spot_img

Σαν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1956 γεννήθηκε ο Ιταλός θρύλος των αγώνων, Michele Alboreto. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην F1 το 1981 με την ομάδα της Tyrrell και, μόλις έναν χρόνο μετά, πήρε την πρώτη του νίκη κερδίζοντας στο Las Vegas. Το 1983 κέρδισε ξανά σε αμερικανικό έδαφος, αυτή τη φορά στο Grand Prix του Dallas, δίνοντας στην Tyrrell και τον εμβληματικό Cosworth DFV κινητήρα την τελευταία τους νίκη στην F1. Τα επόμενα χρόνια βρήκαν τον Alboreto να οδηγεί για την Ferrari και σε μικρομεσαίες ομάδες του grid μετά το 1988. Ο Ιταλός δεν πτοήθηκε από την κάκιστη απόδοση που είχαν τα τελευταία του μονοθέσια και συνέχισε να αγωνίζεται στην F1 έως το 1994. Επίσης έτρεξε στο IndyCar και σε αγώνες αυτοκινήτων τουρισμού, ενώ το 1997 κέρδισε στο Le Mans με την Porsche. Δυστυχώς, σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2001 ενώ έκανε δοκιμές με ένα Audi R8 LMP, στο Lausitz της Γερμανίας.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1962 γεννήθηκε ο Bertrand Gachot. Ο Βέλγος/Γάλλος εισήλθε στον χώρο της F1 το 1989 ως ένα πολλά υποσχόμενο οδηγικό ταλέντο. Δυστυχώς για τον ίδιο όμως, η καριέρα του τον βρήκε σε αδύναμες ομάδες με κάκιστα μονοθέσια. Χαρακτηριστικά, από τις 84 εμφανίσεις του σε Grand Prix, ο Gachot προκρίθηκε μόλις 47 φορές. Το 1991 κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans, οδηγώντας το εμβληματικό και λατρεμένο Mazda 787B μαζί με τους Volker Weidler και Johnny Herbert. Την ίδια χρονιά βρέθηκε στην πολλά υποσχόμενη ομάδα της Jordan. Τελικά η ευκαιρία του σπαταλήθηκε άδοξα, καθώς ο Gachot ήρθε σε σύρραξη με έναν οδηγό ταξί στο Λονδίνο και φυλακίστηκε για δύο μήνες, αφήνοντας τη θέση του στον ανερχόμενο Michael Schumacher. Η αγωνιστική του καριέρα ολοκληρώθηκε το 1995, μετά από ανεπιτυχή περάσματα στις ομάδες των Larrousse και Pacific.

Σαν σήμερα το 1971 απεβίωσε σε ηλικία 88 χρονών ο Ιταλός Alessandro Cagno, νικητής του πρώτου Targa Florio το 1906. Όντας ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες αντοχής στην Ευρώπη, το Targa Florio εκείνης της χρονιάς είχε οριοθετηθεί σε μια τεράστια διαδρομή που κάλυπτε απόσταση άνω των 440 χιλιομέτρων σε 3 γύρους, ενώ αποτελούνταν από αλλεπάλληλες φουρκέτες στους επικίνδυνους ορεινούς δρόμους της Σικελίας και ήταν συχνά πεδίο απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες. Ο Cagno έγραψε ιστορία στο event κατακτώντας τη νίκη με ένα αυτοκίνητο της Itala, ολοκληρώνοντας τον αγώνα σε πάνω από 9 ώρες και με μέση ωριαία ταχύτητα κοντά στα 47 km/h. Αργότερα ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την πιλοτική αεροσκαφών, μένοντας στην ιστορία και ως ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε πάνω από την Βενετία. Χάρις στις γνώσεις του υπηρέτησε εθελοντικά ως πιλότος στη Λιβύη κατά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1911-1912.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1985 έφυγε από τη ζωή ο Πρίγκιπας Bira της Ταϊλάνδης σε ηλικία 71 χρονών. Αγωνίστηκε στην F1 από τις αρχές έως και τα μέσα των ‘50s, οδηγώντας αυτοκίνητα για τις ομάδες των Connaught, ERA, Gordini και Maserati. Ο Πρίγκιπας Bira εκπροσώπησε επίσης τη χώρα του σε τέσσερις Ολυμπιάδες, στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας. Τέλος, υπήρξε ένας αξιόλογος πιλότος αεροπλάνων, κάνοντας ένα τεράστιο ταξίδι το 1952, από το Λονδίνο μέχρι το Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Μέχρι το 2019 και τον ερχομό του νεαρού Alexander Albon, ήταν ο μόνος Ταϊλανδός στην ιστορία της F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles