spot_img

Σαν σήμερα, 26 Αυγούστου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1934 έλαβε χώρα το πρώτο GP Ελβετίας, στην πίστα του Bremgarten κοντά στη Βέρνη. Προηγήθηκε ένας υποστηρικτικός αγώνας για αυτοκίνητα μικρής ισχύος και διαστάσεων, με τον κύριο αγώνα προδιαγραφών Grand Prix να πραγματοποιείται αργότερα μέσα στην ημέρα. Η νίκη για τον πρώτο μικρό αγώνα κατέληξε στην MG του Richard Seaman, με τον Hans Stuck της Auto Union να επικρατεί στο κύριο event από την pole position. Τα γεγονότα αυτά ωστόσο επισκιάστηκαν από τον θάνατο του Hugh Hamilton. Ο Βρετανός συγκρούστηκε με ένα δέντρο με σχεδόν 150 km/h, όταν η Maserati 8CM παρουσίασε αστοχία στο εμπρός-αριστερό ελαστικό σχεδόν δύο χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Η νεκροψία έδειξε πως ο Hamilton είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς λίγο πριν χάσει τον έλεγχο.

Σαν σήμερα, επίσης το 1934, γεννήθηκε στο Roanoke της Virginia ο James Hylton, ένας από τους πιο έμπειρους ιδιώτες οδηγούς στην ιστορία του NASCAR. Ο Αμερικανός είχε εκκινήσει σε 601 αγώνες στην μεγάλη κατηγορία από το 1964 έως το 1993 και κατέκτησε δύο νίκες στα ‘70s, στο Richmond και την Talladega. Έκτοτε περιορίστηκε σε σποραδικές συμμετοχές κυρίως για τις μικρότερες κατηγορίες του ARCA και επικεντρώθηκε στη διεύθυνση της επώνυμης αγωνιστικής του ομάδας, ολοκληρώνοντας την καριέρα του το 2013, στα 79 του χρόνια. Δυστυχώς σκοτώθηκε άδοξα τον Απρίλιο του 2018 μαζί με τον γιο του, έπειτα από ένα παράξενο τροχαίο δυστύχημα κοντά στο Carnesville της Georgia.

Σαν σήμερα το 1939 πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος αγώνας αυτοκινήτων πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Πάρκο του Crystal Palace στη Μεγάλη Βρετανία, σε μια περιοχή κατεχόμενη από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Οι αγώνες επέστρεψαν εκεί το 1953, με την μικρή πίστα να φιλοξενεί αγώνες διαφόρων ειδών και να συγκεντρώνει υψηλό αριθμό θεατών για σχεδόν δυο δεκαετίες. Ο τελευταίος αγώνας υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε το 1972 για την Formula 2, με την πίστα να φιλοξενεί μικρές τοπικές διοργανώσεις έως το 1974. Ωστόσο, το Ανώτατο Συμβούλιο του Λονδίνου αποφάσισε να κλείσει οριστικά την πίστα λόγω των χαμηλών επιπέδων ασφάλειάς της για τα όλο και πιο γρήγορα αγωνιστικά της εποχής.

Σαν σήμερα το 1973, ο αδικοχαμένος Mark Donohue κέρδισε άνετα στην πίστα του Road America για το πρωτάθλημα Can-Am, οδηγώντας την πανίσχυρη Porsche 917/30 της Penske Racing. Έτσι, κατέκτησε την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στη σεζόν, χτίζοντας τις βάσεις για μια εύκολη κατάκτηση του τίτλου. Οι άλλες δύο θέσεις του βάθρου καταλήφθηκαν επίσης από αγωνιστικά της Porsche, με δεύτερο τον Jody Scheckter και τρίτο τον George Follmer.

Σαν σήμερα το 1979, ο Gilles Villeneuve επιβεβαίωσε την ταυτότητα του ως ένας ατρόμητος και θαρραλέος οδηγός, αρνούμενος πεισματικά να εγκαταλείψει από το GP Ολλανδίας. Ο Καναδός της Ferrari ήταν επικεφαλής του αγώνα μέχρι τον 47ο γύρο, όταν και έχασε τον έλεγχο. Δύο γύρους αργότερα, το πίσω-αριστερό ελαστικό έσκασε και ο Villeneuve έχασε ξανά τον έλεγχο, καταλήγοντας στην αμμοπαγίδα. Επέμεινε και επέστρεψε εντυπωσιακά στα pits έχοντας τον τροχό ουσιαστικά κρεμάμενο από το πλαίσιο, αλλά η ανάρτηση είχε υποστεί πλέον τόσο μεγάλη ζημιά που η ομάδα τον απέσυρε. Έχοντας προηγηθεί στους πρώτους γύρους, ο Alan Jones της Williams ξανατέθηκε επικεφαλής και κατέκτησε εύκολα τη νίκη, με τον Jody Scheckter να ανακάμπτει από την 19η θέση στην εκκίνηση και να τερματίζει δεύτερος στην έτερη Ferrari. Το βάθρο έκλεισε από τον Jacques Laffite της Ligier, ενώ ο πεπειραμένος ομόσταυλος Jacky Ickx κατέληξε 5ος για τους τελευταίους του βαθμούς στην F1.

Σαν σήμεραΔιαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 25 Αυγούστου στην F1 και τον μηχανοκίνητου αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1984, η McLaren έκανε το 1-2 στο GP Ολλανδίας με τον Alain Prost να κερδίζει, τον Niki Lauda να τον ακολουθεί και το βάθρο να ολοκληρώνεται από τον Nigel Mansell της Lotus. Παράλληλα, η ομάδα του Woking κατέκτησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών για πρώτη φορά μετά το 1974, με τρεις αγώνες να απομένουν. Στο μεταξύ, δύο μέρες μετά το πέρας του event επισημοποιήθηκε η συμφωνία του Ayrton Senna με την ομάδα της Lotus, με το τριετές συμβόλαιό του να ξεκινά το 1985. Η διοίκηση της Toleman, προφανώς ενοχλημένη από το γεγονός πως δεν ενημερώθηκε ποτέ για την εξέλιξη αυτή, αντικατέστησε τον νεαρό Βραζιλιάνο με τον Pierluigi Martini ενόψει του GP Ιταλίας.

Σαν σήμερα το 1990, η δράση του GP Βελγίου για την F1 χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά δύο φορές πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, εξαιτίας πολλαπλών ατυχημάτων. Η πρώτη εκκίνηση επηρεάστηκε από δύο συγκρούσεις στην πρώτη στροφή μεταξύ Nelson Piquet/Nigel Mansell και Stefano Modena/Satoru Nakajima, ενώ η δεύτερη εκκίνηση είδε τον Paolo Barilla να συγκρούεται άσχημα στην Eau Rouge και να γεμίζει με θραύσματα την πίστα στο σχετικό σημείο. Όταν κύλησαν επιτέλους ομαλά τα πράγματα μετά την τρίτη εκκίνηση, ο αείμνηστος Ayrton Senna έκανε περίπατο από την pole position και επικράτησε της Ferrari του Alain Prost, προεκτείνοντας παράλληλα το προβάδισμά του στη βαθμολογία οδηγών. Το βάθρο έκλεισε από τον ομόσταυλο του Senna στη McLaren, Gerhard Berger, με τον Maurício Gugelmin να τερματίζει 6ος για την Leyton House και να βαθμολογείται για μοναδική φορά στη σεζόν με την μετριότατη CG901.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, επίσης το 1990, γράφτηκε ιστορία στη Φινλανδία και στο Rally Χιλίων Λιμνών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (WRC), καθώς η νίκη του event κατέληξε για πρώτη φορά σε μη-Σκανδιναβό οδηγό. Συγκεκριμένα, ο θρυλικός Carlos Sainz Sr. είχε οδηγήσει ένα Toyota Celica GT-Four τέταρτης γενιάς με συνοδηγό τον συμπατριώτη Luis Moya και μαζί ξεπέρασαν για 19 δευτερόλεπτα ένα Mitsubishi Galant VR-4 που οδήγησε ο ντόπιος ήρωας και νικητής του 1981, Ari Vatanen. Στην τρίτη θέση, σχεδόν 5 λεπτά πιο πίσω, ολοκλήρωσε ένα δεύτερο Galant με τους Σουηδούς Kenneth Eriksson και Staffan Parmander.

Σαν σήμερα το 1995, ο νυχτερινός αγώνας 500 γύρων του Bristol προσέφερε ίσως το μεγαλύτερο στιγμιότυπο της σεζόν για την μεγάλη κατηγορία του NASCAR, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Terry Labonte και Dale Earnhardt Sr. Ο “Intimidator” ήρθε αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες και ευτράπελα από τους πρώτους κιόλας γύρους. Αρχικά είχε μεταφερθεί στο πίσω μέρος του grid έπειτα από μια σύγκρουση που οδήγησε εκτός αγώνα τον Rusty Wallace, ενώ αργότερα συγκρούστηκε με τον Derrike Cope και αποκόμισε ζημιές στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου του, χάνοντας πολύ χρόνο στα pits. Ωστόσο, κατάφερε να ανακάμψει δαιμονιωδώς και, με την είσοδο στον τελευταίο γύρο, πλησίαζε απειλητικά τον επικεφαλής Labonte. Μάλιστα τον έσπρωξε βγαίνοντας από την τελευταία στροφή, με τον Labonte τελικά να κερδίζει για 0,1 δευτερόλεπτα έχοντας χάσει ήδη τον έλεγχο. Το αυτοκίνητο τράκαρε άσχημα στον τοίχο, με την Hendrick Motorsports να το μεταφέρει όπως και να’χει στην καθιερωμένη ζώνη απονομής για να γιορτάσει.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1996 ανακοινώθηκε το τέλος μιας άκρως επιτυχημένης και διαχρονικής συνεργασίας μεταξύ McLaren και Philip Morris, με την καπνοβιομηχανία της West να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της ομάδας από το 1997 μέχρι και το 2005. Μέσα στα 23 χρόνια συνεργασίας τους στην F1, οι McLaren και Marlboro κατέκτησαν 9 πρωταθλήματα οδηγών, 7 πρωταθλήματα κατασκευαστών και κέρδισαν σε 96 Grand Prix.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2001, το GP Τσεχίας του Brno για τα 500cc του παλιού MotoGP προσέφερε μια εντυπωσιακή μονομαχία ανάμεσα στους Valentino Rossi και Max Biaggi, η οποία δυστυχώς ολοκληρώθηκε πρόωρα και άδοξα. Ο Ιταλός της Marlboro Yamaha, παρόλο που είχε καταγράψει νέο ρεκόρ πίστας ώστε να εκκινήσει από την pole position, έπεσε στον 12ο γύρο και πρόλαβε να ανακάμψει μέχρι την 10η θέση. Έτσι, ο «Γιατρός» έμεινε μόνος του στην πρωτοπορία και επικράτησε της Repsol Honda του Àlex Crivillé για 3,3 δευτερόλεπτα. Η τρίτη θέση του βάθρου καταλήφθηκε από τον Loris Capirossi της Honda Pons.

Σαν σήμερα το 2007, οι ελπίδες του rookie Lewis Hamilton για έναν ονειρικό παγκόσμιο τίτλο στην F1 άρχισαν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, ύστερα από ένα κλατάρισμα ελαστικού του στο GP Τουρκίας. Ο Βρετανός της McLaren έμοιαζε φαινομενικά να οδεύει προς μια άνετη τρίτη θέση, μπροστά από τον ομόσταυλο και συν-διεκδικητή Fernando Alonso, μέχρι που κλάταρε απροσδόκητα το εμπρός-δεξί ελαστικό στην στροφή 9. Τελικά ολοκλήρωσε μόλις στην 5η θέση και ο Alonso προβιβάστηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, ενώ η Ferrari έκανε το 1-2 με νικητή τον Felipe Massa για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Istanbul Park, μπροστά από τον Kimi Räikkönen.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, επίσης το 2007, διεξήχθη ένας αγώνας 2 ωρών και 45 λεπτών στον Καναδά και την πίστα του Mosport, στα πλαίσια του ένατου γύρου για το Αμερικανικό Πρωτάθλημα Αγώνων Αντοχής (ALMS). Το event εξελίχθηκε σε μια κόντρα ανάμεσα στα δύο επαναστατικά Audi R10 TDI LMP1 και τις δύο Porsche RS Spyder LMP2 της Penske Racing. Τελικά, μετά τη συμπλήρωση 125 γύρων, η νίκη κατέληξε στην Porsche #7 των Romain Dumas/Timo Bernhard, με δεύτερο το Audi #1 των Rinaldo Capello/Allan McNish και τρίτη την Porsche #6 των Sascha Maassen και Ryan Briscoe. Η Chevrolet κυριάρχησε στην κατηγορία GT1 κάνοντας το 1-2 με τις εργοστασιακές συμμετοχές της, όπως και η Ferrari στην GT2. Η νικητήρια Corvette C6.R οδηγήθηκε από τους Johnny O’Connell/Jan Magnussen, ενώ η F430 GT από τους Mika Salo/Jaime Melo.

Σαν σήμερα το 2012, η μάχη για τον τίτλο στο MotoGP απέκτησε νέο ενδιαφέρον, καθώς ο Dani Pedrosa επικράτησε εντυπωσιακά του Jorge Lorenzo για τη νίκη στο Brno της Τσεχίας και μείωσε τη μεταξύ τους διαφορά στους 13 βαθμούς. Οι δύο Ισπανοί ξεκίνησαν να ασκούν πίεση ο ένας στον άλλον κυρίως στο δεύτερο μισό του αγώνα, ξεκινώντας μια φοβερή κόντρα προσπερασμάτων στον τελευταίο γύρο. Ο άσσος της Repsol Honda ανέκτησε αμέσως την πρωτοπορία έπειτα από μια φιλόδοξη κίνηση του Lorenzo και είχε καλύτερη έξοδο από την τελευταία στροφή, ώστε να κατακτήσει την τρίτη του νίκη στη σεζόν για 0.178 δευτερόλεπτα. Οι δύο δορυφορικές Yamaha Tech 3 ολοκλήρωσαν έναν καλό αγώνα για την ομάδα, με τους Cal Crutchlow και Andrea Dovizioso να τερματίζουν στις θέσεις 3 και 4.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2018, το GP Βελγίου της F1 διεξήχθη έχοντας μια (τεχνικά) καινούρια ομάδα στο grid, καθώς η Force India γλύτωσε τη διάλυση κατά την καλοκαιρινή διακοπή ύστερα από την πλήρη εξαγορά της στην οποία προέβη ο επιχειρηματίας Lawrence Stroll, μέσω μιας εταιρείας του ονόματι Racing Point UK Ltd. Η αναδιαρθρωμένη πλέον ομάδα σημείωσε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, καθώς οι Sergio Pérez και Esteban Ocon τερμάτισαν στις θέσεις 5 και 6 για τους πρώτους βαθμούς της Racing Point. Πιο μπροστά, ο Sebastian Vettel επέστρεψε στις επιτυχίες έπειτα από δύο απογοητευτικές εμφανίσεις σε Γερμανία και Ουγγαρία, προσπερνώντας τον poleman Lewis Hamilton για να κατακτήσει την 52η νίκη του στην F1 – μάλιστα ξεπέρασε τον Alain Prost και τέθηκε τρίτος στη σχετική λίστα οδηγών. Ο Γερμανός της Ferrari και ο Βρετανός της Mercedes πλαισιώθηκαν στο βάθρο από τον Max Verstappen της Red Bull.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα, επίσης το 2018, το GP Μεγάλης Βρετανίας ακυρώθηκε για όλες τις κατηγορίες του MotoGP καθώς η βροχή διατηρήθηκε έντονη και αμείωτη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας έτσι αδύνατη τη διεξαγωγή αγώνων με ασφάλεια. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ακυρώθηκε αγώνας για την μεγάλη κατηγορία μετά το GP Μαλαισίας του 2011 –τότε είχε σκοτωθεί ο Marco Simoncelli–, ενώ ήταν επίσης η πρώτη φορά που ακυρώθηκαν οι αγώνες όλων των κατηγοριών μετά το 1980 και το GP Αυστρίας – τότε ενεπλάκησαν απαγορευτικές συνθήκες χιονόπτωσης στην πίστα του Salzburgring.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles