spot_img

F1: Πόσο γρήγορα θα είναι τα μονοθέσια το 2022;

Τα μονοθέσια της F1 το 2022 αναμένεται να είναι πιο αργά από αυτά του 2021, όμως οι προσομοιώσεις της Pirelli αποφέρουν αισιοδοξία.

Η σεζόν του 2022 έχει νέα μονοθέσια και νέα ελαστικά, με τους ανθρώπους της F1, αλλά και τους θεατές, ν’ αναρωτιούνται τη διαφορά στην ταχύτητα με τα προηγούμενα. Ενώ τα πρώτα πραγματικά δεδομένα (όχι 100% αξιόπιστα) θα έρθουν μόνο στις χειμερινές δοκιμές, η Pirelli έχει στα χέρια της τα πρώτα αποτελέσματα από τις ομάδες εξέλιξης των νέων ελαστικών.

Διαβάστε επίσης: Formula 1 2022 – Οι ημερομηνίες παρουσίασης των μονοθεσίων

Τα μονοθέσια του 2022 θα έχουν εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό κι ένα από τα βασικότερα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους είναι η διαφορά στο βάρος τους. Για την ακρίβεια, το όριο αυξάνεται κατά 43 κιλά, συγκριτικά με το 2021. Μία ακόμα βασική αλλαγή έχει να κάνει με τα καύσιμα, τα οποία θα έχουν 10% αιθανόλη, κάτι το οποίο θεωρητικά έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη ισχύ για τον κινητήρα. Τρίτη και βασικότερη αλλαγή είναι η παραγωγή κάθετης δύναμης, με το αμάξωμα να παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο, καθώς επανέρχεται το ground effect. 

Βαθμολογούμε τις καλύτερες πίστες της F1 από την καλύτερη στη χειρότερη.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που δημιουργείται είναι το εξής: πόση διαφορά στους χρόνους θα υπάρχει το 2022; Μία πρώτη «ρεαλιστική» απάντηση θα δοθεί στο πρώτο τεστ χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης, το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου.

Μία πρώτη εικόνα για τα νέα ελαστικά έδωσε, μέσω δηλώσεων, ο επικεφαλής της Pirelli, Mario Isola:

Μετρήσαμε την απώλεια πρόσφυσης σε μεγάλες αποστάσεις και ήταν στα επίπεδα που αναμέναμε. Όμως, δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε εκτιμήσεις για τη φθορά. Δυστυχώς, η προσομοίωση δεν γίνεται στο 100% με τα μονοθέσια «μουλάρια». Όμως, έχουμε τα τελευταία δεδομένα από τις ομάδες, τα οποία δείχνουν πως τα νέα μονοθέσια δεν θα είναι πολύ πιο αργά από τα προηγούμενα. Στην αρχή γινόταν λόγος για μία διαφορά της τάξεως των 3 δευτερολέπτων. Τώρα, είμαστε μεταξύ 1 και 1,5 δευτερόλεπτα. Εάν οι ομάδες αρχικά βρίσκονται 1 δευτερόλεπτο πίσω, αυτό σημαίνει πως στη διάρκεια της σεζόν θα προετοιμάζονται να έχουν τα ίδια επίπεδα απόδοση με την προηγούμενη σεζόν. Είμαστε χαρούμενοι με το παρόν αποτέλεσμα. Όμως, προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βελτιώσουμε κάποια πράγματα προς το καλύτερο.

Μην χάσετε απόψε στις 21:00μμ την εκπομπή “Slipstream” με όλες τις τελευταίες εξελίξεις της Formula 1. Πατήστε εδώ για το link.

Τα τελευταία δεδομένα από τις ομάδες δείχνουν πως οι πρόσφατες εκτιμήσεις των διοικούντων της F1 για το 2022 επιβεβαιώνονται. Ο Τεχνικός Διευθυντής του σπορ, Pat Symonds, πρόσφατα υπέθεσε πως η διαφορά σε χρόνους θα κυμαίνεται στα 0,5 δευτερόλεπτα. Ο Mario Isola εξήγησε τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει η Pirelli στα νέα ελαστικά:

Χρησιμοποιούμε ένα νέο χημικό μείγμα. Υπάρχουν, πλέον, νέα συστατικά στις γόμες. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης, αρχικά χρησιμοποιήσαμε μεσαία «κλίμακα» και στη συνέχεια παράγαμε τα μείγματα λίγο πάνω και κάτω από αυτή.

F1 2022
Photo: Ferrari

Ο σκοπός των νέων αυτών συστατικών είναι να μειωθεί το ρίσκο υπερθέρμανσης των ελαστικών. Στο παρελθόν, όταν τα μονοθέσια έμεναν πίσω από το προπορευόμενο για αρκετή ώρα, η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ελαστικών αυξανόταν, κάτι που μείωνε την πρόσφυση και μεγέθυνε τη φθορά. Ο Isola αναφέρθηκε και στις όποιες αλλαγές προκύψουν στις στρατηγικές:

Ελπίζω πως δεν θα ελαχιστοποιηθεί η ποικιλία των στρατηγικών. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, ο στόχος μας ήταν να επιτύχουμε έναν καλό συνδυασμό από αγώνες 1 και 2 pit stop. Όμως, το ενδεχόμενο πως θα υπάρχει λιγότερη φθορά, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα pit stops. Είδαμε περισσότερους αγώνες με 1 pit stop την περασμένη σεζόν, όμως για εμένα αυτό δεν είναι πρόβλημα, εφόσον θα έχουμε καλούς αγώνες με δράση στην πίστα. Θέλουμε οι οδηγοί να είναι σε θέση να επιτεθούν κατάλληλα.

Το 2022 θα έχουμε μονοθέσια (και όχι μόνο) σχεδιασμένα με διαφορετική φιλοσοφία. Ανεξάρτητα από τη διαφορά σε χρόνο, ευχή όλων των θεατών της Formula 1 είναι να γίνονται συναρπαστικοί αγώνες, ανατροπές στην κατάταξη και γενικότερα να είναι απρόβλεπτη η εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με το F1 Quiz και την ανασκόπηση του 2021.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles