spot_img

Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1927, ο θρυλικός Malcolm Campbell έγραψε ιστορία στην παραλία του Perdine Sands, καθώς κατέγραψε νέο ρεκόρ επίγειας ταχύτητας οδηγώντας την δημοφιλή Napier-Campbell Blue Bird. Ο Βρετανός διένυσε το λεγόμενο «Ιπτάμενο Χιλιόμετρο» (μέσος όρος μεταξύ δύο προσπαθειών) στα 281,447 km/h, καθώς και το «Ιπτάμενο Μίλι» στα 280,386 km/h.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1967, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός «καλωσόρισε» έμμεσα το rallycross, ένα είδος αγώνων sprint σε μικρές διαδρομές με μεικτές συνθήκες οδοστρώματος – κυρίως χώματος και ασφάλτου. Εμπνευστής της ιδέας υπήρξε ο Robert Reid, ο οποίος ήταν και παραγωγός του προγράμματος ‘World of Sport’ για τη συχνότητα του ITV. Η συγκεκριμένη ημερομηνία σήμανε τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα rallycross, ο οποίος οριοθετήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και το Lydden Hill (τωρινό World RX English Sleeve Circuit). Η απήχηση που δημιουργήθηκε, κατέστησε λίαν συντόμως αυτό το είδος αγώνων ένα συχνό εβδομαδιαίο event στη χώρα.

Σαν σήμερα το 1968, η Porsche σάρωσε τα πάντα στις 24 ώρες της Daytona κάνοντας το 1-2-3. Σε μια επιβλητική επίδειξη δύναμης, η ομάδα είχε την ευχέρεια να μεταφέρει 5 από τους 8 οδηγούς της στο πρώτο αυτοκίνητο για τους τελευταίους γύρους και η τριάδα των 907 πήρε τον τερματισμό σε σχηματισμό. Η νίκη απονεμήθηκε επίσημα στους Vic Elford, Jochen Neerpasch, Rolf Stommelen, Jo Siffert και Hans Herrmann.

Σαν σήμερα το 1979 έλαβε χώρα το GP Βραζιλίας για τον δεύτερο αγώνα της σεζόν στην F1. Όπως και στην Αργεντινή, έτσι και στη Βραζιλία το τριήμερο μονοπωλήθηκε από την ομάδα της Ligier και τον Jacques Laffite. Ο Γάλλος εκκίνησε από την pole position, ηγήθηκε όλους τους γύρους του αγώνα, έκανε τον ταχύτερο γύρο και κατέκτησε τη νίκη, με δεύτερο τον ομόσταυλο Patrick Depailler. Ο Carlos Reutemann της Lotus έκλεισε αρχικά το βάθρο, αλλά έπειτα δέχτηκε ποινή χρόνου γιατί σπρώχτηκε το μονοθέσιό του στον γύρο σχηματισμού, ώστε να ξεκινήσει ο κινητήρας του και να μην χάσει την εκκίνηση. Σε μια σπανιότατη περίπτωση ευγενούς άμιλλας μεταξύ ομάδων της F1, η ομάδα του Fittipaldi αλλά και η Ferrari διαμαρτυρήθηκαν κατά της ποινής αυτής και τελικά το βάθρο του Reutemann διατηρήθηκε.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα, επίσης το 1979, γεννήθηκε ο Giorgio Pantano, ένας από τους πιο επιτυχημένους οδηγούς kart και πολλά υποσχόμενους της F1. Ο Ιταλός έκανε πράγματα και θαύματα στα kart και τις μικρές κατηγορίες formula, κερδίζοντας έτσι πολλά τεστ με μεγάλες ομάδες όπως η McLaren και η Williams. Το 2004 υπέγραψε στην Jordan αλλά αντικαταστάθηκε από τον Timo Glock τρεις αγώνες πριν το κλείσιμο της σεζόν, λόγω οικονομικών κωλυμάτων με το συμβόλαιό του. Ο Pantano επέστρεψε στις μικρές κατηγορίες formula και το GP2 (πρώην Formula 3000 και νυν Formula 2), κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα του 2008. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει στην F1 και περιορίστηκε για λίγα ακόμη χρόνια σε μικρές κατηγορίες. Μετά την συμμετοχή του στους αγώνες αντοχής του Blancpain Sprint GT Series με την McLaren το 2014, ο Pantano εξαφανίστηκε άδοξα από τη μεγάλη σκηνή των αγώνων.

Σαν σήμερα, επίσης το 1979, το άνοιγμα της αυλαίας τόσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC) όσο και για το IMSA Series επισημοποιήθηκε με το πέσιμο της καρό σημαίας για τις 24 ώρες της Daytona. Η νίκη κατέληξε εμφατικά στην Interscope Porsche 935/79 των Ted Field, Danny Ongais και Hurley Haywood, οι οποίοι ξεπέρασαν για 49 ολόκληρους γύρους την Ferrari 365 GTB/4 των John Morton και Tony Adamowicz.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1986 γεννήθηκε ο Maximilian Götz στην πόλη του Ochsenfurt. Ο Γερμανός αρχικά αγωνίστηκε σε κατηγορίες μονοθεσίων όπως το International Formula Master και η Formula 3 Euro Series. Από τότε που «μετακόμισε» στα αυτοκίνητα GT το 2010, εξελίχθηκε σε άσσος της Mercedes-Benz και κατέκτησε τίτλους στο ADAC GT Masters (2012) και το Blancpain Sprint Series (2014). Στέφθηκε επίσης πρωταθλητής στο αναδιαρθρωμένο DTM του 2021, επικρατώντας του νεαρού Liam Lawson στον τελευταίο αγώνα της σεζόν κατά τρεις βαθμούς.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1990, η Jaguar έκανε το 1-2 στις 24 ώρες της Daytona για το ξεκίνημα της σεζόν στο IMSA GT. Η συνολική νίκη κατέληξε στην #61 XJR-12 των Davy Jones, Jan Lammers και Andy Wallace, με το #60 των Price Cobb, John Nielsen και Martin Brundle να τερματίζει 4 γύρους πίσω. Την τρίτη θέση του βάθρου κατέλαβαν οι Bob Wollek, Sarel van der Merwe και Dominic Dobson έχοντας μοιραστεί μια ιδιωτική Porsche 962.

Σαν σήμερα το 2007, η ομάδα της BMW-Sauber F1 αξιοποίησε μια παλιά F1.06 για επίδειξη σε μια παγωμένη λίμνη στο St. Moritz της Ελβετίας, στα πλαίσια μιας εκδήλωσης για τον χορηγό Credit Suisse. Το μονοθέσιο εξοπλίστηκε με ειδικά οδοντωτά ελαστικά και, μάλιστα, ο κινητήρας έπρεπε να προθερμανθεί με λάδι και νερό κάθε μισή ώρα προκειμένου να μην παγώσει. Ο Nick Heidfeld, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντα πίσω από το τιμόνι, χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μία «μοναδική εμπειρία».

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2018, ο 12ωρος αγώνας του Bathurst ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά πρόωρα, ύστερα από ένα μεγάλο ατύχημα μεταξύ τριών αυτοκινήτων στη στροφή Sulman Park (στροφή 9) με 10 λεπτά να απομένουν πριν τον τερματισμό. Όλοι οι οδηγοί βγήκαν αλώβητοι από τα αυτοκίνητά τους και η νίκη κατέληξε στο Audi R8 LMS των Robin Frijns, Stuart Leonard και Dries Vanthoor μετά από 271 γύρους.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles