spot_img

GP Μ. Βρετανίας QP: Ο Sainz για πρώτη φορά στην pole position

O Carlos Sainz ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Μ. Βρετανίας, παίρνοντας την παρθενική pole position της καριέρας του.

Ο Carlos Sainz σημείωσε στο φινάλε του Q3 τον ταχύτερο χρόνο και πήρε την πρώτη του pole position μετά από 150 αγώνες στη Formula 1. Οι Verstappen και Leclerc συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα.

Η βροχή που ξεκίνησε πριν τις κατατακτήριες στην πίστα του Silverstone και συνεχιζόταν στη διάρκεια της διαδικασίας ήταν αρκετή για να κάνει απρόβλεπτη την εξέλιξη της μάχης των οδηγών με τα χρονόμετρα. Ο Max Verstappen με Red Bull φαινόταν να είναι το μεγάλο φαβορί για την pole position, έχοντας βρεθεί στην κορυφή στις πρώτες δύο περιόδους και για μεγάλο διάστημα του Q3. Ωστόσο, στην τελευταία του προσπάθεια δε βελτίωσε το χρόνο του, όπως και ο Charles Leclerc, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Carlos Sainz να βρεθεί στην κορυφή. Ο Ισπανός οδηγός της Ferrari κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο σε κατατακτήριες της Formula 1 μετά από 150 αποτυχημένες προσπάθειες και θα εκκινήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του από την pole position.

Στο πλάι του Sainz θα βρεθεί ο Max Verstappen με Red Bull Racing, ενώ ο Charles Leclerc (3η θέση) με Ferrari ήταν μπροστά από τον Sergio Perez (4η θέση) με Red Bull Racing στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης. Η τρίτη σειρά εκκίνησης έχει βρετανικό «χρώμα», με το Lewis Hamilton με Mercedes να είναι μπροστά από το Lando Norris με McLaren στις θέσεις 5 και 6 αντίστοιχα. Ο Fernando Alonso με Alpine ήταν στην 7η θέση, με τον George Russell με Mercedes να έπεται στην 8η θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Guanyu Zhou με Alfa Romeo και Nicholas Latifi με Williams, δύο ευχάριστες εκπλήξεις.

Η Alpha Tauri έμεινε εκτός δεκάδας, πέφτοντας «θύμα» των καιρικών συνθηκών του Q2. Ο Pierre Gasly βρέθηκε στην 11η και ο Yuki Tsunoda στη 13η θέση. Ανάμεσά τους στη 12η θέση ήταν ο Valtteri Bottas με Alfa Romeo. Οι Daniel Ricciardo με McLaren και Esteban Ocon με Alpine ήταν χειρότεροι από τους teammates τους και ολοκλήρωσαν τις κατατακτήριες στις θέσεις 14 και 15 αντίστοιχα.

Ο Alex Albon με Williams δεν είχε θετική επίδοση, καθώς βρέθηκε στη 16η θέση, μένοντας εκτός από το Q1. Οι βρόχινες συνθήκες δε βοήθησαν τη Haas, με τον Kevin Magnussen στη 17η και το Mick Schumacher στη 19η θέση. Η Aston Martin ήταν η αρνητική έκπληξη της διαδικασίας, έχοντας τον Sebastian Vettel στη 18η και το Lance Stroll στην τελευταία θέση.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Καναδά.

Q1

Για δεύτερο συνεχόμενο αγωνιστικό τριήμερο, οι κατατακτήριες ξεκίνησαν με βρεγμένο οδόστρωμα και τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος στους 16 και 21 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα.

Τα μονοθέσια βγήκαν άμεσα στην πίστα με intermediate ελαστικά, θέλοντας να προλάβουν την πίστα με όσο γίνεται λιγότερο νερό. Ο Leclerc τέθηκε για πολύ λίγο επικεφαλής στα πρώτα λεπτά, με τους χρόνους να πέφτουν διαρκώς και με μεγάλο ρυθμό. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως για δευτερόλεπτα ο Albon με Williams βρισκόταν στην 3η θέση! Η πίστα γινόταν όλο και πιο γρήγορη καθώς τη διέσχιζαν οι οδηγοί με τα intermediate ελαστικά, με τους Verstappen και Leclerc να ανταλλάσσουν συνεχώς ταχύτερους γύρους.

Εκτός των δύο πρώτων, οι Sainz, Russell και Alonso συμπλήρωναν την πρώτη πεντάδα, ενώ στο τέλος της κατάταξης βρίσκονταν οι Stroll, Vettel, Tsunoda, Ricciardo και Schumacher, με 5:30 λεπτά να απομένουν για το τέλος της περιόδου.

Ο Verstappen ήταν ο πρώτος που κατέβηκε στο 1:39.975, με τους Hamilton και Sainz να έπονται στην πρώτη τριάδα. Στο φινάλε, ο Ολλανδός έπεσε μέχρι το 1:39.129, με το Leclerc να είναι στη 2η θέση στα 0,717s πίσω του. Στην πεντάδα βρέθηκαν οι Russell, Sainz και Hamilton. Στις πίσω θέσεις, οι Tsunoda, Ricciardo κατάφεραν να περάσουν στο Q2, με το Latifi να «πετάει» οριακά εκτός συνέχειας τον teammate του Albon. Στις τέσσερις τελευταίες θέσεις βρίσκονταν οι Haas με τις Aston Martin.

Οι οδηγοί που αποκλείστηκαν από το Q1 ήταν οι Albon, Magnussen, Vettel, Schumacher, Stroll.

Q2

Από νωρίς βγήκαν όλοι οι οδηγοί στην πίστα με νέο σετ intermediate ελαστικών, με τη Red Bull Racing να κινείται ταχύτερα όλων. Ο Verstappen βρισκόταν 1s μπροστά από τον Perez στο 1-2 της αυστριακής ομάδας, με τους Hamilton, Russell να είναι πίσω τους, πριν ο Norris σημειώσει το 2ο ταχύτερο χρόνο. Ο Leclerc απάντησε παίρνοντας προσωρινά την πρώτη θέση, με τους Verstappen και Hamilton να κινούνται άμεσα ταχύτερα από το Μονεγάσκο.

Όπως και στο Q1, έτσι και στα πρώτα λεπτά αυτής της περιόδου η κατάταξη άλλαζε συνεχώς. Ο Sainz ανέβηκε στην 4η θέση, αφήνοντας στην τελική πεντάδα τους Gasly, Bottas, Tsunoda, Ricciardo και Ocon, με το Latifi να βρίσκεται στη 10η θέση! Η ένταση της βροχής αυξήθηκε στα τελευταία 5 λεπτά και δεν άλλαξε την κατάταξη των χρόνων.

Εκτός συνέχειας των κατατακτηρίων έμειναν οι Gasly, Bottas, Tsunoda, Ricciardo και Ocon.

Q3

Οι δέκα οδηγοί που έμειναν για τη μάχη της pole position έκαναν αρχικά την είσοδό τους στην πίστα με intermediate ελαστικά, με τους Alonso και Latifi να έχουν χρησιμοποιημένο σετ. Ο Verstappen ήταν ιδιαίτερα γρήγορος, όμως έκανε ένα λάθος στο sector 3 και δεν ολοκλήρωσε ανταγωνιστικό γύρο. Στις πρώτες προσπάθειες, η τριάδα είχε τους Alonso, Zhou και Norris! Η πίστα και πάλι είχε ραγδαία βελτίωση, με το Leclerc να κινείται ταχύτερα όλων στο 1:44.844 και το Verstappen να κάνει λάθος και να βρίσκεται μόλις 0,043s πίσω του. Οι Alonso, Perez και Hamilton συμπλήρωναν, προς ώρας, την πρώτη πεντάδα.

Ο Ολλανδός πήρε άμεσα πίσω την πρώτη θέση, κατεβαίνοντας στο 1:42.996, ενώ η κατάταξη άλλαζε και πάλι συνεχώς. Οι οδηγοί βελτίωναν τις προσπάθειές τους συνεχώς, με την κορυφή να αλλάζει χέρια μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο οδηγός που έκανε την έκπληξη ήταν ο Sainz, ο οποίος γύρισε στο 1:40.983, με τους Leclerc και Verstappen να μη βελτιώνουν τις προσπάθειές τους και να βρίσκονται πίσω του στις θέσεις 2 και 3 αντίστοιχα. Ο Perez ανέβηκε στην 4η θέση, μπροστά από τους Βρετανούς Hamilton και Norris. Ο Alonso ήταν στην 7η θέση, με τους Russell, Zhou και Latifi να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Αποτελέσματα QP GP Μ. Βρετανίας

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles