spot_img

Σαν σήμερα, 17 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1895 γεννήθηκε ο Καναδός θρύλος των αγώνων, John Duff. Ο Duff κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans το 1924, οδηγώντας μια Bentley μαζί με τον Βρετανό Frank Clement. Είναι ο μοναδικός Καναδός που έχει πάρει νίκη στο Sarthe μέχρι και σήμερα. Τα επιτεύγματα και ρεκόρ που σημείωσε στους αγώνες αντοχής βοήθησαν στην ανάδειξη της Bentley, η οποία τότε εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν γίγαντα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Επίσης, ο Duff τερμάτισε εντός δεκάδας στην πρώτη του παρουσία στο Indianapolis 500, το 1926. Την ίδια χρονιά είχε ένα πολύ άσχημο ατύχημα στο Rockingham και αποκόμισε σοβαρούς τραυματισμούς, τερματίζοντας οριστικά την καριέρα του.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1924 γεννήθηκε ο John Riseley-Prichard, ένας επιτυχημένος Βρετανός ασφαλιστής της εποχής. Με τη βοήθεια της οικονομικής του ρευστότητας, αγόρασε μια παλιά Connaught από την ομάδα του Rob Walker και έτρεξε στο GP Μεγάλης Βρετανίας του 1954. Τελικά είχε ένα ατύχημα λίγο πριν τα μισά του αγώνα και δεν τερμάτισε, εγκαταλείποντας έκτοτε την F1. Επίσης, μοιράστηκε μια Aston Martin DB3S με τον νεαρό Tony Brooks στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, το 1955. Ο αγώνας στιγματίστηκε από ένα τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 80 ανθρώπους και ο Riseley-Prichard αποσύρθηκε περίλυπος από την οδήγηση. Παρέδωσε την Connaught που αγόρασε στον Brooks, με την οποία εκείνος συστήθηκε στους αγώνες Grand Prix. Αρκετό καιρό αργότερα, ο Riseley-Prichard ενεπλάκη σ’ένα σκάνδαλο περί διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού και ήρθε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.  Μετανάστευσε στην Ταϊλάνδη όπου και παρέμεινε μέχρι το 1993, όταν απεβίωσε λόγω της νόσου του AIDS.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 16 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1954 έλαβε χώρα το Grand Prix Αργεντινής για το άνοιγμα της αυλαίας στην τότε νέα σεζόν της F1. Ο Juan Manuel Fangio κατέκτησε τη νίκη πίσω από το τιμόνι μιας Maserati 250F, ίσως του πιο εμβληματικού αυτοκινήτου F1 για τη δεκαετία του ‘50. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Giuseppe Farina με μια Ferrari και τρίτος ήταν ο José Froilán González, επίσης με Ferrari.

Σαν σήμερα το 1971 γεννήθηκε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα Βρετανός πρωταθλητής του WRC, ο Richard Burns. Ο οδηγός από το Reading κατέκτησε τίτλους στα εθνικά πρωταθλήματα rally και έφτασε στην κορυφή αυτού του είδους αγώνων, κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001 με την Subaru. Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά τον θρίαμβό του, το 2005, υπέκυψε στον καρκίνο που τον ταλαιπωρούσε και έφυγε από τη ζωή.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1983 γεννήθηκε ο βετεράνος των αυστραλιανών Supercars, Rick Kelly. Ο μεγάλος αδερφός του Todd Kelly έχει γράψει ιστορία στη διοργάνωση, μετρώντας δύο νίκες στο περιβόητο Bathurst 1000 (2003, 2004) καθώς και τον τίτλο στα V8 Supercars το 2006 με την HSV Dealer Team. Το 2009, οι γονείς των αδερφών Kelly ίδρυσαν την επώνυμη Kelly Racing που δραστηριοποιείται στο πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα ως Grove Racing, χρησιμοποιώντας Ford Mustang GT.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1991 γεννήθηκε ο Esapekka Lappi. Ο Φινλανδός κατάφερε να αναρριχηθεί στην παγκόσμια σκηνή των αγώνων rally με την Škoda, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ERC) του 2014 καθώς και την κατηγορία WRC-2 το 2016. Οι επιδόσεις του τού εξασφάλισαν θέση στην κορυφαία κατηγορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC) το 2017, με την Toyota να επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια μετά το 1999 και να του δίνει κάθισμα μαζί με τους Jari-Matti Latvala και Juho Hänninen. Ο Lappi στέφθηκε νικητής μόλις στην τέταρτη συμμετοχή του, κατακτώντας θριαμβευτικά το Rally Φινλανδίας με συνοδηγό τον Janne Ferm. Μία ακόμη σεζόν με τους Ιάπωνες και ένα πέρασμα από την Citroën το 2019 αποτελούν τις τελευταίες πλήρεις σεζόν του στο WRC μέχρι σήμερα.

Σαν σήμερα το 1995 τερμάτισε τις λειτουργίες της η ιστορική ομάδα της Lotus, ύστερα από σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Η Lotus εισήλθε στην F1 στα τέλη των ‘50s μέσω του αείμνηστου Colin Chapman και, μέχρι το 1994, συμμετείχε σε πάνω από 500 αγώνες και κατέκτησε πολλούς τίτλους με θρυλικούς οδηγούς του σπορ. Πολλοί εργαζόμενοι είχαν ήδη απολυθεί και η εξέλιξη του νέου μονοθεσίου είχε διακοπεί προ πολλού, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η σωτηρία της ομάδας. Η Lotus συγχωνεύτηκε με την αδύναμη ομάδα της Pacific για το 1995, η οποία με τη σειρά της έπαψε να υπάρχει από τα τέλη εκείνης της χρονιάς. Η Lotus επέστρεψε στην F1 το 2010, με τη νέα ωστόσο ομάδα να μην έχει πλέον κανένα κοινό με την παλιά υπερδύναμη του Colin Chapman, παρά μόνο το ίδιο το όνομα.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles