spot_img

GP Ιταλίας QP: O Sainz στην pole με εκπληκτικό γύρο

O Carlos Sainz ήταν ο πρωταγωνιστής στο QP του GP Ιταλίας κατακτώντας την pole position μπροστά στους οπαδούς της Scuderia Ferrari.

Ο Carlos Sainz πήρε την πρώτη του pole position μετά το GP ΗΠΑ το 2022 στο «σπίτι» της Ferrari, με τους φανατικούς υποστηρικτές της ιταλικής ομάδας να ξεσπούν σε πανηγύρια στις κερκίδες.

Η Ferrari επέστρεψε δυναμικά μετά το μέτριο τριήμερο στην Ολλανδία και το Zandvoort, με τον Carlos Sainz να φέρνει στην κορυφή των χρόνων τη Scuderia Ferrari. Ο Ισπανός οδηγός κατέκτησε την πρώτη του pole position για το 2023 και την 4η στην καριέρα του. Ο Sainz «έσπασε» τα χρονόμετρα, σημειώνοντας χρόνο στο 1:20.294, νικώντας μόλις για 0,013s τον εν ενεργεία Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Max Verstappen με Red Bull Racing. Ο Charles Leclerc (+0,067s) ήταν κοντά στο να συμπληρώσει ένα μεγάλο θρίαμβο για την ιταλική ομάδα, όμως έμεινε στην 3η θέση. Ο George Russell (Mercedes) και ο Sergio Perez (Red Bull Racing) συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

Ο Alex Albon με Williams ήταν εντυπωσιακός για μία ακόμα φορά, τερματίζοντας στην 6η θέση, ενώ θα μπορούσε να βρίσκεται και ψηλότερα. Ο Oscar Piastri έφερε τη McLaren στην 7η θέση, με τον teammate του, Lando Norris, να βρίσκεται στην 9η. Ο Lewis Hamilton (Mercedes) βρέθηκε ανάμεσά τους στην 8η θέση, ενώ ο Fernando Alonso με Aston Martin έκλεισε την πρώτη δεκάδα.

Η Alpha Tauri βελτιώθηκε, όμως έμεινε εκτός Q3, με το Yuki Tsunoda να καταλήγει στην 11η και το Liam Lawson στη 12η θέση. Ο Nico Hulkenberg με Haas έμεινε στη 13η θέση, ενώ ο Valtteri Bottas με Alfa Romeo περιορίστηκε στη 14η θέση. Ο Logan Sargeant με Williams έκανε ένα λάθος στην τελευταία του προσπάθεια κι ήταν μόλις 15ος.

Ο Zhou Guanyu με Alfa Romeo αποκλείστηκε από το Q1, μένοντας στη 16η θέση. Η Alpine είχε πολύ κακή ημέρα, με τον Pierre Gasly να ξεπερνά μόλις για 0,003s τον Esteban Ocon στις θέσεις 17 και 18 αντίστοιχα. Την κατάταξη συμπλήρωσαν οι Kevin Magnussen (Haas) και Lance Stroll (Aston Martin).

Ακούστε το νέο μας podcast για τη Formula 1 με την ανάλυση του Grand Prix Ολλανδίας. 

Q1

Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος στην έναρξη της διαδικασίας, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος στους 28 και 40 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς των κατατακτηρίων, οι οδηγοί θα συμπληρώσουν χρόνους σε αυτή την περίοδο μόνο με hard ελαστικά. Με τον  αρχικό χρόνο του Verstappen να διαγράφεται για παραβίαση ορίων πίστας, ο Albon ήταν για την ώρα στην πρώτη θέση, με τους Russell και Perez να έπονται.

Η πρώτη προσπάθεια του Sainz έφερε τον Ισπανό στην 4η θέση, ενώ οι Leclerc και Hamilton ήταν μόλις στις θέσεις 8 και 9. Η νέα προσπάθεια του Verstappen ήταν στο 1:21.573, με τον Ολλανδό να τίθεται επικεφαλής της κατάταξης. Με το χρονόμετρο να δείχνει 7 λεπτά για τη λήξη του Q1, η τελική πεντάδα είχε τους Gasly, Piastri, Hulkenberg, Ocon και Stroll.

Η Scuderia Ferrari ανέβηκε με το Sainz στην 3η και το Leclerc στην 4η θέση, ενώ ο Norris έκανε με τη σειρά του τον 4ο ταχύτερο χρόνο. Στα τελευταία λεπτά ο Albon έκανε το 2ο χρόνο, ενώ ο Zhou είδε το χρόνο του να διαγράφεται λόγω παραβίασης ορίων της πίστας. Ο οδηγός της Alfa Romeo έπεσε στη 16η θέση και μαζί με τους Gasly, Ocon, Magnussen και Stroll τέθηκαν εκτός συνέχειας των κατατακτηρίων.

Q2

Στη δεύτερη περίοδο οι οδηγοί βγήκαν όλοι στην πίστα με medium ελαστικά, όπως ορίζουν οι κανονισμοί για τις κατατακτήριες αυτό το τριήμερο. Ο Verstappen σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:21.035, με τους Albon και Perez να έπονται. Η Ferrari, όμως, απάντησε, με το Sainz να κατεβαίνει στο 1:20.991, ενώ ο Leclerc ήταν παράλληλα στην 3η θέση.

Από την άλλη πλευρά, εκτός της δεκάδας βρίσκονταν οι Hulkenberg, Hamilton, Lawson, Sargeant και Bottas. Ο οδηγός της Mercedes-AMG ανέφερε έλλειψη πρόσφυσης στην ενδοεπικοινωνία. Στα τελευταία 2 λεπτά οι 15 οδηγοί βγήκαν στην πίστα για μία τελευταία προσπάθεια, εν μέσω μεγάλης κίνησης.

Ο Hamilton ανέβηκε στην 5η θέση, ενώ ο Leclerc ανέβηκε στην κορυφή, όμως τον διαδέχθηκε άμεσα ο Verstappen με χρόνο 1:20.937. Αντίθετα, εκτός δεκάδας έμειναν οι Tsunoda, Lawson, Hulkenberg, Bottas και Sargeant, με τις κατατακτήριες να λαμβάνουν τέλος για τους εν λόγω οδηγούς.

Q3

Η μάχη για την pole position ανάμεσα στους 10 οδηγούς που συνεχίζουν στη διαδικασία έγινε με soft ελαστικά. Η πρώτη τους προσπάθεια έφερε τη Ferrari στο 1-2, με το Sainz να προηγείται κατά 0,032s του teammate του, Leclerc! Ο Verstappen ήταν στην 3η θέση, με το Russell να έπεται στην 4η και τον Albon να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Ο Perez ήταν στην 6η θέση, η McLaren είχε τους Norris και Piastri στις θέσεις 7 και 8 αντίστοιχα, ενώ οι Hamilton και Alonso συμπλήρωναν την κατάταξη.

Στα τελευταία λεπτά του Q3, οι οδηγοί βγήκαν στην πίστα για μία τελευταία προσπάθεια για την pole position. Ο Sainz πήρε μία πανάξια pole κατεβαίνοντας στο 1:20.294, με το Verstappen να ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,013s. Ο Leclerc συμπλήρωσε την καταπληκτική ημέρα της Ferrari στην 3η θέση, ενώ ο Russell ανέβασε τη Mercedes στην 4η θέση. Ο Perez συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα, μπροστά από τον Albon. Η McLaren είχε τους Piastri και Norris στις θέσεις 7 και 9 αντίστοιχα, με το Hamilton να βρίσκεται ανάμεσά τους στην 8η θέση. Ο Alonso περιορίστηκε στη 10η θέση.

Αποτελέσματα QP GP Ιταλίας

Image

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles