spot_img

GP Ιταλίας: Ο Verstappen έγραψε ιστορία με τη 10η σερί νίκη

Ο Max Verstappen ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο GP Ιταλίας κερδίζοντας το δέκατο συνεχόμενο αγώνα του στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1. 

Ο Max Verstappen έγινε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 που σημειώνει 10 σερί νίκες, με την εσωτερική μάχη της Ferrari να κλέβει την παράσταση στο τέλος.

Η Red Bull Racing ήταν φανερά ανώτερη στο ρυθμό αγώνα στην πίστα της Monza, με την αυστριακή ομάδα να σημειώνει το 1-2 στο «σπίτι» της Ferrari. Ο Max Verstappen έγραψε ιστορία, καθώς πέτυχε τη 10η σερί του νίκη στη φετινή σεζόν, ενώ ο teammate του, Sergio Perez, ακολούθησε στη 2η θέση.

Η Scuderia Ferrari δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τη νίκη, ενώ στο τέλος του αγώνα παραλίγο να τα χάσει όλα. Ο Carlos Sainz, μετά από μία φανταστική μάχη με τον Charles Leclerc, συμπλήρωσε το podium, με το Μονεγάσκο να έπεται στην 4η θέση. Η Mercedes-AMG είχε τους George Russell και Lewis Hamilton στις θέσεις 5 και 6 αντίστοιχα.

Ο Alex Albon με Williams είχε άλλη μία εκπληκτική ημέρα, τερματίζοντας στην 7η θέση. Ο Lando Norris με McLaren ήταν στην 8η θέση, ενώ βαθμολογήθηκαν και οι Fernando Alonso με Aston Martin και Valtteri Bottas με Alfa Romeo.

Ο Liam Lawson με τη μοναδική Alpha Tauri που αγωνίστηκε ήταν στην 11η θέση, με τον Oscar Piastri να έπεται στη 12η θέση. Ο Logan Sargeant με Williams τερμάτισε στη 13η θέση, μπροστά από τον Zhou Guanyu με Alfa Romeo. Την κατάταξη συμπλήρωσαν οι Pierre Gasly (Alpine), Lance Stroll (Aston Martin), και οι δύο Haas με τους Nico Hulkenberg & Kevin Magnussen.

Η μοναδική εγκατάλειψη προήλθε από τον Esteban Ocon με Alpine. Ο Yuki Tsunoda με Alpha Tauri δεν ξεκίνησε το GP Ιταλίας, μη τερματίζοντας για δεύτερη φορά στους 3 τελευταίους αγώνες στην πίστα της Monza.

Ακούστε το podcast μας για τη Formula 1. 

Αγώνας

Ο καιρός ήταν αίθριος στο Autodromo Nazionale di Monza, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος να βρίσκονται στους 29 και 43 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα.

Με εξαίρεση τους Hamilton, Bottas και Magnussen, οι υπόλοιποι 17 οδηγοί εκκινούσαν τον αγώνα με medium ελαστικά. Ο Tsunoda έμεινε ακινητοποιημένος λίγο πριν την τελευταία στροφή στο γύρο σχηματισμού, αναφέροντας αστοχία στον κινητήρα της Alpha Tauri.

Εκκίνηση χωρίς απρόοπτα

Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες εκκίνησης, ο νέος γύρος σχηματισμού ξεκίνησε στις 16:20 ώρα Ελλάδος. Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, η πρώτα πεντάδα δεν άλλαξε, με τους Sainz, Verstappen, Leclerc, Russell και Perez. Ο Piastri πέρασε τον Albon και ο Norris το Hamilton (θέσεις 6 έως 9), ενώ ο Hulkenberg κέρδισε 3 θέσεις και ανέβηκε στη 10η θέση.

Ο Albon στο δεύτερο γύρο πέρασε τον Piastri για την 6η θέση στα φρένα για το 2ο chicane.

Κρατά την πρωτοπορία ο Sainz

Ο Sainz εξακολουθούσε να είναι οριακά επικεφαλής στον αγώνα στον 5ο γύρο, ενώ ο Leclerc ήταν περίπου 1s πίσω από το Verstappen. Στην έναρξη του γύρου 6, ο Ολλανδός δοκίμασε να περάσει από την εξωτερική στη στροφή 1, με το Sainz να αμύνεται επιτυχώς. Παράλληλα, ο Perez πλησίασε και αυτός το Russell, όμως αδυνατούσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Mercedes-AMG του νεαρού Βρετανού.

Πρώτα pitstop εκτός δεκάδας

Ο Gasly έκανε ένα αρκετά αργό pit στο γύρο 10, βάζοντας hard ελαστικά. Αυτή ήταν η πρώτη αλλαγή ελαστικών στον αγώνα. Ακολούθησε ο Zhou ένα γύρο αργότερα με ανάλογη επιλογή.

Ο Perez περνάει «εκτός» πίστας το Russell

Στην έναρξη του γύρου 14, ο Perez προσπέρασε εκτός πίστας τη Mercedes του Russell, με το Μεξικανό να δίνει τη θέση πίσω αργότερα στον ίδιο γύρο.

Ο Verstappen στην πρωτοπορία, η Red Bull κερδίζει θέσεις

Η αντίσταση της Ferrari του Sainz κάμφθηκε στην έναρξη του 15ου γύρου, με τον Ισπανό να μπλοκάρει τα φρένα του στο πρώτο chicane. Ο Verstappen «άρπαξε» την ευκαιρία, μετά από λίγα μέτρα όπου οδηγούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο και πήρε την πρώτη θέση στο δεύτερο chicane. Παράλληλα, ο Perez απαλλάχθηκε από το Russell και ανέβηκε 4ος.

Άμεσα ο Verstappen άνοιξε τη διαφορά από το Sainz, ενώ ο teammate του Ισπανού, Leclerc, ζητούσε έμμεσα να αλλάξουν θέσεις. Ο Perez μείωνε, την ίδια στιγμή, τη διαφορά από το Μονεγάσκο.

Pitstop ο Sainz

Στο τέλος του γύρου 19, οι Sainz και Russell μπήκαν για αλλαγή από medium σε hard ελαστικά. Ο Leclerc έμεινε μόνος στη 2η θέση, όμως ο Perez ήδη βρισκόταν στο DRS της Ferrari.

Απαντά ο Verstappen στη Ferrari

Η Red Bull Racing απάντησε άμεσα, βάζοντας στον επόμενο γύρο το Verstappen στα pit, κάτι που έπραξε και ο Leclerc. Ο Ολλανδός βγήκε στην 6η θέση, ενώ πίσω του ο Sainz έμεινε οριακά μπροστά από το Leclerc, με τους δύο οδηγούς της ιταλικής ομάδας να μάχονται.

 

Pitstop και ο Perez από την κορυφή

Ο Perez δεν άργησε να κάνει το δικό του pitstop, αλλάζοντας σε hard ελαστικά στο τέλος του γύρου 21. Ο Μεξικανός βγήκε πίσω και από το Leclerc. 

Αλλεπάλληλες αλλαγές στην πρώτη θέση

Ακολούθησε το pitstop του Norris από τη 2η θέση στο γύρο 22, ενώ παράλληλα ο Sainz σημείωνε τον ταχύτερο γύρο. Το ίδιο έπραξε και ο teammate του, Piastri ένα γύρο αργότερα, με το Hamilton να ανεβαίνει στην πρώτη θέση. Οι δύο McLaren βρέθηκαν πολύ κοντά και οι τροχοί τους είχαν μία μικρή επαφή, με το Norris να περνά δύσκολα τον Αυστραλό.

Ο Verstappen επανέρχεται στην κορυφή εντός πίστας

Η πρώτη θέση άλλαξε και πάλι χέρια, με το Verstappen να εκμεταλλεύεται τα νέα hard ελαστικά του και να περνά το Hamilton χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στον 25ο γύρο.

Ο Hamilton στα pit

Τελευταίος από τους πρωτοπόρους που έκαναν pit, όπως αναμενόταν, ήταν ο Hamilton. Ο Βρετανός, αφού δέχθηκε προσπέρασμα και από τις δύο Ferrari, άλλαξε σε medium ελαστικά στο τέλος του γύρου 27 και έπεσε στη 10η θέση.

Ο Verstappen επιβεβαιώνει την ανωτερότητά του

Στο γύρο 28, ο Verstappen πήρε τον ταχύτερο γύρο από το Sainz με χρόνο 1:25.434. Η διαφορά του Ολλανδού από τις Ferrari ήταν πάνω από 5s. Παράλληλα, ο Hamilton πέρασε τον Alonso για την 9η θέση, έχοντας ελαστικά σε καλύτερη κατάσταση.

 

Ο Perez ανεβαίνει στο podium

Στην έναρξη του γύρου 31, ο Perez επιχείρησε να περάσει το Leclerc στο δεύτερο chicane, με τον τελευταίο να αμύνεται επιθετικά. Ένα γύρο αργότερα, ο «Checo» κατάφερε να βρεθεί μπροστά από το Μονεγάσκο και να πάρει την 3η θέση.

Επαφή Hamilton και Piastri, μπροστά η Mercedes

Η δράση ήταν μειωμένη στους επόμενους γύρους, με τους Hamilton και Piastri να έχουν επαφή στο γύρο 41 στο δεύτερο chicane. Ο Hamilton πέρασε στην 8η θέση, ενώ ο Piastri μπήκε στα pit για αλλαγή εμπρός πτέρυγας, πέφτοντας στη 13η θέση.

Φοβερή μάχη για το podium

Ο Perez πίεζε ασφυκτικά για τη 2η θέση, βγαίνοντας εκτός στο πρώτο chicane στην προσπάθειά του να περάσει. Ο Μεξικανός έκανε λόγο για κίνηση του Sainz στη ζώνη φρεναρίσματος στην ενδοεπικοινωνία. Παράλληλα, ο Piastri πήρε τον ταχύτερο γύρο με χρόνο 1:25.072.

Ποινή για Hamilton, περνά και τη δεύτερη McLaren

Ο Hamilton πήρε ποινή 5 δευτερολέπτων για το συμβάν με τον Piastri νωρίτερα. Ο Βρετανός πέρασε το συμπατριώτη του, Norris, για την 7η θέση.

Ο Perez περνά (επιτέλους) το Sainz για τη 2η θέση

Η Red Bull Racing έκανε στην έναρξη του γύρου 46 το 1-2. Ο Perez χρησιμοποίησε σωστά το DRS και πέρασε το Sainz για τη 2η θέση. Παράλληλα, ο Hamilton πέρασε και τον Albon για την 6η θέση, την οποία προσπαθεί να διατηρήσει μετά και την ποινή του.

Παραλίγο εφιάλτης για Ferrari

Οι Leclerc και Sainz έδιναν φοβερή μάχη για την 3η θέση, με το ενδεχόμενο ατυχήματος για τα μονοθέσια της ιταλικής ομάδας να είναι μεγάλο. Οι δυο τους είχαν πολλές στιγμές κοντά στην ολική καταστροφή, όμως διατήρησαν τις θέσεις τους.

Ο Verstappen γράφει ιστορία στο «σπίτι» της Ferrari

Η Red Bull Racing πραγματοποίησε το 1-2 στο GP Ιταλίας, με το Verstappen να σπάει το ρεκόρ συνεχόμενων νικών στην ιστορία της Formula 1 και τον Perez να έπεται. Η Ferrari, μετά από μεγάλα καρδιοχτύπια, είχε τους Sainz και Leclerc στις θέσεις 3 και 4 αντίστοιχα.

Η Mercedes-AMG ακολούθησε στις θέσεις 5 και 6, με το Russell να είναι μπροστά από το Hamilton, που διατήρησε τη θέση του μετά και την ποινή που δέχθηκε. Οι Albon, Norris, Alonso και Bottas συμπλήρωσαν τη βαθμολογούμενη δεκάδα.

Όλοι σχεδόν οι οδηγοί που ξεκίνησαν το GP Ιταλίας τερμάτισαν, με τους Lawson Piastri, Sargeant, Zhou, Gasly, Stroll, Hulkenberg και Magnussen να συμπληρώνουν την κατάταξη. Ο Ocon εγκατέλειψε, ενώ ο Tsunoda δεν μπόρεσε να εκκινήσει στην πίστα της Monza.

Αποτελέσματα GP Ιταλίας 

Image

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles