spot_img

Σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1921 γεννήθηκε ο Karl-Günther Bechem. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του το 1950 στους εγχώριους αγώνες σπορ αυτοκινήτων, ο Γερμανός συμμετείχε αρχικά με το ψευδώνυμο “Bernhard Nacke” ώστε να αποκρύψει από τους γονείς του την εμπλοκή του στο motorsport. Με το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 να οριοθετείται τότε στους κανονισμούς της F2, εμφανίστηκε σε μόλις δύο Grand Prix στην πατρίδα του, το 1952 και 1953. Τελικά εγκατέλειψε και στους δύο αγώνες στο Nürburgring και δεν βαθμολογήθηκε. Το 1954 είχε μια πολύ άσχημη σύγκρουση στο Carrera Paramericana, έναν μαραθώνιο αγώνα αντοχής σε δημόσιους δρόμους του Μεξικού, αντίστοιχο των Targa Florio και Mille Miglia. Παρόλο που ανέκαμψε από τους τραυματισμούς του, δεν επέστρεψε στο υψηλό επίπεδο και περιορίστηκε σε αγώνες αναβάσεων μέχρι τα 1960s. Απεβίωσε τον Μάιο του 2011, σε ηλικία 89 χρονών.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1935 γεννήθηκε ο Lorenzo Bandini. Ο Ιταλός αγωνίστηκε στην F1 από το 1961 έως το 1967 κυρίως με την Ferrari, καταγράφοντας αξιοσημείωτες επιδόσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η νίκη του στο GP Αυστρίας του 1964 και άλλα 7 βάθρα, αλλά και μια νίκη στις 24 ώρες του Le Mans (1963) όπως και στο Targa Florio (1965). Ο υποσχόμενος Bandini δυστυχώς σκοτώθηκε στο GP Μονακό του 1967, έπειτα από μια φρικιαστική σύγκρουση στο chicane μετά το τούνελ.

Σαν σήμερα το 1962 ο Gary Hocking, παγκόσμιος πρωταθλητής του παλιού MotoGP, σκοτώθηκε στις ελεύθερες δοκιμές ενόψει ενός μη-πρωταθληματικού Grand Prix της F1, στη Νότια Αφρική και την πίστα του Westmead. Γεννημένος στην Ουαλία αλλά μεγαλωμένος στη Νότια Ροδεσία (τωρινή Ζιμπάμπουε), ο Hocking ξεκίνησε να αγωνίζεται με μοτοσικλέτες στην Ευρώπη το 1958 και έκανε αίσθηση αμέσως, παίρνοντας το 1961 την θέση του θρύλου John Surtees στην κυρίαρχη τότε MV Agusta. Κατέκτησε εμφατικά τους τίτλους των 350 και 500cc για την επόμενη χρονιά, αλλά αποσύρθηκε άμεσα μετά τον αγώνα του Isle of Man όταν σκοτώθηκε ο φίλος του, Tom Phillis. Επέστρεψε στη Ροδεσία και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στους αγώνες αυτοκινήτων, τους οποίους θεωρούσε κατά πολύ ασφαλέστερους. Η μοίρα ωστόσο έμελλε να του στερήσει τη ζωή στο Westmead σε ηλικία μόλις 25 χρονών.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1966 προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. η ταινία “Grand Prix” του παραγωγού John Frankenheimer, ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά φιλμ που δημιουργήθηκαν ποτέ με θέμα την Formula 1. Περιλαμβάνει πανέμορφες σκηνές, προερχόμενες από αγωνιστικά τριήμερα πολλών Grand Prix των 1960s. Σε αρκετές από αυτές τις σκηνές κάνουν την εμφάνισή τους θρυλικοί οδηγοί του σπορ, όπως ο Jim Clark, ο Graham Hill και ο Jack Brabham. Η τρίωρη ταινία “Grand Prix” τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερου μοντάζ, ήχου και ηχητικών εφέ, και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις των αγώνων ταχύτητας.

Σαν σήμερα το 1984 γεννήθηκε στο Phoenix της Arizona ο Michael McDowell, νικητής του Daytona 500 για το 2021. Ο Αμερικανός ξεκίνησε την καριέρα του στα μονοθέσια, συμμετέχοντας σε διοργανώσεις όπως Formula Renault και Champ Cars, καθώς και στα σπορ αυτοκίνητα όπως το Rolex Sports Car Series και οι 24 ώρες της Daytona. Μεταπήδησε στους αγώνες stock αυτοκινήτων το 2006 και η πρώτη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία του NASCAR ήρθε το 2008, κεντρίζοντας τότε την προσοχή εξαιτίας ενός βίαιου ατυχήματος στο Texas Motor Speedway. Αφότου έχασε τη θέση του στη Michael Waltrip Racing, μεγάλο μέρος της καριέρας του περιορίστηκε σε μικρότερες ομάδες. Ο McDowell δεν υπήρξε ξανά full-time οδηγός στο Cup Series μέχρι το 2017, όπου αγωνίστηκε σε όλους τους 36 αγώνες με τη Leavine Family Racing. Το 2018 εντάχθηκε στη Front Row Motorsports και αποτελεί πλέον βασικός οδηγός της διοργάνωσης. Μετράει επίσης μια νίκη στο NASCAR Xfinity Series.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles