spot_img

Το αθέατο πρόβλημα των κανονισμών της F1

H ατυχία του Lewis Hamilton στον Καναδά εξέθεσε μία ακόμη αρνητική πτυχή των τωρινών κανονισμών της F1, όμως υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.

Η νέα «εποχή ground effect» της Formula 1 έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για τα προβλήματά της — αλλά ένα από τα λιγότερο συζητημένα έκανε την εμφάνισή του ξανά στο Grand Prix του Καναδά.

Ο Lewis Hamilton ξεκίνησε δυναμικά τον αγώνα στο Μόντρεαλ και βρισκόταν εντός της πρώτης πεντάδας, όταν στον 13ο γύρο χτύπησε μια… μαρμότα που βρέθηκε στην πίστα. Το χτύπημα προκάλεσε σημαντική ζημιά στο πάτωμα της Ferrari, με την ιταλική ομάδα να εκτιμά απώλεια έως και 20 μονάδων κάθετης δύναμης — κρίσιμο στοιχείο για τον ρυθμό του μονοθεσίου.

Αυτό μεταφράστηκε σε απώλεια τουλάχιστον μισού δευτερολέπτου ανά γύρο για τον επτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, στερώντας του μια ενδεχόμενη 4η θέση ή ακόμη και το πρώτο του βάθρο με τη Ferrari.

Το πάτωμα: η “αχίλλειος πτέρνα” της σύγχρονης F1

Δυστυχώς, δεν ήταν η πρώτη φορά στην εποχή των ground effect μονοθεσίων που ένα τέτοιο συμβάν καθορίζει τον αγώνα ενός οδηγού. Η αεροδυναμική εξάρτηση από το πάτωμα είναι τόσο μεγάλη, που οποιαδήποτε φθορά — ακόμη και ελάχιστη — έχει σοβαρές επιπτώσεις στην απόδοση.

Σε αντίθεση με την εμπρός πτέρυγα που μπορεί να αντικατασταθεί στα pits, οι ζημιές στο πάτωμα δεν μπορούν να επισκευαστούν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό καθιστά τους οδηγούς ευάλωτους ακόμη και σε ένα χτύπημα σε σαμαράκι ή σε σκουπίδια στην πίστα.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά:

Το 2024 στην Αυστρία, ο Hamilton τερμάτισε μόλις τέταρτος έπειτα από ζημιά στο πάτωμα από χτύπημα σε κερμπ.

Ο Max Verstappen πέρσι στο Μαϊάμι έχασε τη νίκη από τον Λάντο Νόρις λόγω ζημιάς από πλαστικό εμπόδιο.

Τα πατώματα έχουν γίνει σημείο αναφοράς στη νέα εποχή τεχνικών κανονισμών, καθώς συνδυάζουν την ανάγκη για κάθετη δύναμη με τη μέγιστη αποδοτικότητα — αλλά με τεράστιο κόστος σε ό,τι αφορά την ευθραυστότητα.

Ακούστε την εκπομπή μας για τη Formula 1 με την ανάλυση του GP Καναδά, τη νίκη της Mercedes, τη σύγκρουση των McLaren και του χάους της Ferrari. Πατήστε στο παρακάτω βίντεο

Ένα πρόβλημα… δεκαετίας

Το ζήτημα της ευαισθησίας των μονοθεσίων σε φθορές δεν είναι καινούριο. Στο τέλος της υβριδικής εποχής, τα μονοθέσια ήταν τόσο περίπλοκα και αεροδυναμικά «φορτωμένα» (π.χ. με bargeboards) που θύμιζαν διαστημόπλοια. Αλλά ακόμη και τότε, οι επιπτώσεις από φθορά ήταν μικρότερες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το GP Ουγγαρίας 2021, όπου ο Verstappen τερμάτισε 10ος με κατεστραμμένο bargeboard — και σύμφωνα με τον ίδιο, με λιγότερη κάθετη δύναμη από την Haas του Mick Schumacher.

Η βασική διαφορά σήμερα είναι ότι ενώ οι bargeboards έσπαγαν κυρίως από επαφές, τα πατώματα καταστρέφονται… και μόνα τους. Ένα κομμάτι σκουπιδιού, ένα μικρό ζωάκι ή ένα άτσαλο πέρασμα από κερμπ αρκούν για να κόψουν 0.3” από τον ρυθμό — σε ένα grid που η διαφορά απόδοσης μεταξύ κορυφαίων ομάδων είναι λιγότερη από μισό δευτερόλεπτο.

Στον Καναδά, ο Hamilton θα μπορούσε να αλλάξει το αφήγημα της σεζόν του. Αντ’ αυτού, είχε μια μοναχική πορεία στην 6η θέση, με νέα πτώση στο ηθικό και στις βαθμολογικές ελπίδες.

Η ελπίδα του 2026: Ενεργά Αεροδυναμικά Βοηθήματα

Οι νέοι κανονισμοί του 2026 υπόσχονται λύσεις. Το βασικό χαρακτηριστικό τους θα είναι τα ενεργά αεροδυναμικά, με εμπρός και πίσω πτέρυγες να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του μονοθεσίου — μειώνοντας την εξάρτηση από το πάτωμα και ελπίζοντας να μετριάσουν τις επιπτώσεις από φθορές.

Ο βασικός στόχος των νέων κανονισμών είναι να βελτιώσουν τις προσπεράσεις, περιορίζοντας το dirty air. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να δοθεί τέλος και στα… αόρατα δράματα όπως αυτό του Χάμιλτον στον Καναδά.

Οι φίλαθλοι έχουν κουραστεί να ακούν ότι ο αγώνας του αγαπημένου τους οδηγού καταστράφηκε από κάτι τόσο… ασήμαντο όσο ένα «floor damage». Το ίδιο και οι οδηγοί, που συχνά πρέπει να προσαρμόσουν το στιλ οδήγησης για να αποφύγουν πιθανή φθορά.

Σε πίστες όπως το Red Bull Ring στην Αυστρία, τα κερμπ είναι αναπόφευκτα για τον χρόνο γύρου αλλά παράλληλα… παγίδες. Αν οι οδηγοί φοβούνται να πιέσουν, τότε η F1 χάνει το αγωνιστικό της πνεύμα.

Με μόλις 15 αγώνες να απομένουν στην εποχή των ground effect, όλοι ελπίζουν πως σύντομα θα αποχαιρετήσουμε οριστικά το πρόβλημα των ευαίσθητων πατωμάτων και τις «αθόρυβες» καταστροφές που αυτά προκαλούν.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Βρείτε μας στο TikTok
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles