spot_img

Σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1934 γεννήθηκε ο Giorgio Bassi. Ο Ιταλός εμφανίστηκε σε μόλις ένα Grand Prix, στη Monza το 1965. Προκρίθηκε στην 22η θέση με μια BRM P57, αλλά ο κινητήρας του έσπασε μόλις στον 8ο γύρο και εγκατέλειψε. Παρά την μοναδική αυτή εμφάνιση στο υψηλότερο επίπεδο αγώνων, ο Bassi πρωταγωνίστησε στις μικρές κατηγορίες formula στη χώρα του. Μάλιστα, το 1965 σημείωσε και μια νίκη στην κατηγορία του, με μια 17η θέση στον διάσημο παλιό αγώνα αντοχής του Targa Florio.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 χρονών ο Dr. Dudley Benjafield. Ο Βρετανός σπούδασε ιατρική στον τομέα της βακτηριολογίας και βοήθησε με τις γνώσεις του κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στην καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού που έπληξε την ανθρωπότητα το 1918-1919. Ο Benjafield είχε επίσης πάθος για τους αγώνες ταχύτητας και ξεκίνησε να συμμετέχει σε διοργανώσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ‘20. Ελάχιστα χρόνια αργότερα έγινε βασικός οδηγός στην πανίσχυρη ομάδα της Bentley και έτρεξε επτά φορές στις 24 ώρες του Le Mans. Μάλιστα, το 1927 αναδείχθηκε νικητής μαζί με τον Sammy Davis. Δημιούργησε το ιστορικό Club Οδηγών Αγώνων της Μεγάλης Βρετανίας (BRDC) και συνέχισε να τρέχει σε αγώνες έως και το 1936.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα, επίσης το 1957, έλαβε χώρα ο αγώνας 1000 χιλιομέτρων του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, για το ξεκίνημα της σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC). Νικήτρια του αγώνα αναδείχθηκε μια Ferrari 290MM, την οποία μοιράστηκαν οι Eugenio Castellotti, Masten Gregory και Luigi Musso. Το πλήρωμα αυτό άφησε πίσω την Maserati 300S των Jean Behra, Carlos Menditéguy και Stirling Moss.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1975 γεννήθηκε ο Norberto Fontana. Ο Αργεντινός αγωνίστηκε σε μόλις τέσσερα Grand Prix το 1997 με την Sauber, στη θέση του τραυματία Gianni Morbidelli. Δεν μπόρεσε να βαθμολογηθεί, αλλά έχει μείνει γνωστός για την εμπλοκή του στη μάχη μεταξύ των διεκδικητών Michael Schumacher και Jacques Villeneuve. Συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκό GP, ο Fontana καθυστέρησε τον Καναδό που ήθελε να του ρίξει γύρο, παρόλο που λίγο νωρίτερα άφησε τον Γερμανό να περάσει σχεδόν άμεσα. Παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε, λίγα χρόνια μετά απολογήθηκε και παραδέχτηκε πως δέχτηκε εντολή από την ομάδα του να καθυστερήσει τον Villeneuve, εντολή που προήλθε εξαρχής από τον επικεφαλής της Ferrari, Jean Todt. Παρά τις συζητήσεις του με την Tyrrell για το 1998, ο Fontana δεν αγωνίστηκε ξανά στην F1 και συνέχισε την καριέρα του σε αγώνες formula και αυτοκινήτων τουρισμού στην Ιαπωνία, αλλά και την Αργεντινή.

Σαν σήμερα το 1987 γεννήθηκε ο αδικοχαμένος αστέρας των αγώνων μοτοσικλετών, Marco Simoncelli. Ο Ιταλός από την Cattolica καθιερώθηκε στις μικρές κατηγορίες του MotoGP από το 2002, οδηγώντας αρχικά για την Aprilia στα 125cc και ύστερα για την Gilera στα 250cc από το 2006. Μάλιστα κατάφερε να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στην δεύτερη κατηγορία το 2008, ενώ ολοκλήρωσε στην τρίτη θέση της κατάταξης την επόμενη χρονιά. Το 2010 προβιβάστηκε στα μεγάλα σαλόνια του MotoGP μέσω της δορυφορικής Gresini Racing της Honda, αρχίζοντας να ξεχωρίζει ιδίως στη δεύτερη σεζόν του με την ομάδα αυτή. Μετρώντας δύο βάθρα και δύο pole positions μέσα στο 2011, δυστυχώς ενεπλάκη σε ένα άσχημο ατύχημα με τους Colin Edwards και Valentino Rossi στο GP Μαλαισίας. Ο 24χρονος χτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από την μοτοσικλέτα του «Γιατρού», ξεψυχώντας σχεδόν μία ώρα αργότερα. Ο αριθμός 58 αποσύρθηκε σύντομα προς τιμήν του από όλες τις κατηγορίες του MotoGP.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1991 γεννήθηκε ο Jolyon Palmer. Ο Βρετανός κατέκτησε το πρωτάθλημα GP2 (τωρινή Formula 2) το 2014 και προβιβάστηκε στην F1 για το 2015, ως δοκιμαστής στη Lotus. Η ομάδα εξαγοράστηκε από την Renault, η οποία τον υπέγραψε ως βασικό οδηγό της από το 2016. Ο Palmer είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά και βαθμολογήθηκε μόλις μία φορά. Διατηρήθηκε για το 2017 αλλά ηττήθηκε κατά κράτος από τον Nico Hülkenberg. Βαθμολογήθηκε ξανά στο χαοτικό GP Σιγκαπούρης με μια 6η θέση, αλλά τελικά έχασε τη θέση του από τον Carlos Sainz Jr. μόλις δύο αγώνες μετά και δεν επέστρεψε στην F1. Σήμερα εργάζεται ως αναλυτής αγώνων της F1 για την βρετανική τηλεόραση.

Σαν σήμερα το 2013 ολοκληρώθηκε το ιστορικό Rally Μόντε Κάρλο, στα πλαίσια της έναρξης της νέας σεζόν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC). Εξαιτίας των κακών συνθηκών χιονόπτωσης που έβαλαν σε κίνδυνο τους παρευρισκόμενους θεατές κατά την τελευταία μέρα του event, οι διοργανωτές ακύρωσαν τις τελευταίες δύο Ειδικές Διαδρομές και η νίκη κατέληξε στο Citroën DS3 των Sébastien Loeb και Daniel Elena. Αυτή ήταν η 77η νίκη στην καριέρα του Loeb και 7η στο Μόντε Κάρλο.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles