spot_img

GP Ισπανίας: Ένας κρίσιμος αγώνας

Το GP Ισπανίας είναι προ των πυλών για το Πρωτάθλημα της F1, με τον επερχόμενο αγώνα να είναι άκρως σημαντικός για την έκβαση της σεζόν.

Έχοντας δει τρεις συναρπαστικούς αγώνες, η δράση μεταφέρεται τώρα στο Circuit de Catalunya. Μια πίστα που έκανε ντεμπούτο το 1991 και έκτοτε έχουμε δει λίγους καλούς αγώνες. Περισσότερο στιγμές έχουν μείνει στο μυαλό μας, καθώς το συγκεκριμένο Grand Prix δεν έχει χαρίσει πολύ δραματικούς αγώνες.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 6 Μαΐου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Επιπλέον, το Circuit de Catalunya το γνωρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί. Για χρόνια, οι περισσότερες αν όχι όλες οι δοκιμές εξέλιξης γίνονταν σε αυτή την πίστα. Επιπλέον, οι ομάδες έχουν γνώση της ασφάλτου και δεδομένα ώστε να στήσουν τα μονοθέσια.

Όμως γιατί ο τέταρτος αγώνας του 2021 να θεωρείται πως είναι κρίσιμος; Το καλεντάρι έχει προς το παρόν 23 αγώνες, οπότε πως το GP Ισπανίας είναι ύψιστης σημασίας για την εξέλιξη του φετινού Πρωταθλήματος στο σύνολό του.

Δείτε το βρόχινο GP Άμπου Ντάμπι στο φινάλε της Κατηγορίας Pro-Am.

Η απάντηση είναι απλή και όλες οι ομάδες γνωρίζουν τη σημασία του αγώνα αυτού.

Είμαστε πλέον στον μήνα Μάιο και οι ομάδες κοιτάνε το 2022, ακόμα κι αν απομένουν 20 αγώνες για το τέλος της φετινής χρονιάς. Πολλές ομάδες έχουν δηλώσει δημόσια πως ήδη εργάζονται πλήρως για το 2022, έχοντας αφήσει στην άκρη το 2021 και σίγουρα πολλές ακόμη θα το πράξουν σύντομα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως το Budget Cap δεν τίθεται σε ισχύ μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Σε εκείνο το σημείο έχουμε αλλαγή στον χρόνο χρήσης σήραγγας και CFD. Η σειρά θα αλλάξει με βάση την βαθμολογία Κατασκευαστών μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο.

Επιπλέον, οι περισσότερες ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους ισχυρά πακέτα αναβαθμίσεων. Όλη η εξέλιξη η οποία έχει γίνει στα εργοστάσια θα μεταφερθεί στην πίστα. Όμως, τα πακέτα αναβαθμίσεων ενδέχεται να είναι τα τελευταία τα οποία βλέπουμε για πολλούς. Το 2022 είναι τόσο σημαντικό, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Το Budget Cap αλλάζει όλη τη φιλοσοφία των ομάδων και προκαλεί έναν πολύ μεγάλο πονοκέφαλο.

Κάποιες ομάδες θα τελειώσουν στην Ισπανία τη σειρά αναβαθμίσεών τους, άλλες σε έναν με δύο αγώνες. Όμως έχει τεράστια σημασία ποιος θα κάνει το μεγάλο βήμα. Η McLaren είναι στην 3η θέση και φαίνεται να έχει υπεροχή σε σχέση με τους αντιπάλους της. Η Ferrari παίζει σε Ισπανία και Μονακό το τελευταίο της χαρτί, ενώ η Alpine ανέβηκε πολύ με τις τελευταίες αναβαθμίσεις. Από την άλλη ερωτηματικό παραμένει η Aston Martin, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα βήματα που μπορούν να κάνουν Alpha Tauri και Alpha Romeo.

Στην μπροστά μάχη τώρα, αναμένεται να δούμε έναν αγώνα εξέλιξης μέχρι τουλάχιστον το καλοκαιρινό διάλειμμα. Το Πρωτάθλημα είναι άκρως σημαντικό και αν η διαφορά παραμείνει όπως τώρα στα χιλιοστά δεν αποκλείεται να τους δούμε να επαναλαμβάνουν κάτι που έκαναν Ferrari και McLaren από το 2008 στο 2009.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Πορτογαλίας.

Οι πληροφορίες του Automotonews.gr από το 2020 κάνουν λόγο πως οι Mercedes, Ferrari και McLaren είχαν βάλει στην αεροδυναμική σήραγγα μοντέλο του μονοθεσίου της επόμενης γενιάς. Αργότερα με την πανδημία, η εξέλιξη του νέου μονοθεσίου απαγορεύτηκε για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων.

Τώρα στη μάχη μεταξύ Mercedes και Red Bull. Είδαμε τους Πρωταθλητές να ξεκινάνε με ένα δύστροπο μονοθέσιο στις χειμερινές δοκιμές. Όντας outsider στον πρώτο αγώνα, ο Lewis Hamilton πήρε μια τεράστια νίκη στην φοβερή μονομαχία με τον Max Verstappen. H πρόοδος της W12 είναι τεράστια και οι δύο ομάδες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιο από τα δύο μονοθέσια έχει το μεγαλύτερο εύρος πιθανής εξέλιξης.

Τεράστιο ρόλο θα παίξει και η χρήση των ελαστικών, με τις δύο ομάδες να έχουν δυνατά και αδύνατα σημεία. Η Red Bull είναι στην αρχή ενός stint δυνατή στο να φέρνει τα ελαστικά στην κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ η Mercedes έχει καλύτερη διαχείριση στο τέλος ενός stint. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Στην Ισπανία θα δούμε την πρώτη καθαρή εικόνα δυναμικής των ομάδων, εφόσον δεν επηρεάσει τα πράγματα ο καιρός. Με βάση όμως την επιθυμία προσήλωσης στο 2022 δεν αποκλείεται η εικόνα αυτή να μείνει μέχρι το τέλος της σεζόν. Βέβαια αξίζει να τονιστεί πως τα διαφορετικά χαρακτηριστικά μονοθεσίων θα παίζουν το δικό τους ρόλο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα γίνουμε μάρτυρες μιας τρομερής σεζόν και είμαστε ακόμα στην αρχή της. Επόμενη στάση το GP Ισπανίας το τριήμερο 7-9 Μαΐου.

Στάθης Κοκκορόγιαννης

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles