spot_img

Σαν σήμερα, 11 Απριλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1908 γεννήθηκε ο Robert O’Brien. Ελάχιστες πληροφορίες παρατίθενται για τη ζωή και την αγωνιστική του καριέρα, με τον O’Brien να εμφανίζεται ξαφνικά στον χώρο των σπορ αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, στις αρχές των ‘50s. Μάλιστα, το 1952 είχε τερματίσει τέταρτος στις 12 ώρες του Sebring οδηγώντας μια Ferrari 166MM μαζί με τον Richard Cicurel. Εκμεταλλευόμενος κάποιες διασυνδέσεις του στο Βέλγιο, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και δανείστηκε μια Simca-Gordini T15 από τον Johnny Claes της Ecurie Belge για να τρέξει στο GP Βελγίου της ίδιας χρονιάς. Ο αγώνας αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολος, καθώς η επικίνδυνη χάραξη 14 χιλιομέτρων του Spa-Francorchamps κατακλύστηκε από μια έντονη νεροποντή. Εκκινώντας 22ος και τελευταίος, ο O’Brien οδήγησε σταθερά και τερμάτισε 14ος, έξι γύρους πίσω από τον νικητή Alberto Ascari. Ένας μη-πρωταθληματικός αγώνας στο Grenzlandring της Γερμανίας και μερικές εμφανίσεις στο SCCA των ΗΠΑ έως τα ‘60s πλαισιώνουν την υπόλοιπη καριέρα του μυστηριώδους αυτού οδηγού.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 10 Απριλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1926 γεννήθηκε ένας άλλος Αμερικανός οδηγός, ο Pete Lovely. Υπήρξε κατά κύριο λόγο ένας ενθουσιώδης οδηγός σπορ αυτοκινήτων, λαμβάνοντας συμμετοχή σε ποικίλες αγωνιστικές διοργανώσεις ανά τις ΗΠΑ, καθώς και σε αγώνες vintage αυτοκινήτων έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Μάλιστα, το 1957 στέφθηκε νικητής στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πίστα της Laguna Seca. Επίσης, έδωσε σποραδικά το παρόν στη Formula 1 οδηγώντας κυρίως ιδιωτικά μονοθέσια της Lotus, μεταξύ αυτών και ένα υβρίδιο του μοντέλου 69, ένα μονοθέσιο F2 με κινητήρα προδιαγραφών F1 της Cosworth· εκκίνησε σε 7 Grand Prix στο διάστημα 1959-1971, αλλά δεν μπόρεσε να βαθμολογηθεί. Ο Lovely είχε επεκταθεί και στον τομέα των επιχειρήσεων πριν εμπλακεί με τους αγώνες, διατηρώντας για πολλά χρόνια επιχειρήσεις που σχετίζονταν με πωλήσεις αυτοκινήτων της Volkswagen, καθώς και με αποκαταστάσεις παλιών αγωνιστικών αυτοκινήτων. Ο γιος του Lovely, Chris, καθιερώθηκε στις ΗΠΑ και το IndyCar ως αξιοσέβαστος μηχανικός.

Σαν σήμερα το 1952 γεννήθηκε στο Reigate του Surrey ο δημοφιλής δημοσιογράφος της Formula 1, Peter Windsor. Ο Βρετανός είχε κάνει όνομα στο χώρο της δημοσιογραφίας από τα τέλη των 1970s, έχοντας εργαστεί στο εβδομαδιαίο περιοδικό Autocar με την επιμέλεια της στήλης για τα μηχανοκίνητα σπορ. Το 1985, χάρη στη μεγάλη φιλική του σχέση με τον οδηγό Nigel Mansell, ανέλαβε τη θέση του διευθυντή χορηγών στην ανερχόμενη ομάδα της Williams. Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν του 1986, υπήρξε συνεπιβάτης στο μεγάλο τροχαίο που άφησε τετραπληγικό τον αείμνηστο Sir Frank Williams. Μεσολάβησε μία παρενθετική του θητεία ως γενικός διευθυντής του βρετανικού τμήματος της Ferrari πριν επιστρέψει στην ομάδα από το Grove, δίνοντας στα επόμενα χρόνια το παρόν σε πολλές πίστες σε όλο τον κόσμο για να παίρνει συνεντεύξεις από οδηγούς και άλλους παράγοντες της Formula 1. Παράλληλα συνέχισε το συγγραφικό του έργο.

Σαν σήμερα το 1976, ο αείμνηστος James Hunt στέφθηκε νικητής για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια στο BRDC International Trophy, έναν μη-πρωταθληματικό αγώνα F1 που λάμβανε χώρα στο Silverstone, με το event της συγκεκριμένης χρονιάς να αφιερώνεται στη μνήμη του θρυλικού Graham Hill. Ο Βρετανός κυριάρχησε κατά κράτος στο event, εκκινώντας από την pole position και ηγούμενος τον αγώνα μέχρι τον τερματισμό. Ο Vittorio Brambilla κυνήγησε τον Βρετανό της McLaren με μια March 761 και τελικά τερμάτισε δεύτερος, ενώ ο Jody Scheckter κατέλαβε την τρίτη θέση. Η Bete Hill, σύζυγος του αδικοχαμένου πρωταθλητή, απένειμε αυτοπροσώπως το ξεχωριστό τρόπαιο του event στον Hunt, ο οποίος ήταν πλέον το νέο ανερχόμενο αστέρι της Μεγάλης Βρετανίας στη Formula 1.

Σαν σήμερα το 1977, ο Σουηδός Björn Waldegaard επικράτησε στο Rally Σαφάρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC), οδηγώντας ένα Ford Escort δεύτερης γενιάς με συνοδηγό τον Hans Thorszelius. Το δίδυμο αυτό άφησε πίσω του το Datsun Violet των Rauno Aaltonen και Lofty Drews, καθώς και το Lancia Stratos των Sandro Munari και Piero Sodano.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα, επίσης το 1977, ο Άγγλος Brian Henton κέρδισε έναν αγώνα στην πίστα του Thruxton στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής F2, οδηγώντας ένα μονοθέσιο της Boxer· αυτή ήταν και η μοναδική νίκη για τον κατασκευαστή αυτόν στη διοργάνωση. Ο Henton οδήγησε ένα μοντέλο PR2 με κινητήρα της Hart και άφησε πίσω του την Ralt-BMW του Eddie Cheever και της ομάδας Project Four.

Σαν σήμερα το 1993, το Donington Park φιλοξένησε για πρώτη και τελευταία φορά έναν ιστορικό αγώνα της Formula 1, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού GP. Η βροχή έβαλε δύσκολα σε πολλούς οδηγούς, αλλά δημιούργησε ευκαιρίες για άλλους. Συγκεκριμένα, ο Ayrton Senna αψήφησε την κακή του εκκίνηση και αναρριχήθηκε από την πέμπτη στην πρώτη θέση πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος. Τελικά κέρδισε, αφήνοντας σχεδόν έναν γύρο πίσω τις πανίσχυρες Williams των Alain Prost και Damon Hill, παρόλο που έκανε συνολικά 7 pit stops. Μάλιστα, σε ένα από αυτά δεν ήταν έτοιμοι οι μηχανικοί του και έτσι συνέχισε μέσα στο pit lane με τέρμα γκάζι, καταγράφοντας τον ταχύτερο γύρο – δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη τα όρια ταχύτητας στα pits. Η ασύλληπτη οδήγηση του Senna επισκίασε την αξιοσημείωτη επίδοση του νεαρού συμπατριώτη του και πρωτοεμφανιζόμενου Rubens Barrichello, ο οποίος έχασε το βάθρο καθώς έμεινε από καύσιμα στους τελευταίους πέντε γύρους.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1999 έλαβε χώρα το GP Βραζιλίας για τη Formula 1, στην πίστα του Interlagos. Την παράσταση έκλεψε ο ντόπιος Rubens Barrichello, ο οποίος ηγήθηκε τον αγώνα για μερικούς γύρους οδηγώντας για τη μικρομεσαία ομάδα της Stewart και εκμεταλλευόμενος μια βραχυπρόθεσμη δυσλειτουργία στο κιβώτιο ταχυτήτων του Mika Häkkinen. Παρόλο που έθεσε τις βάσεις για ένα βάθρο μέσα στην πατρίδα του, ο Barrichello προδόθηκε από τον κινητήρα της Ford λίγο μετά τον μέσον του αγώνα. Ο Häkkinen επικράτησε του Michael Schumacher στην στρατηγική των pit stops και κατέκτησε τη νίκη, με την τρίτη θέση του βάθρου να καταλαμβάνεται από τον Heinz-Harald Frentzen. Ο οδηγός της Jordan στάθηκε τυχερός, καθώς είχε μείνει από καύσιμα στον τελευταίο γύρο, αλλά δεν έχασε θέσεις γιατί οι οδηγοί πίσω του είχαν ήδη δεχτεί γύρο από τους πρωτοπόρους.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2010 πραγματοποιήθηκε το GP Κατάρ στο νυχτερινό Lusail, για την πρεμιέρα της σεζόν στο MotoGP. Ο πρωταθλητής Valentino Rossi κατέκτησε τη νίκη, με τον poleman Casey Stoner να πέφτει στον έκτο γύρο και να εγκαταλείπει, βάζοντας τέλος σε ένα σερί τριών νικών στην πίστα αυτή. Στις μικρότερες κατηγορίες, η Moto2 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της αντικαθιστώντας την κατηγορία των 250cc με μοτοσικλέτες 600cc, βασισμένες στη Honda CBR600RR. Νικητής του αγώνα αυτού αναδείχθηκε ο Shoya Tomizawa. Αυτή έμελλε να είναι και η μοναδική νίκη του Ιάπωνα, καθώς σκοτώθηκε στην πίστα του Misano λίγους μήνες αργότερα για τον 12ο γύρο του πρωταθλήματος.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles