spot_img

Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1914 γεννήθηκε ο πρώτος θρύλος του NASCAR, Lee Petty. Όντας ένας από τους πρώτους πρωταγωνιστές στην ιστορία του πρωταθλήματος αυτού, ο Petty κατέγραψε 54 νίκες στο διάστημα 1949-1961, μεταξύ αυτών και τον επικό του θρίαμβο στο πρώτο Daytona 500 το 1959. Επίσης αναδείχθηκε πρωταθλητής τρεις φορές, με τον γιο Richard Petty να μένει στην ιστορία ως ένας από τους πιο εμβληματικούς οδηγούς όλων των εποχών, με συνολικά 200 νίκες και 7 πρωταθλήματα.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 13 Μαρτίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1957, ο Eugenio Castellotti σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 26 χρονών στην πίστα δοκιμών της Modena, σε ένα ιδιωτικό τεστ της Ferrari για το μονοθέσιο της νέας σεζόν. Ο πολλά υποσχόμενος Ιταλός οδηγός, ο οποίος θεωρείτο άξιος αναπληρωτής του επίσης αδικοχαμένου Alberto Ascari, έτρεξε σε 14 Grand Prix της Formula 1 με τη Lancia και τη Ferrari. Κατάφερε να τερματίσει δεύτερος από μία φορά και για τις δύο αυτές ομάδες, στο Μονακό το 1955 και στην Ιταλία το 1956 αντίστοιχα. Πέραν της Formula 1, ο Castellotti υπήρξε άκρως αποτελεσματικός και στους αγώνες αντοχής. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 1956 μοιράστηκε μια Ferrari 860 Monza με τον Juan Manuel Fangio και αμφότεροι κατέκτησαν τη νίκη στις 12 ώρες του Sebring. Έναν μήνα αργότερα, ο Castellotti διέπρεψε και στο απαιτητικό Mille Miglia, αυτήν τη φορά πίσω από το τιμόνι μιας Ferrari 290MM.

Σαν σήμερα
Enzo Ferrari (αριστερά) – Eugenio Castellotti (δεξιά)

Σαν σήμερα το 1993 πραγματοποιήθηκε το τελευταίο (τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας) GP Νότιας Αφρικής για τη Formula 1, στην πίστα του Kyalami. Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον Alain Prost, ο οποίος επέστρεψε στο πρωτάθλημα μετά από έναν χρόνο απουσίας, οδηγώντας για την κυρίαρχη Williams. Ο Γάλλος εκμεταλλεύτηκε τη δυναμική της τεχνολογικά πανίσχυρης FW15C και κατέκτησε την pole position. Ωστόσο, η εκκίνησή του δεν ήταν καλή και τον έριξε στην τέταρτη θέση, πίσω από τους Damon Hill, Ayrton Senna και Michael Schumacher. Ο Prost ανέκαμψε άμεσα και πολύ σύντομα βρέθηκε ξανά επικεφαλής, αφήνοντας τον Senna πίσω του για σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο. Μόλις 5 μονοθέσια κατάφεραν να πάρουν την καρό σημαία, με τον Mark Blundell να τερματίζει τρίτος οδηγώντας μια Ligier JS39. Τέταρτος ήταν ο Christian Fittipaldi της Minardi και πέμπτος ο JJ Lehto, στο εντυπωσιακό ντεμπούτο της Sauber στη Formula 1.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2004 ολοκληρώθηκε το πρώτο Rally Μεξικό που έλαβε χώρα στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC). Νικητής του event αναδείχθηκε ο Markko Märtin, ο οποίος οδήγησε ένα Ford Focus της M-Sport με συνοδηγό τον Michael Park. Το δίδυμο αυτό ξεπέρασε το έτερο αυτοκίνητο της ομάδας που μοιράστηκαν οι Βέλγοι François Duval και Stéphane Prévot. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Citroën Xsara των Carlos Sainz Sr. και Marc Martí.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2010, η αυλαία της νέας σεζόν στη Formula 1 άνοιξε με το GP Μπαχρέιν. Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν υψηλής σημασίας για πολλούς και ποικίλους λόγους. Αρχικά, οι διαφοροποιημένοι Τεχνικοί Κανονισμοί απαγόρευσαν τους ανεφοδιασμούς μέχρι νεωτέρας, ενώ εμφανίστηκαν τρεις νέες ομάδες στο grid: η Lotus, η Virgin και η HRT. Ο Felipe Massa επέστρεψε στην ενεργό δράση και τη Ferrari μετά τον σοβαρό τραυματισμό που αποκόμισε στην Ουγγαρία το 2009, βρίσκοντας πλέον στο πλάι του τον νεοφερμένο Fernando Alonso. Επίσης, η Mercedes-Benz εξαγόρασε την ομάδα-πυροτέχνημα της Brawn GP και επέστρεψε στη Formula 1 με πλήρες εργοστασιακό status, για πρώτη φορά μετά το 1955. Η επιστροφή των «Ασημένιων Βελών» στο πρωτάθλημα σήμανε και την αντίστοιχη επιστροφή του θρυλικού Michael Schumacher μετά από τρεις σεζόν αναμονής.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν οι συγκυρίες αυτές επισκιάστηκε από μια αλλαγή που έκαναν οι διοργανωτές στη χάραξη της πίστας. Με αφορμή την επέτειο 60 χρόνων της Formula 1, η πίστα αναδιαμορφώθηκε με την ενσωμάτωση ενός επιπρόσθετου συμπλέγματος στροφών ανάμεσα στις στροφές 4-5. Το σύμπλεγμα αυτό ήταν αργό και με πολλές αναπηδήσεις, ξενίζοντας εύλογα τους οδηγούς και τους θεατές. Η αλλαγή αυτή μοιραία περιόρισε το ενδιαφέρον για τον αγώνα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά ευτυχώς δεν καθιερώθηκε για τα επόμενα χρόνια. Ο Sebastian Vettel έδειχνε να βαίνει ολοταχώς για τη νίκη, αλλά ένα μικρό πρόβλημα στον κινητήρα τον ανάγκασε να υποχωρήσει. Έτσι, ο Fernando Alonso πήρε την πρωτοπορία και κατέκτησε τη νίκη, γράφοντας ιστορία ως ο μόλις πέμπτος  οδηγός που κέρδισε στον πρώτο του αγώνα με τη Ferrari. Ο ομόσταυλος Massa τερμάτισε δεύτερος και ολοκλήρωσε μια ονειρεμένη επιστροφή στη Formula 1, με το βάθρο να κλείνει ο Lewis Hamilton της McLaren.

Σαν σήμερα το 2019 απεβίωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ο πολύπειρος και σεβαστός Διευθυντής Αγώνων της Formula 1, Charlie Whiting. Πολύ πριν καθιερωθεί στη θέση αυτή, ο Βρετανός είχε εργαστεί μαζί με τον αδερφό του στην Hesketh το 1977. Μετά τη διάλυση της ομάδας μεταφέρθηκε στη Brabham του Bernie Ecclestone, όπου παρέμεινε για μία δεκαετία. Μάλιστα υπήρξε αρχιμηχανικός του Nelson Piquet, επιβλέποντας τους δύο παγκόσμιους τίτλους του Βραζιλιάνου το 1981 και 1983. Από το 1988, ο Whiting ενσωματώθηκε στην ομάδα της FIA όντας αρχικά Τεχνικός Αντιπρόσωπος, ενώ το 1997 επεκτάθηκε στον τομέα της ασφάλειας. Έκτοτε και μέχρι τον θάνατό του στα 66 του χρόνια, ανέλαβε πρωταρχικό ρόλο στην επιτήρηση ασφάλειας για τις πίστες, τα μονοθέσια και τους τεχνικούς κανονισμούς τους, στην επίβλεψη των μονοθεσίων στο parc fermé καθώς και στην εκκίνηση των ίδιων των Grand Prix.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles