spot_img

Σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1924 γεννήθηκε ο Ken Kavanagh. Ο Αυστραλός σημείωσε μια αξιοπρεπέστατη πορεία στους αγώνες μοτοσικλετών κατά τη δεκαετία του ‘50. Το 1958 δοκίμασε να προκριθεί για το Grand Prix του Μονακό με μια Maserati 250F χωρίς να τα καταφέρει. Πήρε το πράσινο φως για να τρέξει στο Βέλγιο την ίδια χρονιά, αλλά ο κινητήρας του παρουσίασε βλάβη πριν την εκκίνηση.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1946 γεννήθηκε ο Renzo Zorzi. Ο Ιταλός έτρεξε σε 6 Grand Prix της F1 με τις ομάδες των Williams και Shadow, στο διάστημα μεταξύ 1975 και 1977. Το 1977 σημείωσε τον καλύτερο τερματισμό του, με μια 6η θέση στο GP Βραζιλίας.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα, επίσης το 1946, γεννήθηκε ο θρύλος των αγώνων, Emerson Fittipaldi. Ο Βραζιλιάνος έκανε το ντεμπούτο του στην F1 το 1970 στο Brands Hatch, με μια Lotus 49B. Αργότερα μέσα στη χρονιά πήρε την πρώτη από τις 14 νίκες του στην F1, κερδίζοντας στο Watkins Glen. Το 1972 έγινε ο νεότερος, τότε, παγκόσμιος πρωταθλητής και κατέκτησε έναν δεύτερο τίτλο το 1974, αυτή τη φορά με την McLaren. Μετά το πέρασμά του από την F1 εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α. και επικεντρώθηκε στο άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα CART. Αποσύρθηκε το 1996, μετά από μια άσχημη σύγκρουση στην οβάλ πίστα του Michigan. Συνολικά κέρδισε 22 αγώνες στο CART, με τις 2 από αυτές τις νίκες να έρχονται στο θρυλικό Indianapolis 500.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1948 γεννήθηκε ο Roelof Wunderink. Ο Ολλανδός κατέβηκε σε έξι Grand Prix του 1975 με την αδύναμη ομάδα της Ensign, αλλά προκρίθηκε μόλις τρεις φορές. Εγκατέλειψε στους δύο αγώνες και, παρά τον τερματισμό του στον τρίτο, ήταν τόσο αργός που δεν πήρε καν κατάταξη.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 1959, ο αείμνηστος Bruce McLaren έγινε ο νεότερος τότε νικητής αγώνα στην F1, όταν κέρδισε το πρώτο Αμερικανικό GP στο Sebring, σε ηλικία μόλις 22 χρονών. Ο Νεοζηλανδός οδήγησε μια Cooper-Climax και επικράτησε του ομόσταυλου Maurice Trintignant για μόλις 0.6 δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα, στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Jack Brabham επίσης με Cooper, για να εξασφαλίσει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο.

Σαν σήμερα το 2010 έφυγε από τη ζωή ο Tom Walkinshaw λόγω καρκίνου, σε ηλικία 64 χρονών. Ο Σκωτσέζος ήταν ένας επιτυχημένος οδηγός σπορ αυτοκινήτων, με νίκη στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WSC) καθώς και πολλές συμμετοχές σε αγώνες αυτοκινήτων τουρισμού ανά την Ευρώπη. Μετά την απόσυρσή του ως οδηγός δημιούργησε τη δική του αγωνιστική ομάδα, επαναφέροντας την Jaguar στην κορυφή των αγώνων αντοχής. Η ομάδα αυτή γεύτηκε τη νίκη στο Le Mans το 1988 και 1990, καθώς και το πρωτάθλημα οδηγών στο WSC μέσω του Raul Boesel και του Martin Brundle.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles