Η Mercedes παραδέχεται πως ίσως χρειαστεί να περιορίσει τις μάχες Russell και Antonelli αν κινδυνεύσουν πολύτιμοι βαθμοί.
Η Mercedes-AMG απολαμβάνει μέχρι στιγμής μία από τις πιο θεαματικές εσωτερικές μονομαχίες της Formula 1 το 2026, όμως στο Brackley αρχίζουν ήδη να σκέφτονται αν θα χρειαστεί να μπουν όρια στις μάχες των George Russell και Andrea Kimi Antonelli.
Το Grand Prix Καναδά αποτέλεσε ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μέχρι τώρα. Οι δύο οδηγοί της Mercedes πάλεψαν σκληρά τόσο στο sprint όσο και στον κυρίως αγώνα, με αρκετές στιγμές να πλησιάζουν επικίνδυνα στο όριο.
Παρά την ένταση, η Mercedes απέφυγε να δώσει team orders. Το μοναδικό μήνυμα από το pit wall ήταν προειδοποίηση προς τους οδηγούς να «καθαρίσουν» λίγο τις μάχες τους ώστε να μην υπάρξει ανάγκη παρέμβασης.
Δείτε στο παρακάτω την εκπομπή Slipstream με την Ανάλυση του GP Καναδά και της μάχης των Mercedes με ένα μόνο κλικ.
Ο φόβος για ατύχημα και χαμένους βαθμούς
Ο επικεφαλής της Mercedes, Toto Wolff, παραδέχθηκε πως η ομάδα ανησύχησε σοβαρά σε ορισμένες στιγμές του αγώνα στο Μόντρεαλ.
Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που ο Antonelli μπλόκαρε τα ελαστικά του στη τελευταία στροφή και παραλίγο να πέσει πάνω στον Russell.
«Ο Kimi επέστρεψε πίσω και μπλόκαρε τα ελαστικά. Αυτό θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε διπλή εγκατάλειψη. Δεν έγινε επειδή οδηγούσαν επιθετικά ο ένας απέναντι στον άλλον. Ήταν απλώς ένα λάθος. Είναι σημαντικό να αναλύσουμε τον αγώνα και να συζητήσουμε με τους οδηγούς αν ένιωσαν ότι κάποιες στιγμές ήταν υπερβολικά οριακές».
Οι νέοι κανονισμοί κάνουν τις μάχες πιο «ακριβές»
Ένας από τους βασικούς λόγους ανησυχίας της Mercedes αφορά τον χρόνο που χάνεται όταν δύο μονοθέσια μάχονται μεταξύ τους με τους νέους κανονισμούς του 2026.
Οι διαφορετικές φάσεις φρεναρίσματος, επιτάχυνσης και διαχείρισης ενέργειας επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση όταν δύο οδηγοί βρίσκονται σε μάχη.
Ο Wolff αποκάλυψε πως όσο Russell και Antonelli κινούνταν χωρίς μάχη, η Mercedes είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα ρυθμού.
«Όταν οδηγούσαν ο ένας πίσω από τον άλλον ήμασταν περίπου μισό δευτερόλεπτο ταχύτεροι από όλους πίσω μας. Όταν μάχονταν μεταξύ τους χάναμε περίπου ένα δευτερόλεπτο από τους υπόλοιπους. Όσο ωραίο κι αν φαίνεται ότι τους αφήνουμε να αγωνίζονται ελεύθερα, μπορεί να υπάρξει στιγμή που θα χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο την ένταση».
Οι οδηγοί απόλαυσαν τη μάχη
Παρά την ανησυχία της ομάδας, τόσο ο Russell όσο και ο Antonelli έδειξαν να απολαμβάνουν πλήρως τη μεταξύ τους μονομαχία. Ο Russell χαρακτήρισε τη μάχη μία από τις καλύτερες που έχει ζήσει εδώ και χρόνια.
«Λάτρεψα τη μάχη μου με τον Kimi. Ήταν φανταστική. Δεν έχω ζήσει τέτοια μάχη εδώ και χρόνια. Πιθανότατα δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο από την εποχή Hamilton – Rosberg στο Μπαχρέιν το 2014. Αυτά τα νέα μονοθέσια το επιτρέπουν. Αυτοί οι νέοι κινητήρες το επιτρέπουν. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι θέλουν να τα αλλάξουν».
Από την πλευρά του, ο Antonelli παραδέχθηκε πως σε ορισμένες στιγμές τα πράγματα έγιναν ιδιαίτερα οριακά.
«Ήταν σκληρή μάχη. Νομίζω ότι κάποιες φορές ήμασταν λίγο στα όρια. Πιέζαμε και οι δύο γιατί θέλαμε να νικήσουμε. Πιστεύω ότι για όσους το παρακολουθούσαν ήταν πραγματικά πολύ διασκεδαστικό».
Ο Wolff ξεκαθάρισε πως η Mercedes δεν έχει πρόβλημα να αφήνει τους οδηγούς της να αγωνίζονται σκληρά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ομάδα δεν θα παρέμβει αν θεωρήσει πως κινδυνεύει το αποτέλεσμα.
«Πρέπει να αποδεχθείς ότι αυτή είναι η μάχη για την οποία έχουν προπονηθεί. Αν θεωρήσουμε πως κινδυνεύουν οι βαθμοί της ομάδας ή ότι χάνουμε υπερβολικά πολύ χρόνο από τους αντιπάλους μας, τότε δεν θα διστάσουμε ούτε χιλιοστό να βάλουμε χειρόφρενο».



