spot_img

Σαν σήμερα, 16 Απριλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε στο South Shields της Μεγάλης Βρετανίας μια θρυλική φυσιογνωμία των αγώνων: ο Sir Frank Williams. Ο Βρετανός ενασχολήθηκε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από νεαρή ηλικία, αλλά επέλεξε να επικεντρωθεί κυρίως στην πώληση αγωνιστικών αυτοκινήτων παρά με την δράση πίσω από το τιμόνι. Με τον Piers Courage ως προστατευόμενο οδηγό, η ομάδα του αναρριχήθηκε στη Formula 1 στα τέλη των ‘60s με νοικιασμένα μονοθέσια της Brabham και απέδιδε αξιοπρεπέστατα. Ωστόσο, ο πρόωρος και τραγικός θάνατος του Courage στο GP Ολλανδίας του 1970 έθεσε υπό αμφισβήτηση την σωτηρία της ομάδας. Παρά την τραγική οικονομική της κατάσταση, το 1976 ο Williams την πούλησε στον επιχειρηματία Walter Wolf και έναν χρόνο μετά, η νέα του ομάδα απέκτησε αυτόνομο status στο grid της Formula 1, παρά τις κακές εγκαταστάσεις και το πενιχρό δυναμικό που την απάρτιζαν.

Έχοντας στο πλάι του τον φιλόδοξο νεαρό μηχανικό Patrick Head, ο Williams υπέγραψε τον ανερχόμενο Alan Jones, ενισχύοντας παράλληλα τη χρηματοδότηση της ομάδας με σπόνσορες από τη Μέση Ανατολή. Η Williams Grand Prix Engineering είχε πλέον όλα τα εργαλεία για να καταστεί υπολογίσιμος αντίπαλος και κατέκτησε δύο συνεχόμενα Πρωταθλήματα Κατασκευαστών το 1980-1981, με τον Jones να στέφεται πρωταθλητής στους οδηγούς την πρώτη χρονιά. Όλα έδειχναν να κυλούν ιδανικά, αλλά το 1986 ο Frank Williams ενεπλάκη σε ένα μεγάλο τροχαίο ατύχημα στη Γαλλία. Παρά την παρότρυνση των γιατρών να διακοπεί η μηχανική του υποστήριξη, ο ίδιος επέστρεψε θριαμβευτικά όντας πλέον καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και οδήγησε την ομάδα σε ακόμα έναν τίτλο Κατασκευαστών. Μέχρι σήμερα, η Williams συγκαταλέγεται μεταξύ των ιστορικότερων και πιο επιτυχημένων ομάδων της Formula 1 με συνολικά 16 πρωταθλήματα, έχει κατασκευάσει μερικά από τα πιο όμορφα μονοθέσια όλων των εποχών και έχει αναδείξει μεγάλους οδηγούς.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 15 Απριλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1951 γεννήθηκε ο Takazumi Katayama. Ο Ιάπωνας ξεκίνησε να αγωνίζεται με μοτοσικλέτες της Yamaha το 1971, δείχνοντας αμέσως τρομερή προοπτική. Το 1974 είχε αναρριχηθεί πλέον στο κορυφαίο επίπεδο των αγώνων Grand Prix και προβιβάστηκε στην εργοστασιακή ομάδα της φίρμας, ταξιδεύοντας ωστόσο συχνά στην Ευρώπη ως ιδιώτης αναβάτης μέχρι το 1976. Το 1977 εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό τμήμα της Yamaha και έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Ιάπωνας παγκόσμιος πρωταθλητής μοτοσικλετών, κατακτώντας τον τίτλο στην κατηγορία 350cc με πέντε νίκες σε 11 αγώνες. Το 1979, αποδέχτηκε πρόταση της Honda να εξελίξει την εξωτική της τετράχρονη μοτοσικλέτα NR500 και συμμετείχε στη μεγάλη κατηγορία 500cc. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ μέτρια και το 1982 η Honda απέσυρε τελικά την NR500 για την τρικύλινδρη δίχρονη NS500, με την οποία ο Katayama κέρδισε στη Σουηδία. Κρέμασε το κράνος του το 1985 και δραστηριοποιήθηκε στο παλιό MotoGP όντας πλέον επικεφαλής της δικής του αγωνιστικής ομάδας.

Σαν σήμερα το 1954 γεννήθηκε στο Devonport της Τασμανίας ο John Bowe, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς στο πρωτάθλημα αυτοκινήτων τουρισμού της Αυστραλίας και γενικά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της «Χώρας των καγκουρό». Ο Bowe μετράει διακρίσεις από τα μέσα των 1980s, έχοντας στεφθεί δύο φορές πρωταθλητής στην κατηγορία μονοθεσίων Formula Mondial (1984-1985), πρωταθλητής στα σπορ αυτοκίνητα της Αυστραλίας (1986) καθώς και πρωταθλητής στα αυτοκίνητα τουρισμού του ATCC (1995). Στα πλαίσια της τελευταίας διοργάνωσης έχει κατακτήσει δύο φορές τα ιστορικά Sandown 500 και Bathurst 1000 με αυτοκίνητα της Ford, έχοντας για ομόσταυλο τον μακροχρόνιο φίλο και θρύλο Dick Johnson στην εμβληματική επώνυμη ομάδα του. Επίσης έχει κερδίσει δύο φορές τις 12 ώρες του Bathurst (2010, 2014), συνεχίζοντας πλέον την καριέρα του στις μικρές κατηγορίες του λιγότερο δημοφιλούς Touring Car Masters.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1979, ο Νοτιοαφρικανός Rad Dougall κατέκτησε μια απροσδόκητη νίκη στην πίστα του Thruxton, σε έναν αγώνα που μεταδόθηκε ανήμερα της Δευτέρας του Πάσχα για το πρωτάθλημα της Ευρωπαϊκής Formula 2. Ο Dougall οδήγησε μια παλιά March 782 της Toleman και είχε αρχικά τερματίσει δεύτερος στο Hockenheim στις αρχές της σεζόν, πριν ταξιδέψει στο Hampshire της Μεγάλης Βρετανίας για να κυριαρχήσει στο Thruxton. Παραδόξως αυτό ήταν και το μεγαλύτερο στιγμιότυπο της καριέρας του Dougall, καθώς ο ίδιος εγκατέλειψε την F2 και γενικότερα τους αγώνες formula στα μέσα του 1980.

Σαν σήμερα, επίσης το 1979, γεννήθηκε ο Christijan Albers. Μετά από μια μετριότατη σεζόν στην F3000, ο Ολλανδός μεταφέρθηκε στα αυτοκίνητα τουρισμού και το DTM το 2001. Οδήγησε για τη Mercedes-Benz, εκπροσωπώντας αρχικά ιδιωτικές ομάδες. Το 2003, λόγω της αποχώρησης του πολύπειρου Uwe Alzen, προβιβάστηκε στην εργοστασιακή HWA της AMG, σημειώνοντας νίκες και βάθρα και φτάνοντας πολύ κοντά στον τίτλο το 2003. Οι επιδόσεις τού εξασφάλισαν μια θέση στη Formula 1 και τη Minardi για το 2005, όπου έκανε μια σταθερή σεζόν. Το 2006 μεταφέρθηκε στη Midland και διατηρήθηκε για το 2007 στη μετονομασμένη Spyker αλλά ο μέτριος ρυθμός, τα συχνά λάθη και η ελλιπής χρηματοδότηση των χορηγών τον έθεσαν εκτός πρωταθλήματος μεσούσης της σεζόν. Μετά από μερικούς ακόμη αγώνες στο DTM και κάποιες σποραδικές εμφανίσεις σε αγώνες αντοχής, ο Albers επέστρεψε στη Formula 1 το 2014 για να διευθύνει την παραπαίουσα Caterham, μέχρι η ομάδα να καταρρεύσει.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1986 γεννήθηκε ο Paul di Resta. Ο Βρετανός, έχοντας στεφθεί πρωταθλητής στο DTM και επικρατήσει του Sebastian Vettel στην F3, εισήλθε στη Formula 1 το 2011. Οδήγησε για την Force India στο διάστημα 2011-2013 και υπήρξε αρκετά σταθερός, ειδικά σε αγώνες όπου η διαχείριση ελαστικών ήταν επιτακτική. Τερμάτισε αρκετές φορές στους βαθμούς και παρόλο που για ένα διάστημα είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Ferrari, έχασε τη θέση του στη Force India και επέστρεψε στο DTM. Το 2017 επανεμφανίστηκε για να αντικαταστήσει τον άρρωστο Felipe Massa στο GP Ουγγαρίας, στην ομάδα της Williams. Επίσης, συνδύασε τις υποχρεώσεις του στο DTM με κάποιες σποραδικές εμφανίσεις σε αγώνες αντοχής, εκπροσωπώντας αποκλειστικά την United Autosports στην κατηγορία LMP2 γνωστών διοργανώσεων όπως το IMSA, το WEC και οι 24 ώρες του Le Mans. Μάλιστα, το 2020 στέφθηκε νικητής στην κατηγορία του στο Sarthe μαζί με τους Phil Hanson και Filipe Albuquerque.

Σαν σήμερα το 1990, ο Björn Waldegård σημείωσε την 16η και τελευταία του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC), επικρατώντας στο μαραθώνιο Rally Σαφάρι. Έχοντας για συνοδηγό τον εορτάζοντα Fred Gallagher, ο πρωταθλητής του 1979 οδήγησε μια Toyota Celica ST165 και ξεπέρασε για σχεδόν 40 λεπτά τη Lancia Delta Integrale του Juha Kankkunen.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2011, η περιβόητη οβάλ πίστα της Talladega φιλοξένησε το Aaron’s 312 του NASCAR Nationwide Series, έναν υποστηρικτικό αγώνα του αντίστοιχου Aaron’s 499 για το Sprint Cup Series. Αν και δεν είχε κερδίσει ποτέ στην Talladega για την δεύτερη κατηγορία του NASCAR, ο Kyle Busch βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή όταν οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να τερματίσουν τον αγώνα με κίτρινες σημαίες – η προγραμματισμένη απόσταση είχε προεκταθεί κατά επτά γύρους, με συνεχόμενα ατυχήματα να οδηγούν σε δύο απόπειρες τερματισμού με τον κανονισμό GWC (Green-White-Checkered). Ο ομόσταυλος του Busch στην Joe Gibbs Racing, Joey Logano, τον είχε σπρώξει προς την πρωτοπορία ελάχιστες στιγμές πριν βγουν οι κίτρινες σημαίες και ήταν πεπεισμένος πως προλάβαινε να προσπεράσει πριν την καρό σημαία. Τελικά συμβιβάστηκε με την δεύτερη θέση.

Σαν σήμερα, επίσης το 2011, το τρίτο και τελευταίο Rally Ιορδανίας στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC) ολοκληρώθηκε άκρως εντυπωσιακά, προσφέροντας την πιο μικρή χρονική διαφορά που έκρινε νίκη. Ερχόμενος στην τελευταία Power Stage μήκους 10,5 χιλιομέτρων (6,52 μιλίων), ο Jari-Matti Latvala της εργοστασιακής Ford είχε προβάδισμα 0,5 δευτερολέπτων έναντι του Sébastien Ogier της Citroën. Όμως, ο Γάλλος ξεπέρασε τελικά τον Φινλανδό για μόλις 0,2 δευτερόλεπτα αφού κέρδισε την Ειδική Διαδρομή κατά 0,04 δευτερόλεπτα έναντι του ομόσταυλου του Latvala, Mikko Hirvonen, και 0,7 δευτερόλεπτα έναντι του ίδιου του Latvala. Ο Sébastien Loeb ολοκλήρωσε τρίτος στην τελική κατάταξη, μπροστά από τον Hirvonen. Το event είχε τεθεί σε κίνδυνο να ακυρωθεί πριν το ξεκίνημά του εξαιτίας των εξεγέρσεων στη γειτονική Συρία, ενώ οι Ειδικές Διαδρομές της Πέμπτης ακυρώθηκαν λόγω μιας καταιγίδας έξω από το Χάιφα του Ισραήλ, όπου αδυνατούσε να πλεύσει το πλοίο που μετέφερε τον εξοπλισμό των ομάδων.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2017, έλαβε χώρα το GP Μπαχρέιν για τον τρίτο αγώνα της σεζόν στη Formula 1. Ο νεοφερμένος στη Mercedes-AMG Valtteri Bottas εκκίνησε από την pole position για πρώτη φορά, αλλά έχασε πολύ σύντομα την θέση του από τον Sebastian Vettel. Μάλιστα, χρειάστηκε να υπακούσει σε team orders παραχωρώντας τη θέση του στον ταχύτερο Lewis Hamilton (δύο φορές μάλιστα) ώστε εκείνος να προσπαθήσει να επιτεθεί στον Γερμανό της Ferrari. Κατά τη διάρκεια της φάσης των πρώτων pit stops υπό καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας, η Mercedes αποφάσισε να καλέσει τους οδηγούς της στον ίδιο γύρο για αλλαγή. Για να μην καθυστερήσει πίσω από τον Bottas στο pit box της ομάδας, ο Hamilton οδήγησε αργά στην είσοδο του pit lane, καθυστερώντας τον Daniel Ricciardo και παίρνοντας έτσι μια ποινή πέντε δευτερολέπτων. Έτσι, έχασε κάθε ελπίδα να διεκδικήσει τη νίκη και αρκέστηκε στη δεύτερη θέση.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα, επίσης το 2017, το Donington Park αποτέλεσε τον δεύτερο σταθμό της σεζόν για το διαχρονικό Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (BTCC), με τρεις αγώνες 16 γύρων έκαστος. Οι πρώτοι δύο αγώνες της ημέρας κύλησαν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα στιγμιότυπα με νικητές του Aiden Moffat (Mercedes-Benz A Class) και Tom Ingram (Toyota Avensis), ενώ στον βροχερό τρίτο αγώνα επικράτησε ο τότε πρωταθλητής Gordon Shedden. Ωστόσο, η νίκη του Σκωτσέζου δεν διατηρήθηκε καθώς το Honda Civic του απέτυχε να περάσει του τεχνικούς ελέγχους για το ύψος οδήγησης και αποκλείστηκε από την κατάταξη. Έτσι, στην πρώτη θέση προβιβάστηκε ο Colin Turkington με μια BMW 125i.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles