας μπροστά σε χιλιάδες τιφόζι.

Q1

Ο καιρός παρέμεινε καλός πάνω από το Μπακού και τους δρόμους του, που σχηματίζουν το σιρκουί, αλλά οι περισσότεροι οδηγοί έδειξαν μια ασυνήθιστη βιασύνη να βγουν στην πίστα και να ξεκινήσουν τους γύρους τους. Αξιοσημείωτη νέα είσοδος στην 20άδα των οδηγών, μόνο για αυτόν τον αγώνα, ήταν ο Όλιβερ Μπέρμαν, ο οποίος αντικαθιστούσε τον τιμωρημένο Κάβιν Μάγκνουσεν στη Haas.

Μέσα στα πρώτα λεπτά και τα 20 μονοθέσια βρίσκονταν στην πίστα, με τις Mercedes να κάνουν την έκπληξη και να επιλέγουν μεσαία ελαστικά για τις πρώτες τους προσπάθειες ενώ όλοι οι άλλοι είχαν τα μαλακά. Κι ενώ ο σπεσιαλίστας στο Μπακού Perez ανέβαινε στην πρώτη θέση μετά τις πρώτες προσπάθειες, τα βλέμματα τράβηξε ο Franco Colapinto, στο δεύτερο μόλις αγώνα του στη Formula 1, που ήταν τρίτος, πίσω από τον Sainzκαι μπροστά από τον Leclerc.

Μέχρι το τέλος του 18λέπτου, τα πράγματα άλλαξαν στην κατάταξη, με τον Leclerc να ανεβαίνει στην πρώτη θέση, μπροστά από τον εντυπωσιακό Albon. Η πολύ μεγάλη έκπληξη όμως ήταν ο αποκλεισμός του Λάντο Νόρις, που πήρε τη 17η θέση. Ο Βρετανός της McLaren και διεκδικητής του τίτλου, άφησε για την τελευταία στιγμή τη γρήγορη προσπάθειά του, αλλά έκανε λάθος στο τέλος του γύρου του και έμεινε στη 17η θέση, από την οποία θα εκκινήσει στον αυριανό αγώνα. Μαζί με τον Norris, εκτός συνέχειας έμειναν οι Ricciardo, Bottas, Zhou και Ocon.

Q2

Στο ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους, με τους διεκδικητές της pole να έχουν πλέον μειωθεί κατά έναν, οι Ferrari έδειχναν να έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, καθώς οι Leclerc και Sainz βγήκαν στην πίστα με τα ίδια ελαστικά με τα οποία έτρεξαν στο Q1, ενώ άλλοι έβαλαν φρέσκα σετ μαλακής γόμας, και ενώ η πρόσφυση στην πίστα συνέχιζε να βελτιώνεται.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν ο Verstappen, ο οποίος από νωρίς έκανε έναν πολύ καλό χρόνο και ανέβηκε στην πρώτη θέση του πίνακα, μπροστά από τους Perez και Piastri. Ενώ εντυπωσιακός ήταν ο Bearman με την Haas στην 5η θέση. Ο χρόνος του Verstappen ήταν τόσο καλός, που τον κράτησε στην πρώτη θέση μετά τη γρήγορη προσπάθεια του Leclerc με φρέσκα ελαστικά, αν και μόνο για 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Στο τέλος των 15 λεπτών του Q2 ο Verstappen διατήρησε την πρωτιά αλλά και πάλι τα φώτα έπεσαν στον Colapinto, ο οποίος πέρασε στο Q3 και μάλιστα με τον 6ο χρόνο. Πολύ καλές κατατακτήριες για τη Williams, καθώς και ο Άλμπον πέρασε στη 1η θέση. Εκτός 10άδας βρέθηκε ο οριακά ο Bearman στην 11η θέση και μαζί του αποκλείστηκαν οι Tsunoda, Gasly, Hulkenberg και Stroll.

Q3

Έπειτα από όλα αυτά τα… διαδικαστικά, έφτασε η ώρα για το Q3, στο οποίο θα κρινόταν η pole position. Όσα είδαμε στα δύο προηγούμενα σκέλη έδειχναν ότι θα ήταν μια μονομαχία ανάμεσα σε Verstappen και Leclerc, αλλά με τους Perez, Piastri, Sainz και τις δύο Mercedes να παίζουν το ρόλο τους.

Ο Leclerc  έδειξε τις προθέσεις του από την πρώτη γρήγορη προσπάθεια, σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο, και μάλιστα με τον Σάινθ να παίρνει τη δεύτερη θέση. Ο Piastri ήταν 3ος, μπροστά από Russell και Perez, ενώ ο Verstappen έμεινε στην 6η θέση, καθώς έκανε ένα λάθος και ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό σώσιμο στο τέλος του γύρου του.

Επιστροφή στα γκαράζ, φρέσκα μαλακά ελαστικά και σχεδόν όλα ήταν έτοιμα για την τελευταία και αποφασιστική προσπάθεια των οδηγών. Στη Williams έκαναν ένα «παιδικό» λάθος και έστειλαν τον Albon στην πίστα με τον ανεμιστήρα που στέλνει αέρα στο airbox πάνω στο μονοθέσιο. Ο Albon σταμάτησε στην άκρη του pitlane, το έβγαλε μόνος του και το έδωσε στους ανθρώπους της πίστας και συνέχισε την προσπάθειά του.

Κανείς όμως δεν μπόρεσε να χτυπήσει τον Charles Leclerc, ο οποίος -παρότι δεν χρειαζόνταν- βελτίωσε το χρόνο του και εξασφάλισε την pole position του GP Αζερμπαϊτζάν. Ο Piastri έκανε το 2ο χρόνο και εξασφάλισε τη 2η θέση και εκκίνηση από την πρώτη σειρά. Ο Perez ήταν τρίτος και ο Sainz πήρε την 4η θέση. Ακολούθησαν οι Russell, Verstappen, Hamilton, Alonso, Colapinto και Albon.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα QP GP Αζερμπαϊτζάν 

Image

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ομάδα του Automotonews να αναλύει τους λόγους που η Red Bull Racing δεν κυριαρχεί πλέον στη Formula 1.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord
  • Μπείτε στη λίγκα μας στο F1 Fantasy

Μπορεί ο Charles Leclerc να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στη Formula 1 από φέτος; Η απάντηση παρακάτω.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles