spot_img

Για γήπεδο περάστε από εδώ

Η σεζόν της Formula 1 για το 2021 ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, επισκιάζοντας τη διάκριση ενός πανάξιου πρωταθλητή μέσω αντιδράσεων που παραπέμπουν σε γήπεδο.

Η ζωή είναι γεμάτη χαρές, περιπέτειες, ιστορίες να αναπολείς και να μοιράζεσαι με φίλους, γνωστούς, αγαπημένους. Μερικές φορές όμως, η άσχημη πλευρά της ζωής μπορεί να σε χτυπήσει κατακέφαλα από εκεί που δεν το περιμένεις. Ποτέ δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν ο παράγοντας του τυχαίου παίζει τον δικό του ρόλο. Σε σοκάρει, σε γονατίζει, σε διαλύει κι εσύ δεν μπορείς να αντιδράσεις.

Αυτό συνέβη την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι. Ο Max Verstappen έγινε ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 για το 2021 με έναν τρόπο που κανένας δεν περίμενε. Η επιλογή του Διευθυντή Αγώνα, Michael Masi, να παραβεί τους αγωνιστικούς κανονισμούς για άγνωστους λόγους, μας έδωσε ένα φινάλε που κανένας δεν άξιζε. Ούτε ο Max Verstappen, ούτε ο Lewis Hamilton, ούτε οι οπαδοί του σπορ.

Διαβάστε επίσης: Ο Verstappen παρέλαβε το τρόπαιο του Πρωταθλητή

Ίσως από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική χρονιά που και οι δύο διεκδικητές άξιζαν και με το παραπάνω το πρωτάθλημα. Όλη τη σεζόν οδήγησαν καταπληκτικά, ώθησε ο ένας τον άλλον στο όριο και βρήκαν το κάτι παραπάνω στην οδήγησή τους. Είμαστε τυχεροί που είδαμε αυτούς τους δύο υπεροδηγούς να μάχονται ρόδα με ρόδα το 2021 και ο τρόπος που ολοκληρώθηκε ήταν προσβλητικός για όλους.

γήπεδο
Photo: Mercedes-AMG

Σημείωση: Ο Max Verstappen είναι πανάξια παγκόσμιος πρωταθλητής, άσχετα με το πώς ήρθε το πρωτάθλημα. Το ίδιο θα ίσχυε για τον Lewis Hamilton, αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι.

Το τι έγινε ήταν ξεκάθαρο και δεν έγινε για να ευνοήσει τον έναν ή τον άλλον οδηγό. Έγινε παραβίαση κανονισμών από τον άνθρωπο που δεν έπρεπε ποτέ να πράξει κάτι τέτοιο. Για ένα καπρίτσιο, για το «σόου», για ένα grand finale υποβαθμίζουμε την έννοια του σπορ. Πίστευα πως φιάσκο σαν το Spa φέτος δεν θα έβλεπα ξανά, αλλά αυτό παραπάει. Όλη τη σεζόν φωνάζανε «let them race», όμως την Κυριακή, με την άνιση μάχη (φθαρμένα hard εναντίον φρέσκιας soft) ήταν απόφαση κάποιου που δεν βρισκόταν στην πίστα. Πήγε κόντρα στις αρχές και τις αξίες της Formula 1, επιλέγοντας να κάνει κάτι ανήθικο.

Ο απόηχος του αγώνα ήταν σουρεαλιστικός. Τα social media πήραν φωτιά αμέσως και μέχρι και σήμερα η FIA και ο Masi είναι στο στόχαστρο. Η αμηχανία είναι έντονη, δεν ξέρεις πώς να νιώσεις και τι ακριβώς να κάνεις.

Ερχόμαστε λοιπόν σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: ο κόσμος. Έχοντας δει τι γίνεται στα social media τα τελευταία 24ωρα, η τοξικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και από τη μία και από την άλλη μεριά. Έχει δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός πόλεμος από «ειδήμονες» που νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Άμπου Ντάμπι.

Από τη μία είναι «ο άξεστος που του χάρισαν το πρωτάθλημα», από την άλλη «αυτός που έτρεχε μόνος του και έκλεβε τόσα χρόνια». Τα «σαν δεν ντρέπεσαι καραγκιόζη» στα «ο αρχιμαφιόζος», «το κακομαθημένο», ο έτσι, ο αλλιώς.

Αρκετός κόσμος μιλάει για τον έναν ή τον άλλον οδηγό, ισοπεδώνοντας όλη του την καριέρα γιατί δεν τον συμπαθεί ή γιατί τον μισεί. Μίσος… Παράξενη λέξη. Από πού πηγάζει; Γιατί να υπάρχουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί για οδηγούς που δίνουν τη ζωή τους για αυτό που αγαπούν; Γιατί κρίνεις εσύ άξεστο υποκείμενο, που βρίζεις έναν οδηγό αγώνων που παίρνει αποφάσεις σε χιλιοστά, ξεπερνάει κάθε όριο για να προσφέρει θέαμα και χαρά στον κόσμο, δίχως να γνωρίζεις εσύ τι σχήμα έχει η μπάλα στο ποδόσφαιρο; Με ποιο δικαίωμα τον κρίνεις δίχως να λαμβάνεις υπόψη το πόσο πολύπλοκο είναι το σπορ αυτό, που ακόμα και οι ειδικοί αναλυτές –όχι του καναπέ φυσικά– μένουν πολλές φορές άφωνοι; Ποιος είσαι εσύ που θα πετάξεις τη μαλακία σου δήθεν για να βγεις ο μάγκας, ο έξυπνος, ενώ καταντάς ένας καραγκιόζης και μόνο οπαδό δεν σε κάνει; Είσαι ένας ούγκανος!

Αοριστολογίες, παραπληροφόρηση, ημιμάθεια, χαμηλό κοινωνικό επίπεδο και νοημοσύνη κυριαρχούν στα σχόλια παντού, από άτομα που νομίζουν πως έχουν δίκιο λέγοντας πάντα: «Κάπου κάποτε είχα διαβάσει πως ίσως ισχύει αυτό», δίχως να υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ή επιχείρημα, ενώ πάντα θα έχουν κάτι να απαντήσουν, ξανά δίχως επιχείρημα, δίχως να δέχονται τη θέση του άλλου. Διοχετεύουν το μίσος τους σε ανθρώπους που δεν τους έχουν κάνει τίποτα, λες και βρίσκονται στο γήπεδο. Τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τη Formula 1, ούτε πρέπει να έχουν. Η άποψή τους πέρα από τοξική, είναι εσφαλμένη και δεν αντιπροσωπεύει τη Formula 1.

Η Formula 1 είναι ένα σπορ ξεχωριστό, πάντα ήταν. Είτε στη ρομαντική του εποχή, είτε στη σύγχρονη ιστορία του. Πάντα ξεχώριζε από τα άλλα αθλήματα, πάντα υπήρχαν αμφιλεγόμενες καταστάσεις, κόντρες, σκάνδαλα, αλλά σαν αυτό που έγινε την Κυριακή δεν έχει ξαναγίνει. Είναι κρίμα μια τέτοια απίστευτη σεζόν που μπορούσε να μείνει στην ιστορία να καταλήγει με τέτοιο τρόπο. Ελάχιστοι θα μιλούν για τα όσα ζήσαμε σε 20 αγώνες.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως αρκετός κόσμος συμφωνεί με αυτό που έγινε την Κυριακή στο Άμπου Ντάμπι και δεν αναφέρομαι στην ανάδειξη του πρωταθλητή. Αναφέρομαι στην παραβίαση των κανονισμών και όταν δεν ακολουθούνται οι κανονισμοί, δεν υπάρχει θεσμός, δεν υπάρχει racing. Η τοξικότητα αυτή αυξάνεται συνεχώς και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Ίσως τώρα είναι η ώρα.

γήπεδο
Photo: Redbullcontentpool.com

Απολαύστε το θέαμα, απολαύστε τους αγώνες ταχύτητας και τους καλύτερους οδηγούς του κόσμου. Η Formula 1 δεν είναι γήπεδο να φωνάζει ο καθένας με το παραμικρό, ειδικά όταν δεν έχει ιδέα τι του γίνεται, δεν έχει διαβάσει τι λένε οι κανονισμοί και βασίζεται στον οποιοδήποτε από την τάδε ομάδα που λέει ό,τι του κατέβει με βάση τις οπαδικές του πεποιθήσεις.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Δεν θέλω ούτε ήθελα να αλλάξει το αποτέλεσμα μετά τον τερματισμό του αγώνα. Δεν είναι σωστό για τον Verstappen που οδήγησε φέτος καταπληκτικά. Αλλά δεν είναι καθόλου δίκαιο για τον Hamilton να του παίρνουν έναν τίτλο μέσα από τα χέρια του.

Εύχομαι το 2022 να βρει την Formula 1 τόσο συναρπαστική όσο ήταν το 2021, αλλά με έναν διαφορετικό Διευθυντή Αγώνα, σταθερότητα στις αποφάσεις των αγωνοδικών και λιγότερη τοξικότητα από ψεύτικους οπαδούς.

Στάθης Κοκκορόγιαννης

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles