spot_img

Σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1953 έλαβε χώρα για δεύτερη (και τελευταία) φορά ο αγώνας αντοχής 12 ωρών της Casablanca, ένα event σπορ αυτοκινήτων που διεξαγόταν στο Ain-Diab του Μαρόκο και δανειζόταν στοιχεία από τις 24 ώρες του Le Mans. Η νίκη κατέληξε σε μια Ferrari 375MM 4.5 λίτρων, την οποία είχαν μοιραστεί οι Giuseppe Farina και Piero Scotti. Στην δεύτερη θέση της κατάταξης και πρώτη στην κατηγορία των 2λιτρων αγωνιστικών ολοκλήρωσε η Ferrari 500 Mondial των Alberto Ascari και Luigi Villoresi. Ο Γάλλος Charles Pozzi, νικητής της πρώτης έκδοσης του event με μια Talbot-Lago, δεν πρόλαβε να καταφτάσει στην πίστα ώστε να αγωνιστεί.

Σαν σήμερα το 1961 γεννήθηκε ο Αμερικανός ήρωας του παλιού MotoGP, Freddie Spencer. Το 1983, ο ‘Fast Freddie’ κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 500cc με τη Honda και δύο χρόνια αργότερα έγινε ο μοναδικός στην ιστορία που στέφθηκε πρωταθλητής τόσο στα 250cc όσο και στα 500cc, μέσα σε μία σεζόν. Η αξιοζήλευτη καριέρα του περιλαμβάνει 7 νίκες στην μικρή κατηγορία και άλλες 20 νίκες σε Grand Prix της μεγάλης κατηγορίας.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1966 γεννήθηκε ο θρύλος του Βρετανικού Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (BTCC), Matt Neal. Ο Βρετανός από τα Δυτικά Midlands κατέκτησε τρεις τίτλους στο BTCC και εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα, στα 55 του, μια σταθερή παρουσία στον θεσμό αυτόν. Θεωρείται ο πιο έμπειρος οδηγός αυτής της διοργάνωσης, με πάνω από 700 αγώνες στο ενεργητικό του. Έχει κερδίσει 63 αγώνες και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από τον έτερο θρύλο Jason Plato.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1968 γεννήθηκε ο άσσος των αγώνων αντοχής και της F1, Karl Wendlinger. Ο Αυστριακός αποτέλεσε μέλος της αγωνιστικής Ακαδημίας Οδηγών της Mercedes-Benz στις αρχές των ‘90s και πήρε δύο νίκες με τα «Ασημένια Βέλη» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC). Με αφορμή την έμμεση εμπλοκή της Mercedes στην F1 ως Ilmor, ο Wendlinger έκανε ντεμπούτο το 1991 με τη Leyton House/March. Αγωνίστηκε επίσης με την Sauber έως το 1995, χάνοντας αρκετούς αγώνες εκείνη τη σεζόν εξαιτίας ενός σοβαρότατου ατυχήματος στο GP Μονακό που τον άφησε σε κώμα για εβδομάδες. Μετά το πέρασμά του από την F1 μεταφέρθηκε στους αγώνες αντοχής με αυτοκίνητα GT, κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε δύο νίκες του στην κατηγορία GT1 του Le Mans το 1999 και 2000, καθώς και τον τίτλο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIA GT πάλι το 1999, πλάι στον Olivier Beretta.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1970 γεννήθηκε ο Allister McRae, ο μικρός αδερφός του αείμνηστου πρωταθλητή στο WRC, Colin McRae. Ο Allister κατέκτησε τον τίτλο στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Rally το 1995 με ένα Nissan Sunny. Αγωνίστηκε συνολικά σε 79 rally του παγκοσμίου πρωταθλήματος, με καλύτερο τερματισμό του την τέταρτη θέση.

Σαν σήμερα το 1992, ο αείμνηστος Ayrton Senna πραγματοποίησε δοκιμές με ένα μονοθέσιο IndyCar, στην μικρή πίστα Firebird της Arizona. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από τον θρύλο Emerson Fittipaldi, ο οποίος αγωνιζόταν στο CART τότε με την Team Penske. Όντας υποψιασμένος για την ενδεχόμενη κάθοδο δυναμικής της McLaren στην F1, ο ‘Emmo’ πρότεινε στον φίλο του να ταξιδέψει στις Η.Π.Α., ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μετακίνησής του στο δημοφιλέστατο πρωτάθλημα. Ο Senna δεν άργησε να εντυπωσιάσει και, ύστερα από αρκετούς γύρους και πειραματισμούς με την PC22, οι χρόνοι του άρχισαν να είναι καλύτεροι αυτών του Fittipaldi. Υπήρξε ενθουσιασμός γύρω από την όλη διαδικασία, αλλά τελικά αυτό ήταν το μοναδικό τεστ του Senna με μονοθέσιο τέτοιου είδους και η ιδέα συμμετοχής στο CART ξεγράφτηκε πολύ σύντομα. Το τραγικό τέλος του Βραζιλιάνου θρύλου μάς απέτρεψε από το να δούμε μια πιθανή του «εξόρμηση» σε αυτή τη μορφή αγώνων.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles