spot_img

Σαν σήμερα, 17 Απριλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1932, ο Tazio Nuvolari επικράτησε στους δρόμους του Πριγκιπάτου του Μονακό, κερδίζοντας το Grand Prix με μια Alfa Romeo 8C. Δεύτερος τερμάτισε ο Rudolf Caracciola με ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο της ιταλικής φίρμας, διαλέγοντας να παραμείνει πίσω από τον Ιταλό επικεφαλής οδηγό της παρόλο που ο Nuvolari αντιμετώπισε πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμων. Στην τρίτη θέση του βάθρου τερμάτισε ο Luigi Fagioli, με μια Maserati 8C.

Σαν σήμερα το 1934 γεννήθηκε ο Brian Gubby. Ο Βρετανός ξεκίνησε να τρέχει σε αγώνες στα τέλη των 1950s, οδηγώντας παλιά μονοθέσια της Lotus και της Ausper σε μικρούς αγώνες formula. Όταν αναρριχήθηκε σε μεγαλύτερες κατηγορίες στα μέσα των 1960s, αγόρασε μια Lotus 24 και συμμετείχε σε υποστηρικτικούς αγώνες ανά την Ευρώπη, δίνοντας το παρόν και στο GP Μεγάλης Βρετανίας της Formula 1 το 1965. Στις ελεύθερες δοκιμές σχεδόν είχε ένα μεγάλο ατύχημα στη στροφή Woodcote του Silverstone, διότι το κιβώτιό του είχε παρουσιάσει βλάβη. Μοιραία, ο ρυθμός του ήταν κακός και δεν κατάφερε να προκριθεί. Θέλοντας να ακολουθήσει την πρώτη αγάπη που του είχε εμφυσήσει ο πατέρας του, ο Gubby δεν συνέχισε την καριέρα του στους αγώνες και επέλεξε να δραστηριοποιηθεί ως εκπαιδευτής και αναβάτης αλόγων σε ιπποδρομίες.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 16 Απριλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1954 γεννήθηκε ο βετεράνος της Formula 1 και των αγώνων αντοχής, Riccardo Patrese. Ο Ιταλός αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο διάστημα 1977-1993 οδηγώντας για τις ομάδες των Shadow, Arrows, Brabham, Alfa Romeo, Williams και Benetton. Εκκίνησε σε συνολικά 256 Grand Prix (ρεκόρ για την εποχή του) και κέρδισε έξι φορές – δύο για την Brabham και τέσσερις για την Williams. Ο Patrese είχε επίσης συμμετάσχει και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC), εκπροσωπώντας επάξια τη Lancia στο πρώτο μισό των 1980s. Μετά τη Formula 1 δοκίμασε την τύχη του στα αυτοκίνητα τουρισμού και στις 24 ώρες του Le Mans, κρεμώντας το κράνος του στα τέλη του 1997. Τον Ιούλιο του 2018, ο Ιταλός επέστρεψε από την απόσυρση για να αγωνιστεί στις 24 ώρες του Spa-Francorchamps· είχε μοιραστεί ένα ιδιωτικό Honda NSX GT3 με τους Loic Depailler, Bertrand Baguette και Esteban Guerrieri.

Σαν σήμερα το 1977, ο άσσος της Formula 1 Jochen Mass σημείωσε την τρίτη του νίκη στην Ευρωπαϊκή F2, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο Γερμανός οδήγησε μια March-BMW και επικράτησε στον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος, στην πίστα του Hockenheim. Η προηγούμενή του νίκη είχε καταγραφεί το 1973 στην ίδια πίστα, αυτήν τη φορά πίσω από το τιμόνι μιας Surtees TS15.

Σαν σήμερα το 1983, ο Alain Prost κατέκτησε τη νίκη στο Paul Ricard για το GP Γαλλίας έχοντας εκκινήσει από την pole position, ενώ κατέγραψε και τον ταχύτερο γύρο. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Nelson Piquet της Brabham, σχεδόν 30 δευτερόλεπτα πίσω, ενώ το βάθρο ολοκληρώθηκε από τον ομόσταυλο του Prost στη Renault, Eddie Cheever. Οι τρεις τελευταίες βαθμολογούμενες θέσεις καταλήφθηκαν από οδηγούς που αναρριχήθηκαν από τις πιο πίσω θέσεις, με εντυπωσιακή οδήγηση. Συγκεκριμένα, ο Patrick Tambay της Ferrari τερμάτισε 4ος εκκινώντας 11ος, με τις θέσεις 5-6 να καταλήγουν στις Williams των Keke Rosberg και Jacques Laffite, που εκκίνησαν από τις θέσεις 16 και 19 αντίστοιχα.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1986 γεννήθηκε ο πρώην οδηγός της Formula 1, Romain Grosjean. Ο Γάλλος είχε δώσει το παρόν στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά το 2009 και έτρεξε σε συνολικά 179 Grand Prix με τις Renault, Lotus και Haas. Ο καλύτερος τερματισμός του ήταν η δεύτερη θέση, στον Καναδά το 2012 και στις ΗΠΑ το 2013, με τη Lotus. Το 2020, στο GP Μπαχρέιν, ενεπλάκη σε ένα φρικιαστικό ατύχημα και αποκόμισε σημαντικά εγκαύματα στα χέρια του, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει η ζωή του. Η Haas δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του στο τέλος της σεζόν και ο Γάλλος αγωνίζεται πλέον στις ΗΠΑ από το 2021, δίνοντας το παρόν στο IndyCar.

Σαν σήμερα το 1988, ο Johnny Herbert κέρδισε στην πίστα της Jerez για την πρεμιέρα της σεζόν στο διεθνές πρωτάθλημα της Formula 3000. Ο Βρετανός εκκίνησε από την pole position στην παρθενική του εμφάνιση στη διοργάνωση και επικράτησε από την αρχή έως τον τερματισμό, προσφέροντας παράλληλα στην επίσης πρωτάρα φίρμα της Reynard την πρώτη της νίκη. Ο συμπατριώτης Mark Blundell προσπάθησε να τον απειλήσει με μια εργοστασιακή Lola T88/50, αλλά τα ελαστικά του είχαν φθαρεί αρκετά. Παρόλα αυτά τερμάτισε στη δεύτερη θέση για να ολοκληρώσει ένα βρετανικό 1-2.

Σαν σήμερα το 1994, η πίστα της Aida (τωρινή Okayama) φιλοξένησε Grand Prix της Formula 1 για πρώτη φορά. Νικητής του λεγόμενου GP Ειρηνικού αναδείχθηκε ο Michael Schumacher της Benetton, με δεύτερη τη Ferrari του Gerhard Berger και τρίτη την Jordan-Hart του Rubens Barrichello· αυτό ήταν το πρώτο βάθρο στην καριέρα του νεαρού Βραζιλιάνου. Ο poleman Ayrton Senna δεν πρόλαβε καν να συμπληρώσει τον πρώτο γύρο, καθώς χτυπήθηκε στην πρώτη στροφή από τους Mika Häkkinen και Nicola Larini.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2003 απεβίωσε στα 66 του χρόνια ο Herring Burl “H. B.” Bailey. Ο Αμερικανός είχε συμμετάσχει σε 85 αγώνες της μεγάλης κατηγορίας του NASCAR από το 1962 έως το 1993 ως ιδιώτης οδηγός, αξιοποιώντας αυτοκίνητα της Pontiac κυρίως με τον αριθμό 36. Μπορεί να μην υπήρξε ποτέ βασικός οδηγός μιας ομάδας, όμως είχε δημιουργήσει ένα αξιοσέβαστο φανατικό κοινό. Ο Bailey είχε την τιμή να καταγράψει την πρώτη απόπειρα πρόκρισης οδηγού στο παρθενικό Brickyard 400 του 1994 – ένα από τα πιο σημαντικά events του πρωταθλήματος από άποψη γοήτρου. Ο γιος του, Joe Dan Bailey, εργάστηκε αργότερα ως μηχανικός για διάφορες ομάδες του NASCAR, με τη θητεία του στην πρωταθλήτρια Richard Childress Racing το 1993-1994 να ξεχωρίζει.

Σαν σήμερα το 2005 πραγματοποιήθηκε το GP Πορτογαλίας του MotoGP στην πίστα του Estoril, για τον δεύτερο αγώνα της σεζόν. Ο αναβάτης της Camel Honda, Alex Barros, ολοκλήρωσε ένα τέλειο τριήμερο κατακτώντας τη νίκη – την πρώτη του μετά το 2002, την τελευταία της καριέρας του και την τελευταία για Βραζιλιάνο αναβάτη μέχρι σήμερα. Σε έναν αγώνα που είδε τη βροχή να κάνει την εμφάνισή της, ο poleman Barros έχασε την πρωτοπορία στην εκκίνηση από τον Sete Gibernau, αλλά την ανέκτησε στον 17ο γύρο όταν ο Ισπανός έπεσε και εγκατέλειψε. Οι μεικτές καιρικές συνθήκες οδήγησαν και σε άλλες εγκαταλείψεις, με τους John Hopkins και Troy Bayliss να είναι μερικά από τα «θύματα» της βροχής. Ο Barros πλαισιώθηκε στο βάθρο από τους Valentino Rossi και Max Biaggi.

Σαν σήμερα το 2011 διεξήχθη ο τρίτος αγώνας της σεζόν για τη Formula 1, με το GP Κίνας. Η νίκη κατέληξε στον Lewis Hamilton, ο οποίος εκκίνησε από την τρίτη θέση και ακολούθησε μια επιθετική στρατηγική τριών pit stop, προσπερνώντας τον πρωταθλητή Sebastian Vettel μόλις πέντε γύρους πριν τον τερματισμό. Ο Γερμανός της Red Bull Racing είχε μια κακή εκκίνηση και βρέθηκε πίσω από τις δύο McLaren, ανακτώντας μόνο τη μία από τις δύο θέσεις που έχασε. Ο Mark Webber εκκίνησε 18ος με τη δεύτερη Red Bull και έκανε έναν φανταστικό αγώνα, προσπερνώντας τον Button για την τρίτη θέση του βάθρου στον τελευταίο γύρο. Η Ferrari ήταν πολύ υποτονική, με τους Felipe Massa και Fernando Alonso να περιορίζονται στις θέσεις 6 και 7.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2016, η πίστα την Shanghai και το GP Κίνας φιλοξένησαν ξανά τον τρίτο αγώνα της σεζόν στη Formula 1. Ο Nico Rosberg της Mercedes-AMG κατέκτησε εμφατικά τη νίκη, τερματίζοντας 30 δευτερόλεπτα μπροστά από τη Ferrari του Sebastian Vettel. Από την άλλη, ο πρωταθλητής Lewis Hamilton επηρεάστηκε από πολλές ατυχίες. Εκκίνησε τελευταίος καθώς ο κινητήρας παρέδωσε πνεύμα στις κατατακτήριες δοκιμές, ενώ ενεπλάκη σε ένα συμβάν με την Sauber του Felipe Nasr στην πρώτη στροφή του αγώνα. Έτσι, αποκόμισε ζημιά στο πάτωμα και έχασε κάθετη δύναμη, τερματίζοντας μόλις στην έβδομη θέση. Το βάθρο έκλεισε ο Daniil Kvyat, ο οποίος προκάλεσε μια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο Ferrari καθώς και μια αλυσιδωτή σειρά μικροεπαφών, που κατέληξαν στο συμβάν μεταξύ Nasr/Hamilton. Ο Vettel άσκησε δριμεία κριτική στην οδηγική προσέγγιση του οδηγού της Red Bull, δίνοντας την πρώτη αφορμή για τον υποβιβασμό του στην Toro Rosso, κάτι που τελικά συνέβη ελάχιστες εβδομάδες αργότερα.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles