spot_img

GP Αζερμπαϊτζάν QP: Ο Hamilton έσπασε τα χρονόμετρα στο Baku και ξεπέρασε τον Senna

Με έναν μαγικό χρόνο, ο Lewis Hamilton πήρε μια απίστευτη pole position και διέλυσε τον ανταγωνισμό στο GP του Αζερμπαϊτζάν και πήρε την 66η της καριέρας του.

O Βρετανός σε νεκρό χρόνο έκανε αυτό που έπρεπε και έγραψε το 1:40.594 και άφησε αιώνες πίσω τον teammate του Valtteri Bottas. Έτσι, ο Hamilton με την δεύτερη συνεχόμενη pole position έφτασε τις 66 και ξεπέρασε τον Ayrton Senna. O teammate του βρέθηκε για πρώτη φορά στην θέση φέτος, κάνοντας το 1-2 για την Mercedes.

Στην θέση βρέθηκε ο Kimi Raikkonen με την Ferrari, ενώ δίπλα του θα εκκινήσει ο Sebastian Vettel που δεν είχε καλό ρυθμό. Ο Max Verstappen θα εκκινήσει από την θέση, ενώ ο Daniel Ricciardo είχε έξοδο στο Q3 και προκάλεσε κόκκινη σημαία.

Με την έναρξη του Q1, όλοι βγήκαν στη πίστα με την super-soft γόμα για να κάνουν γρήγορα ένα καλό χρόνο και να πάρουν μια πρώτη αίσθηση της πίστας. Ο Jolyon Palmer δεν συμμετείχε στις κατατακτήριες, μετά και τα προβλήματα στο FP3, ενώ ο Vandoorne βγήκε λίγο μετά απ’όλους.

Ο Kimi Raikkonen είχε στην αρχή τον πιο γρήγορο γύρο στο 1:43.419, με τις δύο Force India να τον ακολουθούν χιλιοστά πίσω. Κανένας οδηγός δεν ήταν στο ίδιο πρόγραμμα, καθώς μερικοί έκαναν επιπλέον γύρο για να φέρουν τα ελαστικά στις κατάλληλες θερμοκρασίες.

Ο Hamilton έκανε πρώτο χρόνο στο 1:42.384, με τον Max Verstappen στην 2η θέση. Μόνο ο Bottas δεν είχε κάνει ανταγωνιστικό χρόνο και ήταν στην επικίνδυνη ζώνη.

Ο Hamilton βελτίωσε κι άλλο και ο teammate του έκανε καθαρό χρόνο, όμως όλα κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Οι μάχες ήταν πολλές, με τις McLaren, τις Haas και τον Ericsson να δίνουν μεγάλη μάχη για την πρόκριση.

Από το Q1, αποκλείστηκαν οι Alonso, Grosjean, Ericsson, Vandoorne και Palmer.

To Q2 ξεκίνησε και όλοι οι οδηγοί βγήκαν αμέσως για γρήγορους χρόνους, με αρκετά καύσιμα. Όσοι περάσουν στο Q3, θα εκκινήσουν με τα ελαστικά που έκαναν το ταχύτερο πέρασμα στο Q2.

O Felipe Massa παραλίγο να στείλει στον τοίχο το μονοθέσιό του σε 3 στροφές, αλλά στάθηκε αρκετά τυχερός. Όμως ο χρόνος του δεν ήταν τόσο κακός τελικά. Είναι λογικό οι οδηγοί να έχουν τις στιγμές τους, καθώς πλέον πιέζουν στο 100%.

Στη μπροστά μάχη, οι δύο Mercedes ήταν στις δύο πρώτες θέσεις, με τον Hamilton μπροστά από τον Bottas και τον Raikkonen στη 3η θέση. Ο Vettel ήταν μόλις 8ος, ενώ με 5 λεπτά να απομένουν, εκτός 10άδας ήταν οι Sainz, Kvyat, Hulkenberg, Wehrlein και Magnussen.

Οι δύο Mercedes πετούσαν, με τον Bottas να μην ολοκληρώνει τον χρόνο του, παρά το γεγονός πως ήταν ταχύτερος, όμως ο Hamilton έσπασε τα χρονόμετρα και έγραψε το 1:41.275, 0.757s ταχύτερος από τον teammate του.

Οι Magnussen, Hulkenberg και Wehrlein εγκατέλειψαν τη προσπάθειά τους από νωρίς, με τις δύο Toro Rosso να το παλεύουν μέχρι τέλους, ενώ ο Ocon ήταν υπό πίεση, αλλά δύσκολο να απειληθεί.

Τελικά από το Q2 αποκλείστηκαν οι Kvyat, Sainz, Magnussen, Hulkenberg και Wehrlein.

Στο Q3, οι δύο Mercedes βγήκαν πρώτα, μαζί με την Red Bull του Daniel Ricciardo. Οι οδηγοί των πρωταθλητών, δεν θα έκαναν αμέσως γρήγορο γύρο, αλλά θα περίμεναν έναν ακόμα.

Οι δύο Ferrari ήταν εκείνες που έκαναν πρώτες χρόνο, με τις Mercedes να απαντούν αμέσως. Ο Bottas έγραψε το 1:42.274 και ανέβηκε στην 1η θέση. Ο Hamilton ήταν πολύ ταχύτερος στο δεύτερο κομμάτι, όμως ένα λάθος τον άφησε στην 2η θέση και δεν κατέβασε τον χρόνο.

Ο Vettel έκανε λάθος  στον γρήγορο γύρο του και δεν μπόρεσε να βελτιώσει. Ο Verstappen ανέβηκε στην 3η θέση, με τον Raikkonen να είναι στην 4η και τον Ocon στη 5η.

Όμως, ο Daniel Ricciardo έκανε λάθος στην έξοδο της στροφής 6 και σταμάτησε στην άκρη της πίστας, προκαλώντας κόκκινη σημαία.

Αυτό κατέστρεψε τον γύρο του Hamilton, ο οποίος έκανε τρομερό πρώτο κομμάτι και δεν μπόρεσε να βελτιώσει. Επιπλέον, οι δύο Williams και ο Sergio Perez δεν μπόρεσαν να κάνουν χρόνο.

Στο τέλος, όλοι έπρεπε να πάνε ταχύτατα, καθώς έμεναν κάτι παραπάνω από 3 λεπτά και δύσκολα θα έκαναν δύο γρήγορα περάσματα.

Ο Verstappen και οι δύο Mercedes βγήκαν πρώτα και η αγωνία εκτοξεύθηκε στα ύψη.

Οι δύο οδηγοί της Mercedes θα έδιναν τη μάχη, με τον Bottas να βελτιώνει στο 1:41.093. Όμως, ο Hamilton ήρθε ταχύτατος και έσπασε τα χρονόμετρα και έγραψε το 1:40.593 για να πάρει μια απίστευτη pole position.

Ο Verstappen δεν έκανε καλό χρόνο, με τον Raikkonen να ανεβαίνει στην 3η θέση και ο Sebastian Vettel δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 4η θέση.

Αποτελέσματα κατατακτήριων 

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles