spot_img

Σαν σήμερα, 28 Απριλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1974 ο αείμνηστος Niki Lauda κατέκτησε την πρώτη του νίκη στη Formula 1, οδηγώντας μια Ferrari 312B3 στη Jarama για το GP Ισπανίας· αυτή ήταν επίσης η πρώτη νίκη για τη Ferrari μετά το GP Γερμανίας του 1972. Ο Lauda είχε εκκινήσει από την pole position για δεύτερη φορά σε ισάριθμους αγώνες, αλλά αυτός που είχε ηγηθεί στους βροχερούς πρώτους γύρους ήταν ο Ronnie Peterson της Lotus. Καθώς στέγνωνε η πίστα, ο Lauda ξαναβρέθηκε επικεφαλής μόλις οι πρωτοπόροι μπήκαν στα pits για να αλλάξουν σε slick ελαστικά και επικράτησε του ομόσταυλου Clay Regazzoni για σχεδόν 36 δευτερόλεπτα. Ο Emerson Fittipaldi της McLaren έκλεισε το βάθρο τερματίζοντας έναν γύρο πίσω, ενώ τα αργά pit stops επηρέασαν τους οδηγούς της Lotus· οι Peterson και Jacky Ickx εγκατέλειψαν νωρίς με μηχανικά προβλήματα. Επίσης, ο νεαρός Jody Scheckter βαθμολογήθηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα τερματίζοντας πέμπτος με μια Tyrrell 007.

Σαν σήμερα, επίσης το 1974, οι αγώνες που φιλοξένησε το θρυλικό και βροχερό Nürburgring Nordschleife για όλες τις κατηγορίες του παλιού MotoGP στιγματίστηκαν εξαιτίας του μαζικού μποϋκοτάζ από την πλειοψηφία των πρωτοκλασάτων αναβατών. Η απαιτητικότατη διαδρομή της «Πράσινης Κόλασης» είχε ανανεωθεί σημαντικά και, επειδή συνήθιζε να φιλοξενεί μεγάλους αγώνες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών το ίδιο σαββατοκύριακο, οι διοργανωτές εισάκουσαν κυρίως τους οδηγούς και ανταποκρίθηκαν στα δικά τους αιτήματα περί ασφάλειας, τοποθετώντας μεταλλικές μπαριέρες και προστατευτικούς φράκτες – μέτρα που τότε δεν ενεδείκνυντο για αγώνες μοτοσικλετών. Έτσι, εν απουσία των μεγάλων ονομάτων, όλες οι νίκες του GP Γερμανίας κατέληξαν σε ντόπιους ερασιτέχνες αναβάτες – ο Ingo Emmerich κέρδισε στα 50cc, ο Fritz Reitmaier στα 125cc, ο Helmut Kessner στα 250cc και 350cc και ο Edmund Czihak στα 500cc. Κανείς τους δεν ξανακέρδισε Grand Prix του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ η νίκη του Czihak παραμένει η τελευταία για Γερμανό αναβάτη στην κορυφαία κατηγορία μέχρι και σήμερα.

Σαν σήμερα το 1983 γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ο πεπειραμένος άσσος των αγώνων μοτοσικλετών, Josh Brookes. Ο Αυστραλός υπήρξε ένας αποτελεσματικότατος αναβάτης στα πρωταθλήματα Superbike και Supersport της χώρας του στα μέσα των 2000s, δοκιμάζοντας έτσι την τύχη του στις αντίστοιχες παγκόσμιες διοργανώσεις. Ωστόσο, οι εμφανίσεις του εκεί χαρακτηρίστηκαν από σποραδικότητα και δεν του έδωσαν ευκαιρίες να ξεχωρίσει – βέβαια το 2004 κέρδισε στον παρθενικό του αγώνα στο World Supersport, στο Phillip Island, ως αναπληρωματική συμμετοχή. Από το 2009, ο Brookes καθιερώθηκε στο λιγότερο διάσημο μα άκρως ανταγωνιστικό Βρετανικό πρωτάθλημα Superbike και συνεχίζει να αγωνίζεται ακόμη εκεί, όντας πλέον μία από τις πιο επιβλητικές παρουσίες. Μέχρι στιγμής μετράει 54 νίκες (δεύτερος στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τις 85 νίκες του Shane Byrne), έχει κατακτήσει δύο τίτλους (2015, Yamaha και 2020, Ducati) και έχει καταλήξει τέσσερις φορές δευτεραθλητής στη διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 27 Απριλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1991, η McLaren έκανε το 1-2 στο GP Σαν Μαρίνο της Formula 1, με τον Ayrton Senna να επικρατεί του Gerhard Berger. Μια ξαφνική νεροποντή αμέσως πριν την εκκίνηση είδε τη Ferrari να μένει εκτός αγώνα πολύ πρόωρα· ο Alain Prost έχασε τον έλεγχο στον γύρο σχηματισμού, με τον Jean Alesi να έχει την ίδια κατάληξη στον τρίτο γύρο. Ο Riccardo Patrese ήταν αυτός που κυριάρχησε στους πρώτους εννέα γύρους, μέχρι να προδοθεί από τα ηλεκτρικά της Williams και να εγκαταλείψει. Οι συγκυρίες αυτές άφησαν ελεύτερο πεδίο στις McLaren των Senna και Berger, με τα βλέμματα ωστόσο να στρέφονται στις υπόλοιπες βαθμολογούμενες θέσεις. Συγκεκριμένα, το βάθρο συμπληρώθηκε από τον JJ Lehto της αδύναμης Dallara (η οποία μάλιστα είχε ξεκινήσει το τριήμερο από το pre-qualifying της Παρασκευής), τέταρτος ήταν ο Pierluigi Martini της Minardi και τις θέσεις 5-6 κατέλαβαν οι δύο Lotus των Mika Häkkinen και Julian Bailey.

Σαν σήμερα το 1996, ο Jacques Villeneuve έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση και επικράτησε στο Ευρωπαϊκό GP και την μικρή χάραξη του Nürburgring, κατακτώντας την πρώτη του νίκη στη Formula 1. Η νίκη αυτή όμως δεν ήρθε εύκολα. Αρχικά, ο ομόσταυλος στην Williams και poleman Damon Hill έκανε κακή εκκίνηση όπως και ο Michael Schumacher, με τον Villeneuve να τους προσπερνάει. Αναζητώντας την πρώτη του νίκη με την Ferrari, ο Schumacher πίεσε τον Καναδό και μείωσε συστηματικά τη μεταξύ τους διαφορά. Δύο γύρους πριν τον τερματισμό, ο Villeneuve βρέθηκε αντιμέτωπος με αργότερα μονοθέσια αλλά κατάφερε να κρατήσει πίσω τον Γερμανό για μόλις 0.762 δευτερόλεπτα. Σχεδόν 32 δευτερόλεπτα πιο πίσω τερμάτισε ο David Coulthard για να κλείσει το βάθρο, με τις υπόλοιπες βαθμολογούμενες θέσεις να καταλαμβάνονται από την έτερη Williams του Damon Hill και τις δύο Jordan των Rubens Barrichello και Martin Brundle.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2002, η πίστα της Βαρκελώνης φιλοξένησε το GP Ισπανίας, τον πέμπτο από τους 17 σταθμούς της σεζόν στη Formula 1. Σε έναν αγώνα που δεν προσέφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις, ο Michael Schumacher έκανε περίπατο με την Ferrari και κατέκτησε ακόμα μία νίκη, με τον ομόσταυλο Rubens Barrichello να μην εκκινεί καν λόγω αστοχίας του κιβωτίου ταχυτήτων στον γύρο σχηματισμού. Ο Juan Pablo Montoya τερμάτισε δεύτερος με την Williams και στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο David Coulthard της McLaren.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2007, η ομάδα της BMW-Sauber αποφάσισε να πραγματοποιήσει τρεις γύρους επίδειξης στην θρυλική χάραξη του Nürburgring Nordschleife. Μετά το πέρας ενός τετράωρου αγώνα αντοχής για το VLN, ο Nick Heidfeld ανέλαβε ένα μονοθέσιο του 2006 το οποίο ήταν εξοπλισμένο με σκληρά ελαστικά, κοντές σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων και αρκετά υψηλό ύψος οδήγησης, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτητικές αναπηδήσεις της πίστας. Αξίζει να αναφερθεί πως, μετά την αποκοπή της από το καλεντάρι το 1976, η συγκεκριμένη χάραξη δεν είδε ποτέ έως τότε μονοθέσιο F1 να την επισκέπτεται ξανά. Βέβαια, η BMW δεν στόχευε να κυνηγήσει κάποιο ρεκόρ χρόνου παρά μόνο να πραγματοποιήσει ένα event που θα χαροποιούσε τους παρευρισκόμενους θεατές.

Σαν σήμερα το 2019, ο Valtteri Bottas κατέκτησε τη νίκη στο GP Αζερμπαϊτζάν, εκκινώντας από την pole position και διατηρώντας πίσω του τον ομόσταυλο Lewis Hamilton. Ο Sebastian Vettel της Ferrari έκλεισε το βάθρο με τέταρτο τον Max Verstappen της Red Bull Racing, αλλά κανείς από τους δύο δεν είχε τον ρυθμό για να απειλήσει πραγματικά τους δύο οδηγούς της Mercedes. Με αυτό το αποτέλεσμα, η ομάδα των «Ασημένιων Βελών» κατέγραψε τέσσερα συνεχόμενα 1-2 από το ξεκίνημα της σεζόν, καταρρίπτοντας την επίδοση που είχε σημειώσει η Williams το 1992.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles