spot_img

Σαν σήμερα, 21 Απριλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1985, ο αείμνηστος Ayrton Senna μάγεψε τους πάντες στο GP Πορτογαλίας και την βροχερή πίστα του Estoril, κατακτώντας την πρώτη του νίκη στη Formula 1 όπως και το πρώτο του Grand Chelem. Η βροχόπτωση είχε επηρεάσει τόσο πολύ το οδόστρωμα που πολλοί οδηγοί έχασαν τον έλεγχο, ακόμα και στα πιο απροσδόκητα σημεία. Χαρακτηριστικά, οι Nigel Mansell και Eddie Cheever έκαναν τετακέ ενώ όδευαν προς το grid και εκκίνησαν από το pit lane, ενώ ο Alain Prost έχασε μόνος του τον έλεγχο στον 30ο γύρο, στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού, λόγω υδρολίσθησης. Η βροχή δυνάμωσε και τα γυρολόγια κυμαίνονταν σε τόσο υψηλούς χρόνους που δεν συμπληρώθηκε ο προγραμματισμένος αριθμός γύρων. Ο Senna έριξε γύρο σε όλους εκτός από τον Michele Alboreto, με το βάθρο να κλείνει ο Patrick Tambay. Ο Elio de Angelis τερμάτισε τέταρτος, με τις άλλες δύο βαθμολογούμενες θέσεις να καταλαμβάνουν οι Mansell και Stefan Bellof.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1990 γεννήθηκε ο άσσος των αγώνων αυτοκινήτων GT, Ollie Millroy. Ο Βρετανός μεταπήδησε από τα καρτ στα μονοθέσια το 2008 και ξεκίνησε την καριέρα του σε διοργανώσεις Formula BMW. Τα αποτελέσματά του δεν εντυπωσίασαν και έτσι άλλαξε σε Formula Renault, με παρόμοια ωστόσο κατάληξη. Έτσι, από το 2012 ο Millroy μεταπήδησε στα αυτοκίνητα GT και μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε πρωταθλήματα όπως το Βρετανικό Πρωτάθλημα GT, το Blancpain GT Series και το Ασιατικό Πρωτάθλημα Le Mans. Τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί την ομάδα Optimum Motorsport (ή Inception Racing ανάλογα την εκάστοτε διοργάνωση) σε κατηγορίες Pro-Am, οδηγώντας κυρίως μια McLaren 720S GT3. Μάλιστα, το 2021 στέφθηκε πρωταθλητής στο International GT Open, όπως και στο Ασιατικό Πρωτάθλημα Le Mans του 2022.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 20 Απριλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1991 γεννήθηκε ο Max Chilton. Ο Βρετανός κέρδισε δύο αγώνες στο GP2 Series (τωρινή Formula 2) του 2012 και προβιβάστηκε στη Formula 1 την επόμενη χρονιά, με την αδύναμη ομάδα της Marussia. Παρόλο που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις, κατάφερε να τερματίσει σε όλους τους αγώνες στην πρώτη του χρονιά, κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλος στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, προέκτεινε το ρεκόρ του το 2014 μέχρι να εγκαταλείψει στο GP Καναδά και υπήρξε ο μοναδικός οδηγός με τους περισσότερους συνεχόμενους τερματισμούς (25) από το ξεκίνημα της καριέρας του, μέχρι να καταρριφθεί το στατιστικό από τον Esteban Ocon το 2017. Η Marussia τέθηκε υπό καθεστώς οικονομικής διαχείρισης στα τέλη του 2014 και ο Chilton ταξίδεψε στις ΗΠΑ και να συνεχίσει την καριέρα του στο IndyCar. Έδωσε το παρόν στο πρωτάθλημα ως part-time συμμετοχή με την ομάδα της Carlin και πλέον συνεχίζει στους αγώνες αντοχής.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1999, η Citroën έγραψε ιστορία καθώς σημείωσε την πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC), με τον Philippe Bugalski να επικρατεί στο ασφάλτινο Rally Καταλονίας με ένα προσθιοκίνητο Kit Car του Citroën Xsara. Ο Bugalski, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2012, ξανακέρδισε με το ίδιο αυτοκίνητο δύο εβδομάδες αργότερα, στον επίσης ασφάλτινο Γύρο της Κορσικής. Η δεύτερη αυτή νίκη του αποτελεί μέχρι και σήμερα την τελευταία για προσθιοκίνητο αυτοκίνητο στο WRC.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2002 διεξήχθη το GP Νότιας Αφρικής στην πίστα της Phakisa, για τον δεύτερο σταθμό της σεζόν στο MotoGP. Ο αγώνας έδειχνε πως θα προσφέρει μια δεύτερη συνεχόμενη νίκη στον poleman Valentino Rossi, καθώς ο ίδιος και ο Tohru Ukawa είχαν ξεμακρύνει αρκετά από τους υπόλοιπους· μόνο ο Loris Capirossi που τερμάτισε τρίτος έδειχνε να κρατιέται κοντά στον συνδυασμό αυτόν. Στο τελευταίο τρίτο του αγώνα, ο Ukawa προσπέρασε τον “Γιατρό”, μέχρι να χάσει τη θέση του τρεις γύρους πριν τον τερματισμό. Τελικά, ο πρωταθλητής υπέπεσε σε ένα σπάνιο λάθος και επέτρεψε στον Ιάπωνα αναβάτη να τον προσπεράσει ξανά, αδυνατώντας να ανακτήσει για δεύτερη φορά την πρωτοπορία. Έτσι, ο Ukawa κατάφερε να σημειώσει την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία.

Σαν σήμερα το 2013, το βάθρο του GP Μπαχρέιν συμπληρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τους Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen και Romain Grosjean, με τον Γερμανό της Red Bull Racing αυτήν τη φορά να επικρατεί των δύο Lotus με πιο εμφατικό τρόπο. Ωστόσο, ο Paul di Resta σχεδόν έκανε την έκπληξη με την Force India, όντας στην τρίτη θέση του βάθρου για ένα μεγάλο κομμάτι του αγώνα· τελικά έχασε τη θέση του από τον Grosjean ελάχιστους γύρους πριν το τέλος και τερμάτισε τέταρτος. Στις πιο πίσω θέσεις, οι Sergio Pérez και Jenson Button της McLaren έδωσαν μια σκληρή ενδοοικογενειακή μονομαχία, ενώ ο Fernando Alonso στερήθηκε την πολυτέλεια χρήσης του DRS εξαιτίας ενός σπασμένου στοιχείου στο σύστημα και κατρακύλησε στην όγδοη θέση. Ο poleman Nico Rosberg αντιμετώπισε σοβαρότατα προβλήματα με τη διαχείριση των ελαστικών του και τερμάτισε μόλις ένατος.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, επίσης το 2013, η πίστα του Circuit of the Americas φιλοξένησε για πρώτη φορά αγώνα του MotoGP. Ο νεοφερμένος Marc Márquez κέρδισε τον πρώτο του αγώνα με την Repsol Honda, γράφοντας παράλληλα ιστορία ως ο νεότερος νικητής στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας, σε ηλικία 20 χρονών και 63 ημερών· το ρεκόρ που είχε θέσει ο Freddie Spencer πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες στο Βέλγιο ήταν πλέον παρελθόν. Η Repsol Honda έκλεψε την παράσταση στο Austin, με τον Dani Pedrosa να χάνει εν τέλει την πρωτοπορία από τον νεαρό ομόσταυλό του στην στροφή 7 του 13ου γύρου. Ο πρωταθλητής Jorge Lorenzo ολοκλήρωσε το βάθρο με την τρίτη του θέση.

Σαν σήμερα, επίσης το 2013, σημειώθηκε η πρώτη ελληνική νίκη σε διεθνή αγώνα καρτ. Συγκεκριμένα, ένας νεαρός ονόματι Κωνσταντίνος στέφθηκε τελικός νικητής στην πίστα του Sarno στη Νάπολη της Ιταλίας, για τον τρίτο γύρο του Ευρωπαϊκού World Series Karting (WSK) στην κατηγορία “60 Mini”. Ο Κωνσταντίνος είχε προσπεράσει τους Eliseo Martinez και Rasmus Lindh στον τελευταίο γύρο. Ήταν μια νίκη που ξεσήκωσε τους σχολιαστές του αγώνα και είχε μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Μάλιστα, υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση από την τότε αρμόδια Επιτροπή Αγώνων.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles