spot_img

Σαν σήμερα, 11 Οκτωβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1911 γεννήθηκε στο Μιλάνο ο Cirillo “Nello” Pagani, ένας πολύ ιδιαίτερος οδηγός στους δύο αλλά και τέσσερις τροχούς. Στην αγωνιστική του καριέρα μεταξύ 1928-1955, ο Ιταλός έγραψε ιστορία ως ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής του παλιού MotoGP στα 125cc (1949), τερματίζοντας παράλληλα δεύτερος στη μεγάλη κατηγορία 500cc. Στους αγώνες αυτοκινήτων, ο Pagani κατέκτησε δύο νίκες στο διάσημο Grand Prix του Pau (1947-1948) και κατέγραψε μία εμφάνιση στο νεοσύστατο πρωτάθλημα της F1 το 1950 – τερμάτισε 7ος στο GP Ελβετίας με μια πελατειακή Maserati 4CLT/48. Αργότερα εστίασε αποκλειστικά στα δίτροχα, διευθύνοντας την ασυναγώνιστη ομάδα της MV Agusta.

Σαν σήμερα το 1928 γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Alfonso de Portago, ένας χαρισματικός Ισπανός αριστοκράτης που, εκτός από οδηγός αγώνων, υπήρξε επιδέξιος και σε αθλήματα όπως η ιππασία και το αγωνιστικό έλκηθρο. Μάλιστα έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση ενός μεταλλίου στα πλαίσια της Χειμερινής Ολυμπιάδας του 1956. Ο de Portago αγωνίστηκε σε πέντε Grand Prix της F1 με τη Scuderia Ferrari, τερματίζοντας δεύτερος στο GP Μεγάλης Βρετανίας του 1956 έπειτα από έναν μοιρασμένο αγώνα με τον Peter Collins. Δυστυχώς σκοτώθηκε κάτω από ατυχέστατες συγκυρίες στο Mille Miglia της επόμενης χρονιάς μαζί με τον συνοδηγό του και άλλους 9 θεατές, κοντά στο χωριό Guidizzolo.

Σαν σήμερα το 1956 γεννήθηκε ο βετεράνος συνοδηγός του WRC, Derek Ringer. Από το 1987 έως και το 2008 έλαβε μέρος σε 74 events, με τα περισσότερα να τον βρίσκουν πλάι στον θρύλο Colin McRae. Οι δυο τους κέρδισαν 8 φορές για την ομάδα της Subaru και κατέκτησαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1995. Έγιναν έτσι το πρώτο βρετανικό δίδυμο που σημείωσε αυτό το επίτευγμα.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 10 Οκτωβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1957 γεννήθηκε στη Vincenza ο παλιός οδηγός αγώνων rally, Franco Cunico. Ο Ιταλός έδωσε σποραδικά το παρόν σε συνολικά 20 events του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (WRC) σε διάστημα δύο δεκαετιών, κατακτώντας τους πρώτους του βαθμούς στο Γύρο της Κορσικής το 1989 – τερμάτισε 7ος με ένα Ford Escort. Το 1991 ανέβηκε στο βάθρο όντας τρίτος στο ίδιο event και το 1993 κατέκτησε μια ανέλπιστη νίκη ως ιδιώτης, στο Rally Σαν Ρέμο. Στις επόμενες τρεις χρονιές καθιερώθηκε ως σταθερός πρωταγωνιστής του Ιταλικού Πρωταθλήματος Rally με τρεις τίτλους.

Σαν σήμερα το 1959 γεννήθηκε ο Αυστραλός θρύλος των αγώνων, Wayne Gardner. Κατά το διάστημα 1983-1992 αγωνίστηκε με τη Honda στην κορυφαία κατηγορία του παλιού MotoGP, κατακτώντας μάλιστα τον τίτλο το 1987. Συνολικά κέρδισε 18 Grand Prix και, μετά την αποχώρησή του από τη Honda το 1992, έστρεψε την προσοχή του στους αγώνες τεσσάρων τροχών. Οι αγώνες αυτοκινήτων τουρισμού ήταν το κύριο πεδίο δραστηριοποίησής του και τον είδαν να καταγράφει αξιοπρεπείς εμφανίσεις στην Αυστραλία και την Ιαπωνία. Ανέβηκε στο βάθρο για τον αγώνα 1000 χιλιομέτρων του Bathurst δύο φορές, ενώ το 1998 έκανε ένα πέρασμα από τις 24 ώρες του Le Mans χωρίς να τερματίσει.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1970, η Porsche εξασφάλισε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC), ύστερα από τη νίκη που κατέκτησαν οι Brian Redman και Jo Siffert στα 1000 χιλιόμετρα του Österreichring. Ο κινητήρας της #23 917K δεν λειτούργησε σωστά στα τελευταία 30 λεπτά του αγώνα και ο Siffert έχανε περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα ανά γύρο από τη δεύτερη Alfa Romeo T33/3 των Andrea de Adamich και Henri Pescarolo. Ωστόσο, η νίκη «κλειδώθηκε» όταν ο κινητήρας της Alfa Romeo έσπασε στον προτελευταίο γύρο. Ο Jacky Ickx κυριάρχησε στα πρώτα στάδια του event πριν η νέα του Ferrari 512M τεθεί εκτός με ηλεκτρικά προβλήματα.

Σαν σήμερα το 1987 γεννήθηκε ο άσσος των αγώνων rally, Mads Østberg. Ο Νορβηγός μετράει μέχρι σήμερα πάνω από 130 συμμετοχές σε events του WRC και έχει κερδίσει μόλις μία φορά: το Rally Πορτογαλίας του 2012, πίσω από το τιμόνι ενός Ford Fiesta. Ωστόσο έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός στις μικρότερες κατηγορίες, κατακτώντας τον τίτλο στην WRC2 το 2020.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2013 άφησε την τελευταία της πνοή η María de Villota, σε ηλικία μόλις 33 χρονών. Κόρη του πρώην οδηγού της F1 Emilio de Villota, η María έλαβε μέρος σε αγωνιστικές διοργανώσεις ποικίλων ειδών, όπως οι 24 ώρες της Daytona και η Superleague Formula. Το 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Lotus-Renault GP ως οδηγός δοκιμών, ενώ το 2012 μεταφέρθηκε στην ομάδα της Marussia F1. Στις 3 Ιουλίου του 2012, σε ένα ιδιωτικό τεστ στο αεροδρόμιο του Duxford, η de Villota συγκρούστηκε με ένα φορτηγό ενώ πραγματοποιούσε τις πρώτες της δοκιμές με το μονοθέσιο της Marussia. Αποκόμισε σοβαρά κρανιακά τραύματα και έχασε το δεξί της μάτι, αλλά εν τέλει οι γιατροί την έσωσαν. Δυστυχώς βρέθηκε νεκρή μερικούς μήνες αργότερα σε ξενοδοχείο της Σεβίλλης, εξαιτίας τραυμάτων νευρολογικής φύσεως που προκλήθηκαν από το ατύχημά της.

Σαν σήμερα το 2015, οι ήδη λιγοστές πιθανότητες του Nico Rosberg να κατακτήσει τον τίτλο στην F1 ουσιαστικά μηδενίστηκαν, όταν ένα πρόβλημα στο γκάζι ανάγκασε τον πρωτοπόρο Γερμανό να εγκαταλείψει μετά από 7 γύρους στο GP Ρωσίας. Μοιραία η νίκη κατέληξε στην έτερη Mercedes του Lewis Hamilton με δεύτερη τη Ferrari του Sebastian Vettel, ενώ η θέση για το τρίτο σκαλί του βάθρου κρίθηκε ανατρεπτικά στον τελευταίο γύρο. Ο Sergio Pérez βρισκόταν προσωρινά τρίτος πριν προσπεραστεί λίαν συντόμως από τους Φινλανδούς Valtteri Bottas και Kimi Räikkönen. Τελικά ο ‘Iceman’ επιχείρησε μια φιλόδοξη προσπέραση στη στροφή 4, βγάζοντας εκτός αγώνα τον συμπατριώτη του. Ο Pérez έκλεισε το βάθρο για την Force India και ο Räikkönen τερμάτισε 5ος με σπασμένη ανάρτηση, καταλήγοντας ύστερα 8ος έπειτα από επιβολή ποινής 30 δευτερολέπτων στον τελικό του χρόνο. Η Mercedes «κλείδωσε» έτσι το δεύτερό της Πρωτάθλημα Κατασκευαστών με τέσσερις αγώνες να απομένουν.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles