spot_img

Σαν σήμερα, 1 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1959, η ιστορική οβάλ πίστα της Daytona άνοιξε επισήμως τις πύλες της για το αγωνιστικό κοινό, σχεδόν 6 χρόνια μετά την έμπνευση της ιδέας από τον δημιουργό του NASCAR, Bill France Sr. Μετά το πέρας των απαραίτητων διαπραγματεύσεων και τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων, η κατασκευή της πίστας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1958, με τον πρώτο της αγώνα να λαμβάνει χώρα σαν σήμερα. Ο πρώτος αγώνας 500 μιλίων του NASCAR πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες αργότερα και πλέον έχει καθιερωθεί ως το πιο περιβόητο event για τους αγώνες stock αυτοκινήτων.

Σαν σήμεραΜε αφορμή την Daytona, σαν σήμερα το 1970 ολοκληρώθηκε ο ιστορικός αγώνας 24 ωρών στην πίστα αυτή. Νικήτρια αναδείχθηκε η #2 Porsche 917 της ομάδας JWA, η οποία μάλιστα έκανε το 1-2 στο ντεμπούτο της στο συγκεκριμένο event. Το οδηγικό πλήρωμα των νικητών αποτελούταν από τον Μεξικανό Pedro Rodríguez, τον Φινλανδό Leo Kinnunen και τον Βρετανό Brian Redman. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Redman εκκίνησε τον αγώνα με το πρώτο αυτοκίνητο της ομάδας δίπλα στον Jo Siffert, αλλά άλλαξε στην έτερη Porsche στο μέσον του αγώνα, καταγράφοντας έτσι το όνομά του τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θέση. Ο συγκεκριμένος αγώνας σήμανε και την αρχή της απόλυτης κυριαρχίας της Porsche 917 στους αγώνες αντοχής, κυριαρχία που εν τέλει σταμάτησε ελάχιστα χρόνια αργότερα λόγω αναθεώρησης των τεχνικών κανονισμών.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1985, οι θρύλοι των αγώνων rally Ari Vatanen και Walter Röhrl προσέφεραν μια συγκλονιστική μονομαχία στο Rally Μόντε Κάρλο, για το άνοιγμα της αυλαίας στην σεζόν του WRC. Ο Φινλανδός της Peugeot έφτιαξε μια εμφατική διαφορά στο πρώτο σκέλος του rally, αλλά έχασε πολύ χρόνο μετά από λάθος του συνοδηγού του, Terry Harryman. Το δίδυμο τιμωρήθηκε με 8 λεπτά ποινής και έμεινε σχεδόν 5 πίσω από τον Γερμανό οδηγό της Audi. Από εκείνο το σημείο, ο Vatanen οδήγησε σαν δαιμονισμένος για να κλείσει την ψαλίδα. Τελικά, στην 27η από τις 34 Ειδικές Διαδρομές, ανέκτησε την πρωτοπορία και πήρε την πρώτη του νίκη στο Μόντε Κάρλο, αφήνοντας τον Röhrl πίσω του για πάνω από 5 λεπτά.

Σαν σήμερα το 1998, ο δημοφιλής Nigel Mansell επέστρεψε στους αγώνες ταχύτητας με έναν ενδιαφέρων τρόπο, μοιραζόμενος ένα Ford Escort με τον Φινλανδό θρύλο Ari Vatanen στις 24 ώρες του Chamonix, ενός αγώνα rally στους χιονισμένους πρόποδες του Mont Blanc και των Γαλλικών Άλπεων. Μια σειρά ζημιών στο αυτοκίνητο απέτρεψε το πλήρωμα από την εμφάνισή του στον τελικό, όπου επικράτησε ο άσσος του Rally Ντακάρ Stéphane Peterhansel.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2006, ο θρύλος του MotoGP Valentino Rossi πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο τεστ F1 με την Scuderia Ferrari, στη Βαλένθια και την πίστα Ricardo Tormo. Ο Ιταλός είχε ήδη κάνει ιδιωτικές δοκιμές με την ομάδα στο παρελθόν, αλλά τώρα πήρε την ευκαιρία του να συγκριθεί και με άλλους οδηγούς του grid. Μετά το πέρας της πρώτης ημέρας λόγω βροχής, η δεύτερη αποδείχθηκε αρκετά πιο παραγωγική. Ο Rossi έκανε πολλούς γύρους οδηγώντας μια F2004 με ελαφρώς μειωμένη ισχύ και έκλεισε τη διαδικασία στη 12η θέση της κατάταξης χρόνων. Δεδομένου του γεγονότος πως ελάχιστοι οδηγοί χρησιμοποίησαν τα τότε καινούρια τους μονοθέσια, η επίδοση αυτή σίγουρα δεν θεωρείται ευκαταφρόνητη. Ο «Γιατρός» ήταν σχεδόν 2 δευτερόλεπτα πιο αργός από τους ομόσταυλους Michael Schumacher και Felipe Massa, αλλά ξεπέρασε οδηγούς όπως ο Robert Kubica, ο Juan Pablo Montoya και ο Jarno Trulli.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles