spot_img

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Νίκη τίτλου για Rovanpera στην Ελλάδα

Ο Kalle Rovanpera της Toyota Gazoo Racing ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, κερδίζοντας για δεύτερη φορά στον εθνικό μας αγώνα.

Μετά το δράμα και τις ανατροπές που βιώσαμε το Σάββατο στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις του WRC, η Κυριακή, τελευταία ημέρα του αγώνα αναμενόταν να είναι πιο χαλαρή και σε μεγάλο βαθμό διαδικαστική, τουλάχιστον όσον αφορά το νικητή. Κατά κάποιο τρόπο ήταν, καθώς ο Kalle Rovanpera έφτασε σε μια πολύ μεγάλης σημασίας νίκη, αλλά η εξέλιξη του αγώνα κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μας και στις τρεις Ειδικές Διαδρομές που έγιναν.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τον νικητή. Ο Kalle Rovanpera πήρε μια νίκη που του έδωσε μεγάλη ανάσα στη διεκδίκηση του φετινού τίτλου. Στις πρώτες ΕΔ της ημέρας δεν πίεσε και κινήθηκε πολύ προσεκτικά με το Toyota GR Yaris Rally1, για να αποφύγει τα λάθη. Στη Wolf Power Stage όμως, που έκλεισε το πρόγραμμα του αγώνα, μπήκε μέσα αποφασισμένος να κερδίσει και να αποδείξει πόσο επάξια παίρνει αυτήν τη νίκη. Παρότι δεν χρειαζόταν να ρισκάρει, αφού είχε εξασφαλισμένους τους 25 βαθμούς της νίκης, o νεαρός Φινλανδός τα έδωσε όλα και σημείωσε τον καλύτερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι φεύγει από την Ελλάδα με το απόλυτο των 30 βαθμών και με αναπτερωμένες τις ελπίδες για το repeat στο πρωτάθλημα.

Στο τέλος κρίθηκε το βάθρο

Για τη 2η θέση στον αγώνα δόθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Elfyn Evans και στον Dani Sordo. Τελικά ο οδηγός της Toyota επικράτησε και έδωσε στην ομάδα του το 1-2, κυρίως λόγω της πολύ καλής εμφάνισής του στη Wolf Power Stage, όπου σημείωσε το 2ο καλύτερο χρόνο στο τιμόνι του GR Yaris. Και ο Sordo έκανε μεγάλη προσπάθεια στην τελευταία ΕΔ, γράφοντας το τρίτο ταχύτερο πέρασμα με το Hyundai i20 N Rally1 και δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος με την 3η θέση στη γενική κατάταξη, σε έναν αγώνα που η ατυχία έπληξε ιδιαίτερα την ομάδα του.

Η 4η θέση του Ott Tanak στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις λέει πολλά για την ταχύτητά του, αν σκεφτούμε ότι τα μηχανικά προβλήματα που αντιμετώπισε με το Ford Puma Rally1 την Παρασκευή του κόστισαν 3 λεπτά και 40 δευτ. σε ποινές. Ο Εσθονός οδηγός της M-Sport ήταν ταχύτατος σε πολλά σημεία του αγώνα, κέρδισε αρκετές ΕΔ και έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι ένας από τους διεκδικητές της νίκης.

Για τον Esapekka Lappi, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ήταν ένας περίεργος αγώνας. Ο οδηγός της Hyundai αλλού έδειξε ταχύτητα και αλλού όχι, αλλά τα μηχανικά προβλήματα ήταν αυτά που χαρακτήρισαν αυτό το 3ήμερο στην Ελλάδα. Στο τέλος, μάλλον δεν ήταν σίγουρος αν έπρεπε να χαίρεται με την 5η θέση στη γενική κατάταξη, ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Ο Takamoto Katsuta έκανε καλή εμφάνιση με το GR Yaris και πήρε την 6η θέση, όντας ο τρίτος οδηγός της Toyota στην 6άδα.

Η μάχη της WRC2

Για την πρωτιά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του WRC, την WRC2, δόθηκε επική μάχη, η οποία περιλάμβανε και αρκετό παρασκήνιο, ανάμεσα στον Andreas Mikkelsen και στον Gus Greensmith. Οι δύο οδηγοί είναι ομόσταβλοι και τρέχουν με το ίδιο αυτοκίνητο, το Skoda Fabia RS. Ο Mikkelsen ήταν εκείνος που κέρδισε την κατηγορία με το χρόνο που σημείωσε στην Wolf Power Stage, παίρνοντας ταυτόχρονα και την 7η θέση στη γενική κατάταξη. Ο Greensmith επομένως έμεινε 2ος στην WRC2 και 8ος γενικής. Στο βάθρο της κατηγορίας τερμάτισε ο Rossell με Citroen C3.

Ο μεγάλος Sebastien Ogier, που εγκατέλειψε χθες το απόγευμα στην τελευταία ΕΔ του Σαββάτου, επέστρεψε την Κυριακή και κατάφερε να κλείσει τη βαθμολογούμενη 10άδα, για να μη φύγει για την Ελλάδα με εντελώς άδεια χέρια, αν και από αυτόν τον αγώνα ήθελε πολύ περισσότερα.

Ένα ακόμα ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο μάλιστα ήταν επετειακό καθώς γιόρταζε τα 70 χρόνια του, θα περάσει στην ιστορία ως ένας αγώνας που είχε όλα τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν τόσο διάσημο: Δυσκολίες, απρόβλεπτες καταστάσεις, ανατροπές, πολλές εγκαταλείψεις και έναν ξεχωριστό νικητή.

Δείτε τα αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 που κέρδισε ο Kalle Rovanpera με ένα κλικ εδώ.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord
Πηγή: Gazzetta.gr

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles