spot_img

Σαν σήμερα, 12 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1879 γεννήθηκε ο πρώτος νικητής στην ιστορία του θρυλικού Indianapolis 500, Ray Harroun. Ο Αμερικανός, ο οποίος είχε επιστρέψει από την απόσυρσή του ώστε να συμμετάσχει στον αγώνα του 1911, άφησε επίσης μια σημαντική παρακαταθήκη. Αντί να οδηγήσει με έναν μηχανικό δίπλα του όπως συνηθιζόταν τότε, εφάρμοσε για πρώτη φορά στην ιστορία τη χρήση ενός καθρέπτη για το οπτικό πεδίο προς τα πίσω. Η νίκη του στο πρώτο Indianapolis 500 τον καθιστά ένα από τα πιο ιστορικά πρόσωπα του event.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1924 γεννήθηκε ο Olivier Gendebien, άλλος ένας εκ των πιο θρυλικών οδηγών του motorsport. Ο Βέλγος συμμετείχε σε σποραδικούς αγώνες της F1 από το 1956 έως το 1961, οδηγώντας κυρίως για την Ferrari. Τα αποτελέσματά του δεν ήταν πολύ εντυπωσιακά, αλλά οι αγώνες αντοχής του έδωσαν την ευκαιρία να διαπρέψει. Ο Gendebien διατήρησε τις καλές του σχέσεις με την Scuderia και έγραψε μια τεράστια καριέρα στους αγώνες σπορ αυτοκινήτων, κατακτώντας νίκες σε περιβόητα events. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τέσσερις νίκες του στο Le Mans, τρεις νίκες στο Sebring και άλλες τρεις στο Targa Florio.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1928 γεννήθηκε ο Lloyd Ruby. Ο Αμερικανός έγραψε μια αξιοπρεπέστατη καριέρα που κράτησε για σχεδόν δύο δεκαετίες, στους παλιούς αγώνες formula των Η.Π.Α. Μέσα σε αυτήν τη μακρά περίοδο έτρεξε σε 176 αγώνες, σημειώνοντας 7 νίκες και 88 τερματισμούς στην πρώτη δεκάδα. Επίσης πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις στο Indianapolis 500, με καλύτερο τερματισμό την 3η θέση το 1964. Το 1961 σημείωσε την μοναδική του εμφάνιση σε αγώνα της F1, εκκινώντας από την τελευταία θέση στο GP Η.Π.Α. – τελικά εγκατέλειψε λίγο μετά τα ¾ της διαδρομής. Τέλος, διέπρεψε και στους αγώνες αντοχής κυρίως στα μέσα των ‘60s, κερδίζοντας στη Daytona και το Sebring μαζί με τον αείμνηστο Ken Miles.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 11 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1938 γεννήθηκε ο Alan Rees. Ο Βρετανός εκκίνησε σε δύο GP Γερμανίας ως οδηγός της F2, αλλά έτρεξε και στο GP Μεγάλης Βρετανίας του 1967 με ένα μονοθέσιο F1 της Cooper, τερματίζοντας 9ος. Λίγο καιρό αργότερα ενεπλάκη σε projects διαφόρων ομάδων του πρωταθλήματος. Υπήρξε συνιδρυτής της ομάδας της March μαζί με τον Max Mosley και τους συνεργάτες του, το 1971 έγινε αγωνιστικός επικεφαλής της Shadow και το 1977 ίδρυσε μιαν άλλη ομάδα, την Arrows. Η τελευταία πουλήθηκε από τον ίδιο στον Tom Walkinshaw, το 1996.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1962 γεννήθηκε ο θρύλος των αγώνων αντοχής και αυτοκινήτων τουρισμού, Emanuele Pirro. Ο Ιταλός εισήλθε στην F1 στα μέσα του 1989, ως αντικαταστάτης του τραυματία Johnny Herbert στην Benetton. Μετά την 5η του θέση στο φινάλε της σεζόν στην Αυστραλία, μεταφέρθηκε στην υποδεέστερη Scuderia Italia για δύο υποτονικές χρονιές. Μετά το πέρασμά του στην F1 άλλαξε στους αγώνες αυτοκινήτων τουρισμού της Ιταλίας και της Γερμανίας, κατακτώντας τίτλους με την Audi. Η γερμανική φίρμα τον προβίβασε στο εργοστασιακό της τμήμα στα τέλη των ‘90s, ώστε να λάβει μέρος σε αγώνες αντοχής ανά την υφήλιο με το επαναστατικό R8 LMP. Η δεκαετία του 2000 είδε τον Pirro να γράφει ιστορία στην Audi, με πάρα πολλές διακρίσεις στο Le Mans και το ALMS.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1972 γεννήθηκε στην Βιέννη της Αυστρίας ο Torger Christian Wolff, ή απλούστερα Toto Wolff. Πριν διαπρέψει στον τομέα της διεύθυνσης επιχειρήσεων και εξελίξει την Mercedes σε μια επιβλητικότατη παρουσία στη Formula 1, ο Wolff υπήρξε στα νεανικά του χρόνια ένας αξιοπρεπής οδηγός αγώνων, με περάσματα από μικρές διοργανώσεις Formula Ford και αυτοκινήτων τουρισμού. Το 1994 στέφθηκε νικητής της κατηγορίας του στις 24 ώρες του Nürburgring και αργότερα συνέχισε στα αυτοκίνητα rally και GT. Διακρίθηκε και εκεί το 2006, κατακτώντας το αντίστοιχο Αυστριακό Πρωτάθλημα Rally όπως και την συνολική νίκη στις 24 ώρες του Dubai. Η πορεία του στη Formula 1 ξεκίνησε το 2009 μέσω αγοράς ενός μεριδίου στην ομάδα της Williams, οδηγώντας τον σταδιακά στο πόστο Αγωνιστικού Διευθυντή των «Ασημένιων Βελών» και σε μια σειρά επιτυχιών που έχει αφήσει εποχή.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1975 έλαβε χώρα το GP Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες, στο ξεκίνημα της νέας τότε σεζόν στην F1. Ο Jean-Pierre Jarier έκανε την έκπληξη και πήρε την pole position με την Shadow, αλλά δεν εκκίνησε τον αγώνα λόγω αστοχίας στο κιβώτιο ταχυτήτων στον γύρο σχηματισμού. Ο ίδιος ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από ανακατατάξεις, με τον James Hunt της Hesketh να σπαταλά μια χρυσή ευκαιρία για την παρθενική του νίκη στην F1.  Νικητής ήταν ο Emerson Fittipaldi της McLaren, με τον Hunt δεύτερο και τρίτο τον εγχώριο ήρωα Carlos Reutemann.

Σαν σήμερα το 1988 έφυγε από τη ζωή ο Piero Taruffi, σε ηλικία 81 χρονών. Ο Ιταλός ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 οδηγώντας μοτοσικλέτες. Το 1932 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των 500cc, ενώ το 1937 έθεσε ρεκόρ επίγειας ταχύτητας με μια υπερτροφοδοτούμενη Gilera. Έτρεξε σε 18 Grand Prix της F1 κερδίζοντας μόλις μία φορά, στο Ελβετικό Grand Prix του 1952. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1957, με μια νίκη στον ιστορικό αγώνα αντοχής του Mille Miglia, πίσω από το τιμόνι μιας Ferrari 315S.

Σαν σήμερα το 1998 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 χρονών ο Roger Clark, ο πρώτος Βρετανός νικητής rally στο WRC. Ο Clark, ο οποίος είχε κερδίσει στην πατρίδα του το 1972 πριν καθιερωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έλαβε μέρος συνολικά σε 21 events. Η μοναδική του νίκη στο WRC ήρθε το 1976 πάλι στη Μεγάλη Βρετανία, πίσω από το τιμόνι του εμβληματικού Ford Escort δεύτερης γενιάς.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles