Η F1 εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρνει λιγότερα ελαστικά στα Grand Prix από το 2022, ως μέρος του προγράμματος ώστε να γίνει φιλικότερη στο περιβάλλον.
Στο πρωτάθλημα του 2021, οι ομάδες έχουν στη διάθεσή τους 13 σετ ελαστικών, εκτός των μονοθεσίων που προκρίνονται στο Q3, οι οποίοι παίρνουν ένα έξτρα σετ στην τελευταία περίοδο των κατατακτήριων δοκιμών. Εκτός αυτών, τα βασικά ελαστικά βροχής που έχουν οι οδηγοί στη διάθεσή τους είναι 4 σετ ενδιάμεσων και 3 σετ βρόχινων ελαστικών. Αυτό το σύστημα σκέφτεται να το αλλάξει η Formula 1, ωστόσο θα υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος για να διαπιστωθεί αν αποδίδει μία τέτοια αλλαγή, όπως γίνεται φέτος με το sprint qualifying.
Διαβάστε επίσης: Σαν Σήμερα στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό
Ο διευθυντής της Formula 1, Ross Brawn, εξέφρασε την πρόσθεση της διοργανώτριας αρχής του αθλήματος να εφαρμόσει “δοκιμαστικά” κάποιες ιδέες, για τις οποίες αμφιβάλλουν αν πρέπει να τις επεκτείνουν σε όλους τους αγώνες της σεζόν.
Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το προϊόν μας με αρκετούς τρόπους. Τα Logistics (σύνολο λειτουργιών για μεταφορά εξοπλισμού) και η χρήση ελαστικών είναι ένας από τους τομείς που εξετάζουμε. Επομένως, ελπίζουμε πως το 2022 θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε ορισμένα τριήμερα όπου θα έχουμε διαθέσιμα λιγότερα σετ ελαστικών για κάθε οδηγό. Πιστεύουμε πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό χωρίς να επηρεάσουμε το θέαμα.
Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με τις προβλέψεις του GP Μεξικού.
Πριν προχωρήσει η Formula 1 με αυτό το “δοκιμαστικό” μέτρο, ο Brawn ξεκαθάρισε πως θα εξετάσουν όλες τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν.
Ο Tim Goss, ειδικότερα, στο τεχνικό τμήμα της FIA, δουλεύει εδώ και καιρό πολύ σκληρά με την Pirelli και τις ομάδες. Ο στόχος είναι να προκύψει συμφωνία για το πώς θα προσεγγίσουν ένα νέο τρόπο χρησιμοποίησης ελαστικών στη διάρκεια ενός τριημέρου, προκειμένου να μειωθούν οι ποσότητές τους. Οι συζητήσεις τους είναι σε καλό δρόμο και νομίζω πως θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε σε ορισμένα τριήμερα την επόμενη σεζόν και να το αξιολογήσουμε γενικότερα. Αν το σύστημα αυτό έχει θετικό αντίκτυπο, τότε θα το υιοθετήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον ή μπορεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή του.
Η Formula 1 εξετάζει διάφορους τρόπους για να βελτιώσει το προϊόν της, εκτός από τους τεχνικούς κανονισμούς. Εμφανίζεται, πάντως, αρκετά επιφυλακτική με τις όποιες αλλαγές και θέλει πρώτα να σιγουρέψει τη χρησιμότητά τους πριν τις θεσπίσει εξ’ ολοκλήρου.
Δείτε το GP Άμπου Ντάμπι για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα F1.