spot_img

Aristurtle: Η πρωτοποριακή ελληνική ομάδα του Formula Student

Η Aristurtle University Racing Team Electric & Driverless, ή αλλιώς Aristurtle, είναι η μία εκ των δύο φοιτητικών αγωνιστικών ομάδων που εδρεύουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο από φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο στόχος της Aristurtle αποτελείται από την μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή και ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων μονοθεσίων τύπου Formula, τα οποία κατατάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των Open Wheel αγωνιστικών οχημάτων, καθώς και πλήρως αυτοδηγούμενων, με απώτερο σκοπό την συμμετοχή στους παγκόσμιους διαγωνισμούς της Formula Student.

Η Formula Student είναι ένας διεθνής θεσμός στον οποίο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της υφηλίου καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνεργάζονται με τους κορυφαίους εργοστασιακούς κατασκευαστές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι ομάδες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αυτούς αποτελούνται από φοιτητές οι οποίοι καλούνται να αναπτύξουν και να κάνουν χρήση των τελευταίων τεχνολογιών του συγκεκριμένου τομέα.

Aristurtle

Όπως ακριβώς στο κορυφαίο επίπεδο του Motorsport έτσι και εδώ οι απαιτήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη της κάθε ομάδας είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, κάτι το οποίο έχει θετική επίδραση στην διαμόρφωση της επαγγελματικής ταυτότητας, καθώς και στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στα πλαίσια πανεπιστημιακής ομάδας. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί του συγκεκριμένου θεσμού λαμβάνουν χώρα σε κράτη στα οποία εδρεύουν αυτοκινητοδρόμια πρώτης και δεύτερης βαθμίδος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η FIA.

Διαβάστε επίσης: Σαν Σήμερα στη Formula 1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμο

Ο κάθε διαγωνισμός του θεσμού έχει διάρκεια συνήθως 5 ημερών και αποτελείται από μια σειρά αγωνισμάτων, τα στατικά και τα δυναμικά. 

Στα στατικά αγωνίσματα, η ομάδα αγωνίζεται ως προς τις ιδέες, τη διαχείριση και τον σχεδιασμό. 

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Ιταλίας.

Το Business Plan Presentation δηλαδή είναι η παρουσίαση επιχειρηματικού πλάνου όπου η ομάδα παρουσιάζεται ως μια κατασκευαστική εταιρεία και καλείται να παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό πλάνο για τη πώληση του μονοθέσιου μπροστά σε κριτές οι οποίοι έχουν τον ρόλο των επενδυτών.

Το Cost & Manufacturing event ή αλλιώς η χρηματοοικονομική ανάλυση όπου γίνεται η πλήρης κοστολόγηση κάθε εξαρτήματος του αυτοκινήτου.

Το Design event ή αλλιώς αγώνισμα του σχεδιασμού όπου παρουσιάζονται οι σχεδιαστικές λύσεις που επιλέχθηκαν για την κατασκευή του μονοθέσιου.

Τα δυναμικά αγωνίσματα αφορούν την απόδοση του μονοθέσιου στην πίστα.

Το Acceleration όπου το μονοθέσιο τρέχει μια ευθεία 75m και μετράται ο χρόνος επιτάχυνσης του.

Το αγώνισμα του Autocross που πρόκειται ουσιαστικά για τον γύρο κατάταξης του μονοθέσιου.

Το Skid pad ή αλλιώς το δυναμικό οκτάρι όπου το μονοθέσιο τρέχει σε μία πίστα σχήματος οχτώ. Σε αυτό ακριβώς το αγώνισμα κρίνεται και η δυνατότητα του μονοθέσιου να κινείται υπό στροφή με μεγάλη ταχύτητα.

Το Endurance & Efficiency, το πιο απαιτητικό αγώνισμα, όπου το μονοθέσιο καλείται να διανύσει μία απόσταση 22km όσο το δυνατό πιο γρήγορα και αποδοτικά γίνεται. 

Η Aristurtle δημιουργήθηκε το 2014 όπου και έλαβε μέρος για πρώτη φορά στους διαγωνισμούς της Formula Student στην κατηγορία 3 όπου και κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την αμέσως επόμενη. Το 2015 οι επιτυχίες συνεχίστηκαν αυτή την φορά στην κατηγορία 2, όπου και της δόθηκε επάξια η δυνατότητα να συμμετάσχει από το 2016 στην κορυφαία κατηγορία του θεσμού. Από την σεζόν του 2016 η κατασκευή και η ανάπτυξη μονοθέσιων έγινε πραγματικότητα, με την ομάδα μέχρι σήμερα να φέρει στο δυναμικό της 5 ηλεκτροκίνητα μονοθέσια (5 με οδηγό, 1 αυτοδηγούμενο).

Οι συμμετοχές της ομάδας

2014 

– FSAE Italy (Class 3)

2015

– Formula Student UK (Class 2)

2016 – Electra

– Formula Student East (Class 1)

2017 – Eve

– FSAE Italy (Class 1)

– Formula Student Germany (Class 1)

– Formula Student East (Class 1)

2018 – Iris

– FSAE Italy (Class 1)

– Formula Student East (Class 1)

2020 ( – )

2021 – Nemesis

– Formula Student Austria (Class 1)

– Formula Student East (Class 1)

Την φετινή χρονιά η Aristurtle έλαβε μέρος σε 2 διαγωνισμούς, σε αυτόν της Formula Student Austria και σε αυτόν της Formula Student East.

Στον πρώτο εξ΄ αυτών η ομάδα μας βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στην παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου (Business Plan) και ολοκλήρωσε με επιτυχία όλους τους τεχνικούς ελέγχους.

Δεύτερη στάση αποτέλεσε ο διαγωνισμός της Ουγγαρίας. Η ομάδα κατάφερε να βγει ένατη στη συνολική κατάταξη του διαγωνισμού με το πέμπτο μονοθέσιο της, την Nemesis και να αποσπάσει το Special Award για το καλύτερο Business Pitch Video. Επίσης, κατάφερε να αποσπάσει την τρίτη θέση στο αγώνισμα του Skidpad με το πρώτο αυτόνομο αγωνιστικό μονοθέσιο στην Ελλάδα. Αυτή η διάκριση είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της ομάδας, καθώς στο ντεμπούτο της η Aristurtle κατάφερε να κερδίσει ένα βραβείο με το πρώτο αυτόνομο αγωνιστικό μονοθέσιο στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Aristurtle μπορείτε βρείτε στο site της ομάδας εδώ.

Δείτε το GP Μονακό για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα Formula 1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles