spot_img

Σαν σήμερα, 20 Αυγούστου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1939 έλαβε χώρα ο τελευταίος μεγάλος αγώνας Grand Prix πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Bremgarten της Ελβετίας. Εξαιτίας της απόλυτης κυριαρχίας των γερμανικών αυτοκινήτων, οι διοργανωτές προγραμμάτισαν δύο προκριματικούς. Ο πρώτος προοριζόταν για αυτοκίνητα μικρών διαστάσεων και ισχύος, ενώ ο δεύτερος για τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Grand Prix – οι ταχύτεροι των δύο αγώνων προκρίνονταν στον τελικό. Εν τέλει, οι πρώτες έξι θέσεις του τελικού αγώνα καταλήφθηκαν από γερμανικά αυτοκίνητα, με τον Hermann Lang να ξεπερνά τον ομόσταυλο Rudolf Caracciola για 3,1 δευτερόλεπτα και τις πρώτες 6 θέσεις να καταλαμβάνονται από οδηγούς της Mercedes-Benz και της Auto Union. Τις εντυπώσεις έκλεψε ο Giuseppe Farina της Alfa Romeo, οδηγώντας επιδέξια σε γλιστερό δρόμο ώστε να τερματίσει στην 7η θέση, μπροστά από σαφώς ταχύτερους συνδυασμούς.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1949, η παλιά πίστα του Silverstone φιλοξένησε για πρώτη φορά το λεγόμενο BRDC International Trophy, ένα ανεξάρτητο event που έμελλε να καθιερωθεί σε ετήσια βάση για πολλά χρόνια επιτρέποντας συμμετοχή σε αυτοκίνητα προδιαγραφών Grand Prix κι όχι μόνο. Οριοθετήθηκε σε δύο προκριματικούς αγώνες 20 γύρων και έναν τελικό στους 30 γύρους, τον οποίο κατέκτησε ο Alberto Ascari με μια Ferrari 125. Η συνάντηση αυτή στο πρώην αεροδρόμιο του Silverstone προσέλκυσε πάνω από 100.000 θεατές αλλά δυστυχώς αμαυρώθηκε από τον θάνατο του St. John Horsfall, σε μια σύγκρουσή του στον 13ο γύρο του τελικού αγώνα.

Σαν σήμερα, επίσης το 1949, η πίστα του Clady στη Βόρεια Ιρλανδία φιλοξένησε τον πέμπτο αγώνα της σεζόν για το παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσικλετών (τωρινό MotoGP). Νικήτρια στην μεγάλη κατηγορία των 500cc αναδείχθηκε η AJS Porcupine Twin του Leslie Graham, ο οποίος στέφθηκε έτσι ο πρώτος πρωταθλητής στην ιστορία της διαχρονικής αυτής διοργάνωσης. Ο βασικός αντίπαλος και αναβάτης της Gilera Nello Pagani τερμάτισε στην τρίτη θέση, με αποτέλεσμα να καταλήξει στην AJS και ο πρώτος τίτλος στους κατασκευαστές.

Σαν σήμερα το 1950, ο ενδέκατος αγώνας της σεζόν για την μεγάλη κατηγορία του NASCAR φιλοξενήθηκε στην μικρή οβάλ πίστα του Dayton, στο Ohio. Ο Chris Turner είχε εκκινήσει από την pole position και προηγήθηκε στους πρώτους 48 γύρους, αλλά αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα και τερμάτισε μόλις 23ος. Έτσι, ο Dick Linder ανέλαβε εκ νέου τα ηνία για το υπόλοιπο event και ξεπέρασε τον Red Harvey ώστε να κατακτήσει την πρώτη από τις μόλις τρεις νίκες της καριέρας του. Η πρώτη πεντάδα έκλεισε από τους Herb Thomas, Lee Petty και Art Lamey, ενώ ο αγώνας ολοκληρώθηκε 5 γύρους νωρίτερα ύστερα από ένα μεγάλο ατύχημα των Johnny Mantz και Joe Merola. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς τους σοβαρά. Παρά την 23η του θέση, ο Turner διατηρήθηκε επικεφαλής της βαθμολογίας μπροστά από τον Lloyd Moore.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 19 Αυγούστου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1955 διεξήχθη ο αγώνας αντοχής 9 ωρών του Goodwood για τρίτη και τελευταία φορά στην ιστορία. Έχοντας κατακτήσει το event του 1952 και 1953, η Aston Martin έκανε το «χατ-τρικ» στον αγώνα αυτόν χάρις στο πλήρωμα των Peter Walker και Dennis Poore, οι οποίοι μοιράστηκαν μια DB3S και ξεπέρασαν κατά έναν γύρο την Jaguar D-Type των Ninian Sanderson και Desmond Titterington. Η απήχηση του event επισκιάστηκε από τον θάνατο του Mike Keen, εξαιτίας τραυματισμών που αποκόμισε όταν τράκαρε άσχημα με μια Cooper-Bristol στην στροφή Fordwater.

Σαν σήμερα το 1978, ο θρύλος του NASCAR David Pearson κέρδισε τον αγώνα 400 μιλίων του Michigan, σημειώνοντας έτσι την 43η και τελευταία του νίκη με την ομάδα των αδερφών Wood. Υπήρξε πρωτοπόρος στους 56 από τους 200 γύρους σε ένα Mercury Cougar και προσπέρασε τον Darrell Waltrip στον τελευταίο γύρο ώστε να επικρατήσει του Cale Yarborough για 0.320 δευτερόλεπτα, με τον Waltrip να κατρακυλά στην τρίτη θέση. Ο αγώνας είδε 34 αλλαγές στην πρωτοπορία, με τις τρεις από αυτές να σημειώνονται στους τελευταίους 6 γύρους στην οβάλ πίστα.

Σαν σήμερα το 2000, μετά από ήδη δύο πολύ μεγάλες χαμένες ευκαιρίες σε Ισπανία και Γαλλία, ο Max Biaggi κατέκτησε επιτέλους την πρώτη του νίκη στη σεζόν για τα 500cc του παλιού MotoGP, κερδίζοντας στην πίστα του Brno για το GP Τσεχίας. Όπως συνέβη στη Jerez και το Le Mans, έτσι κι εδώ ο Ιταλός της Marlboro Yamaha εκκίνησε από την pole position αλλά απέφυγε τα λάθη και κινήθηκε σε ασυναγώνιστο ρυθμό, ξεπερνώντας για πάνω από 6 δευτερόλεπτα τον rookie Valentino Rossi. Λίγο πιο πίσω τερμάτισε ο Αυστραλός Garry McCoy για το κλείσιμο του βάθρου.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2003, η Renault ανακοίνωσε πως το δίδυμο Fernando Alonso/Jarno Trulli θα διατηρηθεί και για τη σεζόν του 2004, με τον επικεφαλής Flavio Briatore να εκφράζει απόλυτη αισιοδοξία κι εμπιστοσύνη για τους δύο οδηγούς. Εν τέλει, οι επιδόσεις του Ιταλού δεν ήταν καλές στο δεύτερο μισό του 2004 και οι σχέσεις του με την ομάδα, την οποία κατηγόρησε για εσκεμμένη εύνοια προς τον νεαρό Ισπανό, χειροτέρεψαν. Ο Trulli άφησε τη Renault για την Toyota με τρεις αγώνες να απομένουν και η γαλλική ομάδα τον αντικατέστησε με τον Jacques Villeneuve.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2006, ο Loris Capirossi επέστρεψε επιτέλους στην καλή του φόρμα έπειτα από το μεγάλο του ατύχημα στην Βαρκελώνη νωρίτερα στη χρονιά και πήρε μια επιβλητική νίκη στο Brno της Τσεχίας, κερδίζοντας για δεύτερη φορά στη σεζόν του MotoGP έπειτα από τη νίκη του στο εναρκτήριο GP Ισπανίας. Ο Ιταλός της Marlboro Ducati εκκίνησε καλύτερα από την δεύτερη θέση και προσπέρασε νωρίς τον πρωταθλητή Valentino Rossi, ξεμακραίνοντας ύστερα με άνεση ενόσω ο «Γιατρός» μονομαχούσε με τον πιτσιρικά Dani Pedrosa. Ο Ισπανός της Repsol Honda κυνήγησε για μερικούς γύρους τον Rossi και τον προσπέρασε στον 19ο από τους 22 γύρους, ξεκινώντας έτσι μια όμορφη μονομαχία μέχρι και τον τερματισμό. Τελικά ο Pedrosa πήρε μια κακή γραμμή σε μια στροφή του τελευταίου γύρου και έχασε την δεύτερη θέση, συνεχίζοντας ωστόσο την εντυπωσιακή παρθενική του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles