spot_img

Σαν σήμερα, 12 Μαρτίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1938 γεννήθηκε ο Αμερικανός θρύλος των αγώνων, Johnny Rutherford. Η πολυετής καριέρα του απαρτίζεται από τις τρεις νίκες στο περιβόητο Indianapolis 500 – δύο με την McLaren (1974, 1976) και μία με την Chaparral (1980). Συνολικά, από το 1965 έως το 1986, ο Rutherford κέρδισε 27 αγώνες του παλιού πρωταθλήματος IndyCar και κατέκτησε τον σχετικό τίτλο για το 1980, γράφοντας ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς του αμερικανικού motorsport. Εκτός από τους αγώνες formula, δοκίμασε επίσης την τύχη του στα stock αυτοκίνητα και το NASCAR, καταγράφοντας μία νίκη στον δεύτερο προκριματικό αγώνα για το Daytona 500 του 1963. Ο Rutherford αποφάσισε να αποσυρθεί από τους αγώνες στα 56 του, λίγες μέρες πριν το Indianapolis 500 του 1994.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 11 Μαρτίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1963 γεννήθηκε ο John Andretti, γιος του Aldo Andretti, ανιψιός του θρυλικού Mario Andretti και πρώτος ξάδερφος των Michael και Jeff Andretti. Συγκριτικά με τους συγγενείς του, ο John δεν υπήρξε ιδιαίτερος πρωταγωνιστής των αγώνων αλλά κατάφερε όπως και να έχει να σημειώσει διακρίσεις σε μια πληθώρα διοργανώσεων στις Η.Π.Α. Για την ακρίβεια, υπήρξε σταθερός συμμετέχων του CART/IndyCar στα τέλη των 1980s καθώς και του IMSA GTP στους αγώνες αντοχής, με ένα πολύ σύντομο πέρασμα και από τους αγώνες drag του NHRA. Στα 1990s και 2000s καταστάλαξε στο NASCAR και συνέχισε να δίνει το παρόν στο Indianapolis 500 για το καινούριο IndyCar. Κέρδισε ελάχιστους αγώνες σε σχεδόν όλες τις παραπάνω διοργανώσεις. Από το 2017, ο Andretti ταλαιπωρήθηκε πολύ από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και δέχτηκε ευρεία στήριξη, κερδίζοντας δύο φορές τη μάχη μέχρι να κάνει μετάσταση ο καρκίνος. Δυστυχώς ο Αμερικανός απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2020.

Σαν σήμερα το 2000 έλαβε χώρα το GP Αυστραλίας, για την έναρξη της νέας σεζόν στη Formula 1. Η McLaren είχε τον πρώτο λόγο στο αρχικό σκέλος του αγώνα, με τους Mika Häkkinen και David Coulthard να θέτουν τον ρυθμό, μέχρι να εγκαταλείψουν αμφότεροι με πρόβλημα στον κινητήρα. Η εξέλιξη αυτή άφησε ελεύθερο πεδίο στη Ferrari, με τον Michael Schumacher να επικρατεί του ομόσταυλου Rubens Barrichello και να κατακτά τη νίκη. Οι δυο τους πλαισιώθηκαν στο βάθρο από τον Ralf Schumacher της Williams. Επίσης, ο αγώνας αυτός ήταν ο πρώτος στη Formula 1 για τον ομόσταυλο του Schumacher στη Williams, Jenson Button. Ο 20χρονος έδειχνε να βαίνει ολοταχώς για τον πρώτο του βαθμό στο ντεμπούτο του, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο, ο κινητήρας της BMW παρέδωσε πνεύμα ελάχιστους γύρους πριν τον τερματισμό.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2006, η Williams έδωσε ντεμπούτο στη Formula 1 σε έναν άλλον γνώριμο οδηγό, αυτήν τη φορά στο GP Μπαχρέιν. Ο λόγος για τον επίσης 20χρονο Nico Rosberg ο οποίος, μετά την εκκίνησή του από τη 12η θέση, έπεσε τελευταίος έπειτα από μια μικρή σύγκρουση με τον Nick Heidfeld στην πρώτη στροφή. Ωστόσο, ο νεαρός Γερμανός ανέκαμψε εντυπωσιακά και πήρε τους πρώτους του βαθμούς (ο νεότερος στην ιστορία, τότε) με μια 7η θέση, καταγράφοντας παράλληλα τον ταχύτερο γύρο. Στις πρώτες θέσεις, νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Fernando Alonso, ύστερα από μια καταπληκτική μονομαχία με τον Michael Schumacher, τόσο στην πίστα όσο και στα pit stops. Το βάθρο ολοκληρώθηκε από τον Kimi Räikkönen που είχε εκκινήσει από την τελευταία θέση.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles