spot_img

Η Ferrari ζητά την αύξηση του budget cap

Στην Scuderia Ferrari πιστεύουν πως πολύ σύντομα οι ομάδες του grid θα έρθουν αντιμέτωπες με τις οικονομικές δυσκολίες και περιορισμούς του budget cap.

Ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί καν το πρώτο μισό της φετινής σεζόν του Πρωταθλήματος της Formula 1, υπάρχει μεγάλη ανησυχία αναφορικά με το κόστος των ομάδων. Το 2022 είναι η δεύτερη χρονιά στην οποία οι ομάδες καλούνται να περιορίσουν τα έξοδά τους. Επιπλέον, παρά το γεγονός πως έπρεπε να διαθέσουν αρκετά χρήματα στην εξέλιξη της νέας γενιάς μονοθεσίων το budget cap μειώθηκε περεταίρω στα 140 εκατομμύρια δολάρια. 

Η παγκόσμια οικονομία όμως στα πλαίσια της πανδημίας του Covid-19, αλλά και λόγω του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Ferrari, Mattia Binotto, τον φαινόμενο του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες.   

«Πιστεύω δεν είναι σωστό η τύχη μιας ομάδας στο Πρωτάθλημα να καθορίζεται από το budget cap. Είναι πραγματικά κρίμα για το άθλημα, γιατί από την φύση του βασίζεται στον ανταγωνισμό εντός πίστας και στο τεχνικό κομμάτι. Ακόμα σαν κανονισμός είναι πολύ καινούριος και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιουργεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δίνει πιο δίκαιες ευκαιρίες για όλες τις ομάδες ή πως η Πρωταθλήτρια ομάδα ήταν και αυτή με τα περισσότερα έξοδα. Για μένα η μόνη λύση είναι να αυξηθεί το budget cap».  

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Μονακό.

Η εφαρμογή του budget cap ήταν μια ακόμα προσπάθεια της FIA να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις στην απόδοση των μονοθεσίων. Οι ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή του Πρωταθλήματος μπορούν εύκολα να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε αναβαθμίσεις καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν. Αντίθετα, οι πιο μικρές ομάδες με λιγότερους χορηγούς και επενδυτές δυσκολεύονται πολλές φορές όχι απλά να φέρουν αναβαθμίσεις, αλά και οριακά να ολοκληρώσουν την σεζόν. 

Τις απόψεις του Binotto συμμερίζεται και ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Christian Horner, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν το φαινόμενο του πληθωρισμού.

«Με τις τιμές παγκοσμίως να αυξάνονται κατά μέσο όρο σχεδόν 6% τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ήμασταν προετοιμασμένοι για την μείωση του budget cap και για τα νέα μονοθέσια, αυτό όμως ήταν απρόσμενο». 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 10 με 12 Ιουνίου, η Formula θα βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν για το 8ο γύρο του Πρωταθλήματος.       

Δείτε το μεγάλο τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος Formula G.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles