spot_img

Ο άθλος του Stroll είναι άξιος θαυμασμού

Ο Lance Stroll έκανε κάτι που ελάχιστοι θα το επιχειρούσαν. Η συμμετοχή του στο GP Μπαχρέιν ήταν ένας άθλος και η προσπάθειά του να επιστρέψει ηρωική.

Το ξεκίνημα του 2023 δεν ξεκίνησε και με τον καλύτερο τρόπο για τον Lance Stroll καθώς στις 18 Φεβρουαρίου, μόλις μερικές μέρες πριν τις χειμερινές δοκιμές, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια προπόνησης με ποδήλατο στην Ισπανία. Αν και οι τραυματισμοί του στην αρχή χαρακτηρίστηκαν ως “μικροί” ο Καναδός οδηγός αναγκάστηκε να χάσει το τριήμερο δοκιμών στην πίστα του Σακχίρ, την θέση του οποίο αναπλήρωσε ο Felipe Drugovic. Οι μέρες περνούσαν και δεν είχαμε καμία επίσημη πληροφόρηση από την Aston Martin ούτε για την πορεία ανάρρωσης του Stroll ούτε και κατά πόσο θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Grand Prix Μπαχρέιν.

Η ενημέρωση για τη συμμετοχή του στον αγώνα ήρθε κυριολεκτικά μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι ελεύθερες δοκιμές, συνέχιζε όμως να επικρατεί μια μυστικοπάθεια αναφορικά με τους τραυματισμούς του.

Ο 24χρονος οδηγός της Aston Martin στη Formula 1 έκανε την εμφάνισή του στο Μπαχρέιν με προστατευτικά επιθέματα στους καρπούς, που επιβεβαίωναν κάποιες φήμες που είχαν διαρρεύσει μερικές ώρες πριν από διάφορες πηγές πως χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση στα χέρια. Εντός πίστας ήταν ξεκάθαρο πως ο Stroll δυσκολευόταν αρκετά να στρίψει το μονοθέσιο ειδικά στις γρήγορες στροφές της πίστας. Όταν μάλιστα οι μηχανικοί του έδωσαν οδηγίες να ακολουθήσει καλύτερη γραμμή στην στροφή 1 για να έχει καλύτερη είσοδο στην στροφή 2, τον ακούσαμε να απαντά χαρακτηριστικά στο team radio.

«Δεν μπορώ. Δεν μπορώ καθόλου με τα χέρια μου».

Ακούστε την εκπομπή Slipstream #109 για την F1, με την ανάλυση του Grand Prix Μπαχρέιν.

Επιπλέον, μετά το τέλος των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής οι κάμερες τον έδειξαν να μην μπορεί να βγει μόνος του από το μονοθέσιο και χρειάστηκε την βοήθεια των μηχανικών. Τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία για την κατάστασή του και πολλοί φοβούνταν πως μπορεί να επιβαρυνθεί σοβαρά η υγεία του αν αγωνιστεί και να ρισκάρει το υπόλοιπο της σεζόν. Η FIA όμως έχει αυστηρά κριτήρια για να διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα των οδηγών της, τα οποία όπως υποστηρίζεται πληρούσε ο νεαρός οδηγός δίνοντάς του το πράσινο φως για την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος.

Με το αγωνιστικό πακέτο της AMR23 να είναι ξεκάθαρα το δεύτερο ταχύτερο μονοθέσιο του αγωνιστικού τριημέρου με τους Stroll και Fernando Alonso να έχουν μια πολύ δυνατή παρουσία εντός πίστας. Ο Stroll στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου πέρασε στο Q3 και σημείωσε τον 8ο ταχύτερο γύρο. Στον αγώνα της Κυριακής είχε δυνατές μονομαχίες με τα δυο “Μαύρα Βέλη” της Mercedes-AMG και τερμάτισε στην 7η θέση ανάμεσα στους Lewis Hamilton και George Russell.

Η αλήθεια για την σοβαρότητα των τραυματισμών του ήρθε σε πρόσφατη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Στην περιγραφή της δημοσίευσης ευχαρίστησε τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό για την βοήθειά τους, η οποία ήταν πολύτιμη ώστε να καταφέρει να επανέλθει τόσο σύντομα στην αγωνιστική δράση.

Photo: Aston Martin

Όπως αποκάλυψε υπέστη κάταγμα του σκαφοειδούς οστού και μετατόπιση οστού στον δεξί, δυο κατάγματα στον αριστερό καρπό ενώ είχε κάταγμα στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού. Δυο εικοσιτετράωρα αργότερα μπήκε στο χειρουργείο και όπως βλέπουμε στις ακτινογραφίες της ανάρτησης τοποθετήθηκαν βίδες στα σημεία του κατάγματος στο δεξί καρπό. Δυστυχώς όμως, η επούλωση των υπόλοιπων καταγμάτων θα έπρεπε να γίνει με φυσικό τρόπο, η οποία όμως στα συγκεκριμένα σημεία είναι αρκετά δύσκολη και απαιτητική καθώς τα άκρα του σώματος δεν έχουν καλή αιμάτωση. Από εκεί και μετά ο Stroll μάχονταν ενάντια στο χρόνο με στόχο να έχει όσο πιο γρήγορη αποκατάσταση γίνεται. Συγκεκριμένα, ο γιατρός που πραγματοποίησε την επέμβαση, Dr. Javier Mir, τόνισε πως με την κατάλληλη αποθεραπεία θα είναι σε θέση να αγωνιστεί ξανά στο Grand Prix Σαουδικής Αραβίας δηλαδή μετά από τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες.

Ο Stroll όμως απέδειξε το πάθος και την αγάπη του για τη Formula 1 και κόντρα στις πιθανότητες κατάφερε να επιστρέψει στη δράση μέσα σε μόλις δώδεκα μέρες. Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό ζούσε και ανέπνεε για την οδήγηση. Κάθε λεπτό της ημέρας ήταν αφιερωμένη στην αποκατάσταση φυσιοθεραπεία, παγοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ειδική διατροφή που θα μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής και η λίστα απλά δεν τελειώνει. Στο σημείο αυτό, και εκ προσωπικής μου πείρας, μπορώ με σιγουριά να πω ότι ο Stroll θα ήταν θαύμα αν μπορούσε να κρατήσει σταθερά το πιρούνι μέσα σε δώδεκα μέρες, πόσο μάλιστα να αγωνιστεί σε ένα από τα πιο απαιτητικά Πρωταθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μπορεί να τον είδαμε χαμογελαστό και χαρούμενο, ειδικά με την βελτιωμένη απόδοση της Aston Martin, πάω όμως στοίχημα πως πίσω από το χαμόγελο αυτό κρύβονταν πολύς πόνος. Σε τραυματισμούς αυτή της φύσης και υπό την πίεση και καταπόνηση που δέχονται οι οδηγοί ακόμα και τα πιο ισχυρά παυσίπονα έχουν πολύ χαμηλή επίδραση.

Αυτό που πέτυχε στο Grand Prix Μπαχρέιν ήταν ένας πολύ μεγάλος άθλος για το Stroll και δείχνει πόσο αφοσιωμένος είναι τόσο στη ομάδα όσο και στην καριέρα του. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ευχόμαστε να ολοκληρώσει τη σεζόν του 2023 ομαλά χωρίς περαιτέρω τραυματισμούς.

Δείτε το GP Βραζιλίας για το ελληνικό πρωτάθλημα Formula G.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Εύα Καλαντίδη

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles