spot_img

Rally Dakar ΕΔ10: Μία ακόμη πρωτιά για Loeb

O Sebastien Loeb κατέκτησε ακόμη μία νίκη στο Rally Dakar του 2023 επικρατώντας στην ΕΔ10, ενώ στις μοτοσικλέτες η μάχη για τη νίκη έχει μετατραπεί σε θρίλερ.

Η  εδ10 του 45ου Rally Dakar μπορεί να ήταν η μικρότερη σε αγωνιστικά χιλιόμετρα, μόλις 114, όμως οι αγωνιζόμενοι κάλυψαν συνολικά 623 και πήραν μία πρώτη γεύση από το περίφημο Empty Quarter.

Ενόψει των δύο μαραθώνιων ειδικών διαδρομών στην απεραντοσύνη της ερήμου, ο Σεμπαστιέν Λεμπ έκανε χατ τρικ φτάνοντας συνoλικά τις τέσσερις νίκες σε δέκα ειδικές, στις μοτοσικλέτες γίνεται… κόλαση ενώ στα φορτηγά, το φαβορί τέθηκε εκτός μάχης μετά από δυστύχημα. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Αυτοκίνητα

Ο Σεμπαστιέν Λεμπ (Bahrain Raid Xtreme) ήταν ταχύτερος για ξανά, αυτή τη φορά οργώνοντας τους αμμόλοφους σε μία ημέρα που ξεκίνησε στη Χαράντ και ολοκληρώθηκε στη Σεϊμπά της Σαουδικής Αραβίας. Ο Αλσατός ήταν 3 λεπτά ταχύτερος από τον Ματίας Έκστρομ με το μοναδικό Audi RS Q e-tron E2 που έχει μείνει στη μάχη και 5 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα από τον Λούκας Μοράες της Overdrive Racing. Έτσι, ροκάνισε τη διαφορά από τον Βραζιλιάνο στα 15 λεπτά κι ακόμα ελπίζει για τη δεύτερη θέση στη γενική.

Όσο για την κορυφή, είναι ρεζερβέ για τον Νάσερ Αλ-Ατίγια παραμένει πολύ μακριά. Ο Καταριανός που αγωνίζεται με το Toyota Hilux της Gazoo Racing, αποφεύγει τα ρίσκα, ήταν τέταρτος σήμερα και διατηρεί συνολικό προβάδισμα 81 λεπτών.

Μοτοσικλέτες

Δεύτερη νίκη για τον Ρος Μπραντς της Hero Motorsports στους δύο τροχούς, συνολικά επτά οδηγοί έχουν μοιραστεί τις πρωτιές στις εννέα ειδικές που έχουν γίνει! Τον ακολούθησαν στα 21 δευτερόλεπτα ο Γάλλος Αντριέν φαν Μπεβερέν της Monster Energy Honda κι στα 30 ο Μάικλ Ντόχερτι της HT Rally Raid Husqvarna.

 

Τέταρτος με απόσταση 1 λεπτού από τον πρώτο ήταν ο Κέβιν Μπεναβίντες με Red Bull KTM, πλασάρισμα που του επέτρεψε να περάσει στην κορυφή της γενικής κατάταξης! Κι αυτό διότι ο Σκάιλερ Χόουζ της Husqvarna και ο Τόμπι Πράις της Red Bull KTM έχασαν αμφότεροι έδαφος, σημειώνοντας μόλις τον 15ο και τον 16ο χρόνο αντίστοιχα!

Έτσι ο Αμερικανός είναι 89 δευτερόλεπτα πίσω από τον Μπεναβίντες και ο Αυστραλός 130, την ώρα που ο Μπεβερέν ακολουθεί στο δεκάλεπτο!

T3-T4-Quad

Δεύτερη κερδισμένη ειδική για τον Σεθ Κιντέρο της Red Bull Off-Road Junior Team στα Lightweight Prototypes (T3), με τον Ιγκνάσιο Κασάλε να τον ακολουθεί για λογαριασμό της X-Raid Yamaha.

Όμως στη γενική εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι ο Βέλγος Γκιγιόμ ντε Μεβιού της GRally Team. Σχεδόν οκτώ λεπτά πίσω του είναι ο Όστιν Τζόουνς της Red Bull Off-Road Junior Team ενώ ο τρίτος Κιντέρο είναι μία ώρα μακριά.

Στα T4 ταχύτερος ήταν o Ισπανός Ζεράρ Φαρές Γιουέλ της South Racing Can-Am, όμως είναι ο τέταρτος σήμερα Ρόκας Μπατσιούσκα της Red Bull Can-Am που κρατάει τα ηνία στη γενική. Ωστόσο ο Λιθουανός έχει ανταγωνισμό με άλλα τέσσερα πληρώματα εντός 11 λεπτών.

Όσο για τις «γουρούνες», είχαμε το γνώριμο μοτίβο. Διαφορετικός νικητής, αυτή τη φορά ο Βραζιλιάνος Μαρσέλο Μεδέιρος της Taguatur Racing Team, ίδιο αφεντικό. O Αλεξάντρ Ζιρού της Yamaha Racing – SMX ήταν πέμτος, όμως ο Γάλλος παραμένει το ακλόνητο φαβορί, αφού είναι σχεδόν 80 λεπτά μπροστά!

Φορτηγά

Στην κατηγορία βαρέων-βαρών έχουμε αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή και ο λόγος ήταν δραματικός. Χθες ο Αλές Λοπρές της Instaforex Loprais Praga ενεπλάκη σε δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο Ιταλού θεατή, πράγμα για το οποίο ενημερώθηκε στο φινάλε της ημέρας.

Συγκλονισμένος, αποσύρθηκε και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, πήγε στις τοπικές αρχές για κατάθεση για το συμβάν. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τους μεγάλους του αντιπάλους.

Παρότι τους πήρε τη νίκη στην ειδική ο Νεοζηλανδός Πασκάλ ντε Μπάαρ (Riwald Dakar Team), είναι τα δύο πληρώματα της Team De Rooy Iveco με τους Ολλανδούς Γιάνους Φαν Κάστερεν και Μάρτιν Φαν ντεν Μπρινκ που κάνουν το 1-2.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream #104 για τον κόσμο της Formula 1.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord
Πηγή: Gazzetta.gr

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles