Ο οδηγός με τις περισσότερες προσπεράσεις στη φετινή σεζόν της Formula 1 θα λάβει ειδικό βραβείο, έπειτα από επίσημη ανακοίνωση του σπορ.
Στις 24 Αυγούστου η Formula 1 ανακοίνωσε ένα νέο βραβείο, το οποίο θα λάβει ο οδηγός με τις περισσότερες προσπεράσεις στο τέλος της χρονιάς. Αποκάλυψε δε, σχετικά με αυτό, ότι πρώτος στη σχετική κατάταξη είναι ο οδηγός της Aston Martin, Sebastian Vettel, μετά από 11 αγώνες.
Διαβάστε επίσης: Σαν Σήμερα στην Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό
Εκ πρώτης όψεως, αυτό είναι κάτι μη αναμένομενο. Ο Vettel τερμάτισε 5 φορές φέτος σε θέση υψηλότερη από αυτή που εκκινούσε, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν 11 από τους 19 συναθλητές του με καλύτερη επίδοση στον αντίστοιχο τομέα. Σε αριθμούς, ο Γερμανός οδηγός κερδίζει 1,2 θέσεις ανά αγώνα. Έτσι, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν έχει καταφέρει να κρατήσει τις θέσεις που κερδίζει στη διάρκεια των αγώνων. Γενικότερα, το ερώτημα που επικρατεί είναι: πόσες θέσεις κερδίζει ένας οδηγός σε κάθε αγώνα, ανεξάρτητα από το αν καταφέρει να τις κρατήσει; Αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η μεθοδολογία που “κρύβεται” πίσω από το βραβείο “Crypto.com Overtake Award”.
Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Ουγγαρίας.
Για τον υπολογισμό των προσπεράσεων η Formula 1 χρησιμοποιεί “mini-sectors”, που ανάλογα με το μήκος της πίστας κυμαίνονται από 20 μέχρι 25. Σε κάθε “mini-sector” ελέγχει τις θέσεις των μονοθεσίων, για να διαπιστώσει αν έχει γίνει κάποιο προσπέρασμα. Αν σε δύο διαδοχικά “mini-sectors” αλλάζει η θέση κάποιων οδηγών, τότε αυτό θεωρείται προσπέρασμα. Βέβαια, για να μετρηθούν μόνο τα προσπεράσματα εντός πίστας, έχουν προστεθεί διάφορες εξαιρέσεις. Πιο συγκεκριμένα, αν ένας οδηγός έχει έξοδο, ατύχημα, είσοδο στα pits ή γενικότερα βραδυπορεί για οποιοδήποτε λόγο, αν χάσει κάποια θέση, αυτή δε θα μετράει σαν προσπέρασμα.
Επομένως, η διαδικασία καταμέτρησης έχει αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, δε βασίζεται στα δεδομένα μέσω GPS ή στην κάλυψη μέσω καμερών. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Formula 1, υπάρχουν σκέψεις και για εφαρμογή “χειροκίνητου ελέγχου”, ώστε να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα για κάθε οδηγό.
Τα προσπεράσματα του πρώτου γύρου συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση. Σε αυτή την κατηγορία, ο Kimi Raikkonen έχει 30 προσπεράσματα συγκριτικά με τον πρωτοπόρο της γενικής κατάταξης, Vettel, που έχει 18, ένα λιγότερο από τον ομόσταυλο Lance Stroll που έχει 19.
Το συγκεκριμένο σύστημα καταμέτρησης, βέβαια, έχει και τις αδυναμίες του. Σε περίπτωση που γίνει στιγμιαία ένα προσπέρασμα, αλλά ανακτηθεί άμεσα η θέση από τον οδηγό, είναι ερωτηματικό αν θα καταγράψει το σύστημα το γεγονός σαν διπλό προσπέρασμα ή όχι. Αυτό εξαρτάται από τις σχετικές θέσεις των οδηγών στη νοητή γραμμή των διαδοχικών “mini-sectors”.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του racefans.net, τα προσπεράσματα που θα κριθούν ως παράνομα από τους αγωνοδίκες, θα καταμετρηθούν στο νούμερο του εκάστοτε οδηγού που θα το επιχειρήσει. Ομοίως, θα μετρήσουν και τα προσπεράσματα ενός οδηγού, εάν αυτός αποκλειστεί. Αυτό παίζει ρόλο στο σκορ του Sebastian Vettel, καθώς μετράνε κανονικά τα 9 προσπεράσματα που έκανε στο GP Ουγγαρίας. Η καταμέτρηση των προσπεράσεων τα οποία εκ των υστέρων δεν μετράνε στα επίσημα αποτελέσματα, μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην κατάταξη του “Crypto.com Overtake Award”.
Το φίλαθλο κοινό της Formula 1 περιμένει την αναλυτική λίστα με τα σκορ και των 20 οδηγών. Εκτός από το ότι θα απαντηθεί το ερώτημα “Ποιος είναι ο κυρίαρχος του σπορ στα προσπεράσματα;”, θα φανερώσει και τις δυσκολίες που συναντώνται στον ορισμό ενός προσπεράσματος.
Δείτε το GP Αυστρίας για το πρωτάθλημα Formula 3 του iFL.