spot_img

Σαν σήμερα, 12 Ιουλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1904 ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρονομετρημένος αγώνας ανάβασης στον αυτοκινητόδρομο του Ουάσινγκτον, κατά μήκος του ομώνυμου αμερικανικού όρους. Ο ονομαζόμενος «Αγώνας προς τα Σύννεφα», ένα από τα παλαιότερα αγωνιστικά events στις Η.Π.Α. –παλαιότερο ακόμη και από το Indianapolis 500 και το Pikes Peak–, ανέδειξε ως νικητή τον Harry Harkness σε μια Mercedes 60hp. Ο μετέπειτα αξιόλογος πιλότος αεροπλάνων τερμάτισε σε υψόμετρο 1873 μέτρων –σχεδόν στην κορυφή του βουνού–, διανύοντας την διαδρομή 12,2 χιλιομέτρων σε 24 λεπτά και 37,6 δευτερόλεπτα.

Σαν σήμερα το 1913 διεξήχθη το GP Γαλλίας στους δημόσιους δρόμους του Amiens, σε μια διαδρομή σχεδόν 32 χιλιομέτρων. Τόσο η προετοιμασία για τον αγώνα όσο και ο αγώνας αυτός καθαυτός στιγματίστηκαν από μερικά θανατηφόρα ατυχήματα. Αρχικά, ο Guido Bigio σκοτώθηκε στην πόλη της Διέππης μαζί με τον μηχανικό Crescentino Ardizzone καθώς δοκίμαζαν μια Itala ενόψει του event, ενώ ίδια κατάληξη είχε και ο συμπατριώτης Paul Zuccarelli όταν τράκαρε το Peugeot του σε ένα άλλο αυτοκίνητο στο Marcilly-la-Campagne, βόρεια της χώρας. Τέλος, ο Βρετανός Kenelm Lee Guinness έχασε τον έλεγχο της Sunbeam του στον 15ο από τους 29 γύρους και έπεσε σε ένα ποτάμι, θανατώνοντας παράλληλα έναν παρευρισκόμενο θεατή. Η νίκη τελικά κατέληξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Peugeot του Georges Boillot, με την διαδρομή του Amiens να μην χρησιμοποιείται ποτέ ξανά για αγωνιστικές δραστηριότητες.

Σαν σήμερα το 1930 γεννήθηκε στα κεντρικά της Γαλλίας ο Guy Ligier. Ο Γάλλος, μία από τις προσωπικότητες με την πιο ενεργή παρουσία στο motorsport, αγωνίστηκε σε 12 Grand Prix της F1 με την Cooper και την Brabham και συνέχισε πλέον στο πρωτάθλημα από το 1976 ως επικεφαλής της επώνυμης ομάδας του. Η Ligier είχε ήδη θεμελιωθεί το 1968 σε συνεργασία με τον αείμνηστο φίλο Jo Schlesser και ξεκίνησε από την κατασκευή μικρών αυτοκινήτων, λαμβάνοντας μέρος στις 24 ώρες του Le Mans στο διάστημα 1970-1975. Παρέμεινε στην F1 για δύο δεκαετίες και κατά το πέρασμα αυτό εμφανίστηκε σε 326 αγώνες, κερδίζοντας 9 φορές. Ο θρίαμβος του Olivier Panis στο GP Μονακό του 1996 έμελλε να είναι ο τελευταίος για την ομάδα της Ligier, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από τον Alain Prost ενόψει του 1997. Ο Guy Ligier απεβίωσε τον Αύγουστο του 2015, σε ηλικία 85 χρονών.

Σαν σήμερα το 1970, το περιβόητο Chaparral 2J έκανε επισήμως το ντεμπούτο του στην πίστα του Watkins Glen, για τον τρίτο γύρο του διάσημου τότε πρωταθλήματος Can-Am. Το επαναστατικό αυτό αγωνιστικό, το οποίο αξιοποιούσε πρωτόγνωρες τότε καινοτομίες με στόχο την κατακόρυφη παραγωγή κάθετης δύναμης, είχε οδηγηθεί από τον ικανότατο Jackie Stewart αλλά δεν μπόρεσε να τερματίσει· ο Βρετανός αντιμετώπισε μικρά προβλήματα στο σύστημα φρένων και εγκατέλειψε στο ¼ του αγώνα. Το 2J συμμετείχε μόνο στη σεζόν του 1970 και επέδειξε μεγάλη υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών της στον έναν γύρο, με τα προβλήματα αξιοπιστίας ωστόσο να το επηρεάζουν ανεπανόρθωτα. Έπειτα από διαμαρτυρίες κυρίως της κυρίαρχης McLaren, η FiA και η διοργανώτρια αρχή του SCCA έθεσαν οριστικά το αυτοκίνητο εκτός νομιμότητας στα τέλη της χρονιάς.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 11 Ιουλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1987, ο Nigel Mansell προσπέρασε με επικό τρόπο τον ομόσταυλο Nelson Piquet στην στροφή Stowe του Silverstone και κατέκτησε εντυπωσιακά τη νίκη για το GP Μεγάλης Βρετανίας. Ο Piquet είχε εκκινήσει από την pole position και ήταν άνετα επικεφαλής, με τον Mansell να παίρνει το ρίσκο αλλαγής ελαστικών στον 37ο γύρο και να καταδιώκει δαιμονιωδώς τον Βραζιλιάνο έως και την διάσημη προσπέρασή του, τρεις γύρους πριν τον τερματισμό. Μάλιστα, ο Βρετανός είχε πιέσει τόσο πολύ που ο κινητήρας του έσπασε στον γύρο επιστροφής. Οι δύο Lotus 99T των Ayrton Senna και Satoru Nakajima κατέλαβαν τις θέσεις 3 και 4, αμφότεροι πάνω από έναν γύρο πίσω, ολοκληρώνοντας το 1-2-3-4 για κινητήρες της Honda.

Σαν σήμερα το 1992, ο Nigel Mansell κυριάρχησε κατά κράτος στο GP Μεγάλης Βρετανίας για ακόμα μία εντός έδρας νίκη στο Silverstone, προκαλώντας μάλιστα μια κοσμοσυρροή θεατών στην πίστα μετά τον τερματισμό. Ο άσσος της Williams είχε εκκινήσει από την pole position, υπήρξε πρωτοπόρος σε όλους τους γύρους του αγώνα και ξεπέρασε τον ομόσταυλο Riccardo Patrese για σχεδόν 39 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Ο πρωταθλητής Ayrton Senna εγκατέλειψε στα τελευταία χιλιόμετρα με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων και το βάθρο έκλεισε ο Martin Brundle της Benetton. Η έτερη Benetton του Michael Schumacher κατέλαβε την 4η θέση όταν παρέδωσε σταδιακά πνεύμα ο κινητήρας στην McLaren του Gerhard Berger. Επίσης, στον αγώνα αυτόν έκανε ντεμπούτο ο μελλοντικός πρωταθλητής Damon Hill με μια απελπιστικά αργή Brabham BT60B· ο Βρετανός τερμάτισε μόλις 16ος, τέσσερις γύρους πίσω.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1998, οι απαιτητικές βρόχινες συνθήκες του Silverstone προσέφεραν μια σειρά ανατρεπτικών εξελίξεων για το GP Μεγάλης Βρετανίας της F1. Ο Mika Häkkinen είχε χτίσει μια ασφαλή διαφορά από την pole position μέχρι που έκανε ένα τετακέ στον 44ο γύρο, «πληγώνοντας» έτσι την εμπρόσθια αεροτομή του. Η είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας εκμηδένισε τις αποστάσεις και ο Häkkinen δεν είχε πλέον ρυθμό για να απομακρυνθεί ξανά, χάνοντας την πρωτοπορία από τον Michael Schumacher. Το δράμα ωστόσο συνεχίστηκε καθώς ο Γερμανός δέχτηκε ποινή 10 δευτερολέπτων stop/go για αντικανονική προσπέραση υπό καθεστώς safety car, εκτίοντας απροσδόκητα την ποινή αυτή στην ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου χωρίς να χάσει τη νίκη. Έχοντας δημιουργήσει άπλετη σύγχυση, οι τρεις εμπλεκόμενοι αγωνοδίκες υποστήριξαν αργότερα πως έκαναν λόγο για μια απλούστερη ποινή 10 δευτερολέπτων στον συνολικό χρόνο, με την τραγελαφική τους προσέγγιση στο συμβάν να οδηγεί σε κατάσχεση της άδειάς τους από την FiA.

Σαν σήμερα το 2009, ο Mark Webber εκκίνησε στο GP Γερμανίας του Nürburgring από την πρώτη του pole position και αποδείχθηκε ασυναγώνιστος. Ο πεπειραμένος άσσος της Red Bull, παρόλο που χρειάστηκε να εκτίσει μια ποινή διέλευσης και να πέσει 8ος για μια επικίνδυνη μανούβρα στον Rubens Barrichello κατά την εκκίνηση, κινήθηκε σε δαιμονιώδη ρυθμό και ανέκτησε την πρωτοπορία στην δεύτερη φάση των pit stops. Ο φυσιολογικά εκστασιασμένος Webber κατάφερε να σημειώσει μια επική εμφάνιση και πήρε πρώτος την καρό σημαία για την πρώτη του νίκη στην F1, ύστερα από 130 αγώνες· αυτή ήταν επίσης η πρώτη νίκη για Αυστραλό μετά το 1981 και τον πρωταθλητή Alan Jones, στο Las Vegas. Ο νεαρός Sebastian Vettel τερμάτισε δεύτερος για το 1-2 της Red Bull, με τον Felipe Massa να οδηγεί εξαιρετικά την μετριότατη Ferrari F60 και να κλείνει το βάθρο.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2015, το GP Γερμανίας του MotoGP στο Sachsenring προσέφερε στον πρωταθλητή Marc Márquez την δεύτερη νίκη του στη σεζόν και έκτη συνεχόμενη στην πίστα αυτή από την pole position. Ο ομόσταυλος Dani Pedrosa τερμάτισε λίγο πιο πίσω του και το βάθρο έκλεισε ο Valentino Rossi, ο οποίος ξεπέρασε με τη σειρά του τον Jorge Lorenzo για να διευρύνει το προβάδισμά του στην βαθμολογία οδηγών. Οι Scott Redding, Andrea Dovizioso και Hiroshi Aoyama έμειναν εκτός αγώνα λόγω πτώσεων, με τους Mike Di Meglio και Claudio Corti να τους πλαισιώνουν στην λίστα εγκαταλείψεων μπαίνοντας στα pits με μηχανικά προβλήματα.

Σαν σήμερα το 2020, εξαιτίας του εναλλακτικού προγραμματισμού που επέφερε η πανδημία του COVID-19, η πίστα του Red Bull Ring φιλοξένησε ξανά αγώνα για την F1 στη σεζόν, αυτήν τη φορά ως GP Στυρίας. Σε αντίθεση με τον χαοτικό εναρκτήριο αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας, το συγκεκριμένο αγωνιστικό τριήμερο κυμάνθηκε σε λιγότερο ανατρεπτικά και περισσότερο «φυσιολογικά» πλαίσια, με τον πρωταθλητή Lewis Hamilton να έχει κάνει ήδη αίσθηση στις βροχερές κατατακτήριες δοκιμές ώστε να κατακτήσει επιβλητικά την pole position. Οι πρώτοι γύροι του στεγνού αγώνα στιγματίστηκαν από την διπλή εγκατάλειψη της Ferrari, έπειτα από σύγκρουση των Sebastian Vettel και Charles Leclerc στην στροφή 2 του πρώτου γύρου. Η Mercedes αποδείχθηκε πολύ ταχύτερη του ανταγωνισμού και έκανε εύκολα το 1-2 με τους Hamilton και Valtteri Bottas, ο Max Verstappen τους πλαισίωσε στο βάθρο, ενώ η Racing Point έκανε το 6-7 έπειτα από τα κάκιστα πλασαρίσματα των Sergio Pérez και Lance Stroll στα προκριματικά.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles