spot_img

Σαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε ο Ricardo Rodríguez. Ο ταλαντούχος Μεξικανός οδηγός ήταν ο μικρός αδερφός του επίσης ταλαντούχου Pedro Rodríguez και θεωρείτο ένα οδηγικό διαμάντι του motorsport. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην F1 στο GP Ιταλίας του 1961, σε ηλικία 19 χρονών. Έκανε πάταγο σχεδόν σε όλο τον αγωνιστικό κόσμο, καθώς σημείωσε τον δεύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές οδηγώντας μια Ferrari 156. Έτσι, ξεκίνησε από την πρώτη σειρά εκκίνησης, μπροστά από θρύλους του σπορ όπως ο Jim Clark και ο Graham Hill. Μάλιστα, την ίδια χρονιά αγωνίστηκε και στις 24 ώρες του Le Mans, καταγράφοντας τον ταχύτερο γύρο του αγώνα πριν εγκαταλείψει. Δυστυχώς σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1962 σε ένα δυστύχημα με μια πελατειακή Lotus 24, στις ελεύθερες δοκιμές του πρώτου Grand Prix της πατρίδας του. Ήταν μόλις 20 χρονών.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1944 γεννήθηκε ο Σουηδός ήρωας της F1, Ronnie Peterson. Ο ταλαντούχος και χαρισματικός οδηγός από το Örebro έλαμψε στα καρτ και τις μικρές κατηγορίες formula ανά την Ευρώπη, κερδίζοντας έτσι μια θέση οδηγού στην F1 και την ομάδα της March το 1970. Έχοντας πλέον στα χέρια του ένα εργοστασιακό μονοθέσιο, το 1971 κατέκτησε τον τίτλο στην Ευρωπαϊκή F2 και τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα της F1 με πολλούς σταθερούς τερματισμούς, πίσω μόνο από τον Jackie Stewart. Μετά από άλλη μία χρονιά στη March, μεταφέρθηκε στην Lotus του Colin Chapman και οδήγησε εκεί για τρεις σεζόν. Σε αυτό το διάστημα σημείωσε 7 νίκες, αλλά η μετριότατη σεζόν του 1975 τον έκανε να επιστρέψει στη March. Ο Peterson κέρδισε στο GP Ιταλίας και της προσέφερε την τελευταία της νίκη στην F1. Το 1977 οδήγησε για την Tyrrell και το 1978 επέστρεψε στη Lotus.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 13 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Η επιστροφή στη Lotus είδε τον Peterson να έχει ξεκάθαρο υποστηρικτικό ρόλο στον πρώτο οδηγό της ομάδας, Mario Andretti. Η τραγωδία χτύπησε στο GP Ιταλίας, όταν ένα τρομακτικότατο ατύχημα στην εκκίνηση άφησε τον Peterson με πολλαπλά κατάγματα στα πόδια. Ο άτυχος Σουηδός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, όντας σε σταθερή κατάσταση. Δυστυχώς, ο 34χρονος έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά το χειρουργείο, λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από τους σοβαρούς τραυματισμούς του.

Σαν σήμερα το 1948 έλαβε χώρα για δεύτερη φορά στη χρονιά το Grand Prix του Μπουένος Άϊρες στην πίστα του Circuito Palermo, υπό την ονομασία II Eva Duarte Perón Grand Prix. Το event οριοθετήθηκε με κανονισμούς της Formula Libre και, όπως και στον πρώτο αγώνα της 17ης Ιανουαρίου, έτσι κι εδώ η νίκη κατέληξε στη Maserati 4CL του Luigi Villoresi. Ο Ιταλός ξεπέρασε για σχεδόν 40 δευτερόλεπτα την Alfa Romeo 308 του ντόπιου Oscar Alfredo Gálvez, καθώς και την έτερη Maserati 4CL του Γάλλου/Αργεντινού Κόμη “Raph”.

Σαν σήμερα το 1981 γεννήθηκε ο πεπειραμένος πρώην αναβάτης του MotoGP, Randy de Puniet. Από το 1998 έως το 2014, ο Γάλλος κατέγραψε 253 εκκινήσεις σε Grand Prix όλων των κατηγοριών της κορυφαίας διοργάνωσης μοτοσικλετών, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει ουσιαστική απειλή για τα μεγάλα ονόματα του σπορ. Κατέκτησε 5 νίκες σε αγώνες των 250cc και ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο στη μεγάλη κατηγορία – δεύτερος στην Ιαπωνία με την Kawasaki το 2007 και τρίτος στη Μεγάλη Βρετανία με την LCR Honda το 2009.

Σαν σήμερα το 1988, ο βετεράνος του NASCAR Bobby Allison έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε το Daytona 500 σε ηλικία 50 χρονών – κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ του γηραιότερου νικητή στο διάσημο event. Ο Allison οδήγησε ένα Buick Regal για την ομάδα των αδερφών Stavola, κερδίζοντας για ελάχιστα μέτρα τον ανερχόμενο γιο του, Davey Allison.

Σαν σήμερα το 2003, ο τότε πρόεδρος της FIA Max Mosley ανακοίνωσε την απαγόρευση ανεφοδιασμού καυσίμων στην F1 για το κενό μεταξύ κατατακτηρίων δοκιμών και εκκίνησης του εκάστοτε Grand Prix. Επομένως, οι οδηγοί θα ήταν αναγκασμένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία με γεμάτα ρεζερβουάρ. Χαρακτηριστικά, ο Mosley δήλωσε:

Θα παρατηρήσετε μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες στρατηγικές στους αγώνες. Το δίλημμα που θα επικρατεί συχνά θα είναι το εξής: ‘Θέλω να είμαι γρήγορος στις κατατακτήριες και να μπω νωρίς στα pits στον αγώνα ή όχι;’

Το σύστημα αυτό εγκαταλείφθηκε το 2010, όταν καταργήθηκε εντελώς ο ανεφοδιασμός των μονοθεσίων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2010, ο αγαπημένος αγώνας 12 ωρών του Bathurst διεξήχθη για 8η φορά στην ιστορία και τελευταία αποκλειστικά για αυτοκίνητα παραγωγής κατηγορίας Group 3E. Η συνολική νίκη κατέληξε σε μια BMW 335i που μοιράστηκαν οι Garry Holt, Paul Morris και John Bowe για την ομάδα Eastern Creek International Karting Raceway. Ο αγώνας επηρεάστηκε από κακό καιρό και, σε ένα εξωφρενικό γεγονός που μόνο η πίστα του Mount Panorama θα μπορούσε να προσφέρει, διακόπηκε προσωρινά εξαιτίας ενός δέντρου που έπεσε μέσα στην πίστα, στην έξοδο από την στροφή Forrest Elbow. Ευτυχώς δεν επηρεάστηκε κανένα αυτοκίνητο ή οδηγός από το συμβάν, καθώς εκείνη την ώρα ο αγώνας είχε αδρανοποιηθεί πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Σαν σήμερα το 2016, ο πολυπρωταθλητής Sébastien Ogier της Volkswagen συνέχισε αμείωτος το τέλειο ξεκίνημά του στη νέα σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC), κερδίζοντας το Rally Σουηδίας. Το event είχε επηρεαστεί από την έλλειψη χιονιού, η οποία ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν τη διαδρομή του rally και να ακυρώσουν ορισμένες από τις Ειδικές Διαδρομές που είχαν αρχίσει να ξεπαγώνουν, καθιστώντας τα ελαστικά χιονιού με καρφιά μη ασφαλή στη χρήση. Ο Ogier πρότεινε να μην πραγματοποιηθεί το rally, αλλά με τις αλλαγές που ενέκρινε η FIA, πήρε την εκκίνηση. Ο Andreas Mikkelsen στο έτερο Polo R ήταν ο αρχικός αντίπαλος του Γάλλου, αλλά καθώς η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει και οι δρόμοι να παγώνουν, ο Hayden Paddon της Hyundai αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του. Την τρίτη μέρα οι δρόμοι είχαν στρώσει τελείως, επιτρέποντας στον Ogier να διατηρήσει το προβάδισμά του. Το βάθρο ολοκλήρωσε ο Mads Østberg της M-Sport Ford.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles