spot_img

«Κοκορομαχία» ανάμεσα στις Ferrari και Red Bull για το budget cap

Οι Ferrari και Red Bull Racing μάχονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Formula 1 το 2022, με το budget cap να αποτελεί έναν ακόμα περιορισμό στην προσπάθειά τους να εξελίξουν τα μονοθέσιά τους.

Η Formula 1 έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια κανονισμούς που περιορίζουν τα έξοδα των ομάδων, στην προσπάθειά της να αυξήσει τον ανταγωνισμό στο άθλημα. Αυτό επηρέασε κυρίως τις κορυφαίες ομάδες, οι οποίες ανέκαθεν δε δίσταζαν να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για να κατακτήσουν το Πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν. Πλέον, έχουν υπόψη τους το γεγονός πως πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτική διαχείριση των πόρων τους, γνωρίζοντας το πόσο αυστηρό είναι το πλαίσιο των οικονομικών κανονισμών.

Αυτό που δεν αλλάζει, ωστόσο, στη Formula 1 είναι οι κατηγορίες μεταξύ των ομάδων για παραβίαση των κανονισμών. Μέχρι πρότινος, αυτές περιορίζονταν στο σχεδιασμό των μονοθεσίων, όπου για παράδειγμα οι εύκαμπτες πτέρυγες ή μία ασυνήθιστα υψηλή τελική ταχύτητα κινούσαν υποψίες. Με την εφαρμογή του budget cap, υπάρχουν υποψίες στα paddock για το κατά πόσο συμμορφώνονται οι ομάδες στην εφαρμογή των οικονομικών κανονισμών.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Μαϊάμι.

Στη μάχη της κορυφής, η Red Bull Racing είναι η ομάδα που έχει φέρει μέχρι τώρα αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις. Αντίθετα, η Ferrari έχει εστιάσει στη βελτιστοποίηση του αρχικού της project, με το πρώτο μεγάλο πακέτο αναβαθμίσεων να έρχεται στο GP Ισπανίας για την ιταλική ομάδα. Ο επικεφαλής της ομάδας με έδρα το Maranello, Mattia Binotto, εξέφρασε την απορία του για το ποσό που έχει επενδύσει μέχρι στιγμής η Red Bull Racing στην εξέλιξη της RB18. Η πλευρά της Ferrari εκτιμά πως η αυστριακή ομάδα δε θα μπορέσει να την ακολουθήσει στην εξέλιξη του μονοθεσίου λόγω του budget cap. Για το σκοπό αυτό, η ιταλική ομάδα προειδοποίησε τη FIA να παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της Red Bull Racing.

Ο Mattia Binotto στο πλαίσιο του GP Εμίλια-Ρομάνια, πάντως, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη FIA για την εφαρμογή των κανονισμών:

«Εμπιστεύομαι απόλυτα την FIA, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για εντελώς καινούριους κανονισμούς. Όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πάντα υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αν αυτοί ερμηνευτούν κατάλληλα. Αυτό δε σημαίνει πως υπάρχουν γκρίζες ζώνες, όμως έχει να κάνει με τον τρόπο που οι ίδιες οι ομάδες μπορεί να διαβάζουν, να κατανοούν ή να ερμηνεύουν τους κανονισμούς».

Photo: Redbullconentpool.com

Ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Christian Horner, είχε δηλώσει πριν την έναρξη της σεζόν πως οφείλουν να κινηθούν στρατηγικά στο πώς θα επενδύσουν στην εξέλιξη μέσα στη χρονιά. Είχε τονίσει, επίσης, πως χρειάζεται να γίνουν πιο επιλεκτικοί στις τελικές τους αποφάσεις, σκεπτόμενοι το κόστος αυτών.

Μπορείτε πλέον να ακούτε την εκπομπή Slipstream στο Spotify. Πατήστε εδώ και κάντε follow την εκπομπή μας για τη Formula 1.

Η πιθανότητα το Πρωτάθλημα του 2022 στη Formula 1 να κριθεί μέσω νομικής μάχης για την εφαρμογή του budget cap στην εξέλιξη του μονοθεσίου δεν είναι αντιπροσωπευτική για το άθλημα. Ο Παγκόσμιος Τίτλος, σε επίπεδο ομάδων, πάντα συσχετιζόταν με το κατά πόσο αυτές θα πετύχουν την κορυφαία απόδοση από τεχνολογικής πλευράς. Παράλληλα, όμως, η διοργανώτρια αρχή οφείλει να εξασφαλίσει το δίκαιο ανταγωνισμό (fair play) ανάμεσα στις ομάδες και να εκμηδενίσει τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα.

Δείτε το GP Monza για το Ελληνικό Πρωτάθλημα Formula G.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles